3 méně tradiční bezmasá jídla – recepty bez masa

falafel

Čím dál více lidí omezuje konzumaci masa, popřípadě maso nejí vůbec. I proto se hodí znát jak klasické, tak méně tradiční recepty na bezmasá jídla. Jak připravit salát ze zelných fazolek, placky z kysaného zelí nebo falafel pečený v troubě?

Jednoduchých a rychlých bezmasých receptů není nikdy dost. Níže zmíněná jídla jsou časově i finančně nenáročná, přitom zasytí a zachutnají nejen vegetariánům. Jaké méně známé vegetariánské recepty stojí za to vyzkoušet?

  • recept na zelené fazolky s mandlemi a sýrem feta
  • recept na zelné placky z kysaného zelí
  • recept na falafel v troubě

Všechny zmíněné pokrmy je možné připravit ve zdravé a nízkokalorické variantě, proto je lze zařadit i do redukčního jídelníčku.

TIP: Podívejte se také na nízkokalorickou potravinu špenát. Špenát jako příloha nebo hlavní chod.

Tradiční bezmasá jídla

Tradičních bezmasých jídel existuje bezpočet, a můžeme vám zaručit, že se jedná o stoprocentně lahodné pokrmy, při jejichž konzumaci si na maso zaručeně ani nevzpomenete. Tradiční bezmasá jídla ze všech koutů světa jsou báječná, chutná, lehká a zdravá.

Pokud neholdujete masu, ale nebráníte se mléčným výrobkům, můžete si připravit například lilek parmigiana nebo rizoto s divokými houbami. Milovníci indické kuchyně zajisté ocení tofu s pórkem na kari, chutnat vám zaručeně bude také sójové maso se zázvorem a sladkokyselou čínskou omáčkou.

Mezi tradiční sladká bezmasá jídla patří také lívanečky všeho druhu, kynuté borůvkové knedlíky, nebo třeba palačinky.

Bezmasé jídlo
Lilek parmigiana patří mezi nejoblíbenější bezmasé recepty.

Bezmasá jídla pro děti

Vegetariánskou stravu můžete bez obav podávat i dětem. Pokud jídlo správně nakombinujete, můžete si být jisti tím, že váš potomek dostane dostatek všech potřebných živin i bez toho, aby musel jíst maso. Ostatně – spoustě dětí maso nechutná, vyzkoušejte 3 rychlé pokrmy se zeleninou.

Skvělým zdrojem zinku, vitamínů skupiny B, železa a dalších prospěšných látek jsou například jáhly, ze kterých můžete dětem připravit lahodnou kaši. Mezi oblíbená bezmasá jídla pro děti patří třeba také palačinky.

Veganská jídla

Pokud nechcete konzumovat vůbec žádné živočišné složky, budete se muset poohlédnout po receptech na veganská jídla. Buďte ale bez obav – veganská jídla nemusí být vůbec nudná, náročná, nebo drahá, a při jejich přípravě můžete naplno popustit uzdu své fantazii.

Do veganských jídel můžete použít třeba sóju, nebo tofu. Uvařit si můžete třeba také dietní zeleninové těstoviny. A veganské může být také vánoční nepečené cukroví.

Recepty z rýže bez masa

Rýže je skvělou ingrediencí, kterou rozhodně nemusíme kombinovat jen s masem. Důkazem může být například extra zeleninová smažená rýže, která může být výbornou vegetariánskou večeří.

Uvařit si můžete také nejrůznější bezmasé varianty rizota nebo vyzkoušet tento snadný a rychlý recept na smaženou rýži.

TIP: Pokud nevíte, co se zbylou rýží, můžete zkusit tyto recepty.

Lilek
Lilek je skvělým vegetariánským pokrmem.

Recept rychlý bezmasý oběd – salát ze zelených fazolek, mandlí a sýru feta

Fazolky na smetaně, fazolky na másle a česneku, fazolky v rajčatové omáčce. Receptů na zelené fazolky existuje nespočet. Proč pro jednou nezkusit něco úplně nového?

Příprava tohoto salátu zabere jen zhruba půl hodiny a nevyžaduje žádnou speciální dovednost. Lze jej podávat jako lehký hlavní chod i jako přílohu, například k pečeným bramborům a další zelenině.

Ingredience na rychlý bezmasý oběd – salát ze zelených fazolek

  • Hrst plátků mandlí
  • 450 g čerstvých zelených fazolek
  • 100 g sýru feta
  • 60 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Chilli vločky

Postup na rychlý bezmasý oběd – salát ze zelených fazolek

  1. Nejprve si na pánvi nasucho opražíme plátky mandlí. Když jsou hotové, přendáme je na talíř a necháme vychladit.
  2. Fazolky dáme do středně rozpálené pánve, podlijeme je vodou a osolíme špetkou soli. Za občasného míchání je necháme vařit pod pokličkou zhruba 8 minut.
  3. Když jsou měkké, odstraníme pokličku, zvýšíme teplotu a necháme vypařit všechnu vodu.
  4. V mezičase připravíme dresink. Smícháme olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, prolisovaný česnek, trochu černého pepře, chilli vločky a asi 1/4 lžičky soli.
  5. Jakmile se z fazolek odpaří voda, přidáme dresink, pražené mandle a zhruba polovinu nakrájené fety a dobře promícháme. Před podáváním fazolky posypeme zbytkem fety a troškou citronové kůry.
Rychlý bezmasý oběd
Salát se kozím sýrem doplňte zrnky granátového jablíčka nebo kousky červené řepy – zaručeně si pochutnáte.

