Výroba domácí šunky v šunkovaru

Člověk si může pročíst spousty obalů od šunek, aby se pokusil najít tu nejlepší. S vysokým obsahem masa, s minimálním počtem vody, soli, bez éček. Není to ale úkol snadný. Kdo si chce na šunce opravdu pochutnat, nezbude mu nic jiného, než si ji vyrobit doma.

Není to přitom tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Odměnou bude šunka z kvalitního masa. Konzument bude přesně vědět, jaké suroviny použil. A co teprve, takovou vlastnoručně vyrobenou šunkou poctít návštěvu – třeba ve formě poctivých šunkových rolek.

Postup výroby domácí šunky

Zajděte k řezníkovi a kupte si dobré a kvalitní maso. Na šunku se nejlépe hodí vepřová kýta. Šunku si ale můžete pochopitelně vyrobit i z masa kuřecího nebo krůtího. Kromě toho budete potřebovat také sůl a vodu (na 1 kg vepřové kýty asi 20 g soli a 100 ml vody).

Vepřovou kýtu očistěte a nakrájejte na větší kostky, menší část na menší kousíčky. Přidejte do mísy, zasypte solí a rukama pěkně propracujte. Postupně přilévejte vodu. Směs vložte do sáčku a nechte v lednici odležet asi 1 až 2 dny.

Poté vložte do šunkovaru a podle návodu uvařte (zpravidla do dvou hodin je uvařená). Uvařenou šunku nechte vychladnout a poté už můžete servírovat. Receptů, jak vyrobit domácí šunku, najdete na internetu celou řadu. Určitě si ale najdete svůj vlastní způsob, který vám bude vyhovovat.

Šunkovar – šikovný pomocník pro výrobu šunky

Šunkovar je v případě přípravy domácí šunky vítaným pomocníkem. Šunku lze sice připravit i bez něj, ale výsledek nebývá takový. Navíc tento šikovný přístroj velmi usnadní práci. Jak vlastně pracuje?

Šunkovar je nádoba válcovitého tvaru, která se naplní směsí (vepřová kýta se solí apod.), vloží se do vodní lázně a uvaří se. Výhodou šunkovaru je skutečnost, že při vaření maso stlačuje, vyvíjí určitý tlak, takže se vše dobře spojí a výsledkem je skutečně nádherná domácí šunka.