3 netradiční bezmasá jídla, na kterých si pochutnají nejen vegetariáni

falafel

Čím dál více lidí omezuje konzumaci masa, popřípadě maso nejí vůbec. I proto se hodí znát jak klasické, tak méně tradiční recepty na bezmasá jídla. Jak připravit salát ze zelných fazolek, placky z kysaného zelí nebo falafel pečený v troubě?

Jednoduchých a rychlých bezmasých receptů není nikdy dost. Níže zmíněná jídla jsou časově i finančně nenáročná, přitom zasytí a zachutnají nejen vegetariánům. Jaké méně známé vegetariánské recepty stojí za to vyzkoušet?

  • recept na zelené fazolky s mandlemi a sýrem feta
  • recept na zelné placky z kysaného zelí
  • recept na falafel v troubě

Všechny zmíněné pokrmy je možné připravit ve zdravé a nízkokalorické variantě, proto je lze zařadit i do redukčního jídelníčku.

1. Recept na salát ze zelených fazolek, mandlí a sýru feta

Fazolky na smetaně, fazolky na másle a česneku, fazolky v rajčatové omáčce… Receptů na zelené fazolky existuje nespočet. Proč pro jednou nezkusit něco úplně nového? Příprava tohoto salátu zabere jen zhruba půl hodiny a nevyžaduje žádnou speciální dovednost. Lze jej podávat jako lehký hlavní chod i jako přílohu, například k pečeným bramborům a další zelenině.

Ingredience:

  • hrst plátků mandlí
  • 450 g čerstvých zelených fazolek
  • 100 g sýru feta
  • 60 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • chilli vločky

Postup přípravy:

Nejprve si na pánvi nasucho opražíme plátky mandlí. Když jsou hotové, přendáme je na talíř a necháme vychladit.

Fazolky dáme do středně rozpálené pánve, podlijeme je vodou a osolíme špetkou soli. Za občasného míchání je necháme vařit pod pokličkou zhruba 8 minut. Když jsou měkké, odstraníme pokličku, zvýšíme teplotu a necháme vypařit všechnu vodu.

V mezičase připravíme dresink. Smícháme olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, prolisovaný česnek, trochu černého pepře, chilli vločky a asi 1/4 lžičky soli.

Jakmile se z fazolek odpaří voda, přidáme dresink, pražené mandle a zhruba polovinu nakrájené fety a dobře promícháme. Před podáváním fazolky posypeme zbytkem fety a troškou citronové kůry.

2. Recept na zelné placky z kysaného zelí

Zelné placky z kysaného zelí představují extra jednoduché a levné jídlo, které je hotové během chvilky. Skvěle chutná jen tak, s vařenými brambory i se sklenicí kefíru. Placky se obvykle smaží na pánvi, nicméně kdo chce ušetřit pár kalorií, může je místo toho upéct v troubě.

Ingredience:

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g hladké mouky (+ podle potřeby)
  • 1 velké vejce
  • strouhanka na obalení
  • sůl
  • kmín
  • černý pepř
  • olej na smažení (nemusí být)

Postup přípravy:

Z kysaného zelí, hladké mouky, vajíčka a špetky soli, pepře a kmínu vytvoříme těsto. Pokud je moc tekuté, přidáme mouku.

Z těsta tvoříme kuličky, které rozplácneme na placičky. Ty obalíme ve strouhance a poté buď osmažíme v rozpáleném oleji na pánvi dozlatova, nebo upečeme v troubě rozpálené na 190 °C (nasucho nebo zlehka pokapané olejem).

3. Recept na falafel v troubě

Falafel je naprostá klasika blízkovýchodní kuchyně. Jeho základem je sušená cizrna, která se několik hodin máčí. Následně se rozmixuje, smíchá s dalšími ingrediencemi a poté se z ní tvarují kuličky nebo buclaté placičky. Ty se obvykle smaží ve velké vrstvě oleje, což není zrovna zdravé ani dietní. Mnozí proto ocení recept na falafel v troubě, který je mnohem méně kalorický.

Pozor! Falafel nelze připravit z cizrny v plechovce. Kuličky by se rozpadaly a veškerá snaha by přišla vniveč.

K falafelu se skvěle hodí například hummus a pita chléb, tzatziky nebo jednoduchý zeleninový salát. Rovněž jím lze naplnit tortillu nebo pitu a přidat oblíbený dresink a čerstvou zeleninu.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje (+ na potření plechu)
  • 200 g sušené cizrny (namočené na 12 až 24 hod. ve vodě)
  • 1 menší červená cibule
  • 60 g petrželky
  • 60 g koriandru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička mletého římského pepře
  • 1/4 lžičky skořice

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 190 °C. Propláchnutou a okapanou cizrnu, cibuli, petržel, koriandr, česnek, sůl, pepř, kmín, skořici a olivový olej dáme do mixéru a mixujeme cca 1 minutu. Směs by měla být rozmixovaná spíše nahrubo, ne úplně dohladka.

Poté ze směsi tvarujeme tlustší placičky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem, který jsme potřeli trochou olivového oleje.

Pečeme cca 30 minut dozlatova. V polovině pečení falafel otočíme, aby se dobře opekl z obou stran. Po upečení hned podáváme, popřípadě necháme vychladit a uložíme. V ledničce falafel vydrží cca 4 dny, v mrazáku několik měsíců.