Zelné placky z kysaného zelí – vegetariánská večeře

Zelné placky z kysaného zelí představují extra jednoduché a levné jídlo, které je hotové během chvilky. Skvěle chutná jen tak, s vařenými brambory i se sklenicí kefíru.

Placky se obvykle smaží na pánvi, nicméně kdo chce ušetřit pár kalorií, může je místo toho upéct v troubě.

Ingredience na perfektní vegetariánskou večeři

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g hladké mouky (+ podle potřeby)
  • 1 velké vejce
  • Strouhanka na obalení
  • Sůl
  • Kmín
  • Černý pepř
  • Olej na smažení (nemusí být)

Postup na perfektní vegetariánské večeře

  1. Z kysaného zelí, hladké mouky, vajíčka a špetky soli, pepře a kmínu vytvoříme těsto. Pokud je moc tekuté, přidáme mouku.
  2. Z těsta tvoříme kuličky, které rozplácneme na placičky. Ty obalíme ve strouhance a poté buď osmažíme v rozpáleném oleji na pánvi dozlatova, nebo upečeme v troubě rozpálené na 190 °C (nasucho nebo zlehka pokapané olejem).
Vegetariánská večeře
Skvělá odlehčenější varianta klasických bramborových placek.

Recept na falafel v troubě

Falafel v troubě je naprostá klasika blízkovýchodní kuchyně. Jeho základem je sušená cizrna, která se několik hodin máčí. Následně se rozmixuje, smíchá s dalšími ingrediencemi a poté se z ní tvarují kuličky nebo buclaté placičky.

Ty se obvykle smaží ve velké vrstvě oleje, což není zrovna zdravé ani dietní. Mnozí proto ocení recept na falafel v troubě, který je mnohem méně kalorický.

Pozor: Falafel v troubě nelze připravit z cizrny v plechovce. Kuličky by se rozpadaly a veškerá snaha by přišla vniveč.

K falafelu se skvěle hodí například hummus a pita chléb, tzatziky nebo jednoduchý zeleninový salát. Rovněž jím lze naplnit tortillu nebo pitu a přidat oblíbený dresink a čerstvou zeleninu.

Ingredience na falafel v troubě

  • 2 lžíce olivového oleje (+ na potření plechu)
  • 200 g sušené cizrny (namočené na 12 až 24 hod. ve vodě)
  • 1 menší červená cibule
  • 60 g petrželky
  • 60 g koriandru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička mletého římského pepře
  • 1/4 lžičky skořice

Postup na falafel v troubě

  1. Troubu předehřejeme na 190 °C. Propláchnutou a okapanou cizrnu, cibuli, petržel, koriandr, česnek, sůl, pepř, kmín, skořici a olivový olej dáme do mixéru a mixujeme cca 1 minutu. Směs by měla být rozmixovaná spíše nahrubo, ne úplně dohladka.
  2. Poté ze směsi tvarujeme tlustší placičky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem, který jsme potřeli trochou olivového oleje.
  3. Pečeme cca 30 minut dozlatova. V polovině pečení falafel otočíme, aby se dobře opekl z obou stran. Po upečení hned podáváme, popřípadě necháme vychladit a uložíme. V ledničce falafel vydrží cca 4 dny, v mrazáku několik měsíců.
Falafel v troubě
Připravte si chutné bezmasé jídlo plné bílkovin, díky sušené cizrně.

Bezmasá hlavní jídla – gnocchi se špenátem a ricottou – recept

Skvělým bezmasým hlavním jídlem jsou třeba domácí gnocchi se špenátem a ricottou. Bezmasá hlavní jídla vás zasytí stejně jako ta masitá, chutnají výborně. Těstovinovou klasiku můžete ozvláštnit krémové cuketové těstoviny.

Ingredience na bezmasé hlavní jídlo – gnocchi

  • 200 g mladého špenátu, omytého
  • Malá hrst petrželové natě, jemně nasekané
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 140 g ricotty
  • 85 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g čerstvě nastrouhaného vegetariánského sýra ve stylu parmezánu a další na podávání
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • olivový olej a rukola k podávání

Postup přípravy bezmasého hlavního jídla – gnocchi

  1. Vložte špenát do velké mísy a zalijte ho vroucí vodou. Nechte ho 2 minuty povadnout a poté ho důkladně slijte. Nechte vychladnout a poté špenát omotejte čistou utěrkou. Podržte ji nad dřezem a vymačkejte z ní co nejvíce vody. Nakrájejte ho nadrobno.
  2. Špenát, petrželku, česnek, ricottu, mouku, vejce, sýr a bohatě nastrouhaný muškátový oříšek dejte do velké mísy a dochuťte solí a pepřem.
  3. Vidličkou velmi důkladně promíchejte, dokud se vše zcela nepromíchá. Mokrýma rukama vytvarujte ze směsi kuličky velikosti vlašského ořechu. Položte je na velký talíř nebo tác a nechte je alespoň 30 minut odležet v chladničce.
  4. Až budete připraveni k vaření, přiveďte k varu velký hrnec s vodou. Snižte teplotu na střední a vhoďte do ní v dávkách asi 8-10 noků najednou.
  5. Budou klesat ke dnu, a když vystoupají nahoru, dejte jim ještě asi 1 minutu, pak je vyjměte děrovanou lžící a udržujte v teple, zatímco budete vařit zbytek.
  6. Gnocchi podávejte na teplých talířích pokapané olivovým olejem a posypané rukolou a dalším sýrem.
Bezmasá hlavní jídla
Výtečné špenátové noky s ricottou jsou rychlým vegetariánským jídlem.

Rychlý bezmasý oběd – snadné houbové kari

Chcete si připravit rychlý bezmasý oběd? Můžete vyzkoušet toto snadné houbové kari. Tento vynikající a rychlý bezmasý oběd má lákavou, kořeněnou příchuť Indie.

Ingredience pro rychlý bezmasý oběd

  • 50 g nesoleného másla
  • 500 g hub, rozčtvrcených na čtvrtiny
  • 4-6 lžic slunečnicového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky kašmírského chilli v prášku
  • ½ lžičky garam masaly
  • 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 lžíce hustého plnotučného řeckého jogurtu
  • 2 lžíce nasekaného koriandru
  • vařená rýže nebo naan k podávání

Postup na rychlý bezmasý oběd

  1. Máslo rozpusťte ve velké pánvi wok, karahi nebo nepřilnavé pánvi na středním plameni a houby na něm 10 minut restujte, nebo dokud se neodpaří veškerá vlhkost a nezačnou hnědnout. Přendejte je do mísy a dejte stranou.
  2. Na stejné pánvi rozehřejte olej na středním plameni a za stálého míchání na něm asi 30 sekund smažte kmín a fenyklová semínka, dokud neuvolní oříškovou vůni. Vmíchejte cibuli a vařte 12-15 minut dozlatova.
  3. Snižte teplotu na střední, přidejte česnek a pokračujte ve smažení po dobu 1 min. Přidejte zázvor, kurkumu, mleté chilli a garam masalu, poté rajčata a cukr. Vařte odkryté 5-7 minut, nebo dokud masala nezhoustne a na okraji pánve se nevytvoří vrstva oleje.
  4. Do malé misky dejte lžíci jogurtu, přidejte malou naběračku horké masaly a dobře promíchejte, než jogurt vmícháte do pánve s masalou. Přilijte 100 ml horké vody a vařte 3-4 minuty, dokud kari nezíská konzistenci husté smetany.
  5. Podle chuti dochuťte, pak vraťte houby do pánve a promíchejte, aby se prohřály. Posypte nasekaným koriandrem a podávejte s vařenou rýží nebo naanem, pokud máte rádi.
Recepty na bezmasá jídla
Pokud nejste velkým milovníkem hub můžete je v tomto vegetariánském receptu nahradit květákem.

Bezmasé jídlo – dýně s kozím sýrem a čočkou

Dalším báječným bezmasým jídlem je dýně s kozím sýrem a čočkou. Toto bezmasé jídlo je díky obsahu luštěnin výborným zdrojem bílkovin, které potřebují doplňovat nejen vegetariáni.

Ingredience na bezmasé jídlo s dýní a kozím sýrem

  • 800 g menší dýně
  • 4 lžíce řepkového nebo olivového oleje
  • 25 g dýňových semínek (nebo použijte semínka z dýně či tykve, kterou používáte)
  • 10 listů šalvěje
  • 2 lžíce kvalitního červeného vinného octa
  • 250 g sáčku vařené čočky
  • 100 g měkkého kozího sýra
  • 4 sušenky amaretti

Na křupavou kapustu

  • 100 g kapusty, opláchnuté, osušené, s odstraněnými tlustými stonky a listy natrhanými na křupavé kousky
  • ½ lžíce řepkového nebo olivového oleje
  • 1 lžíce bílých sezamových semínek
  • 1 lžička červených chilli vloček

Postup přípravy bezmasého jídla s dýní a kozím sýrem

  1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Listy kapusty lehce promíchejte s olejem, ½ lžičky soli, sezamem a chilli a masírujte je, dokud se neobalí olejem a kořením. Uspořádejte listy v jedné vrstvě do zapékací formy nebo plechu – možná budete muset použít více plechů, aby byly listy v rovnoměrné vrstvě.
  3. Pečte 15-20 minut, dokud nejsou listy křupavé a suché, ale ne hnědé.
  4. Po vysušení je vyjměte z trouby a zvyšte teplotu na 200 °C.
  5. Rozpulte dýni a vydlabejte z ní semínka. Semena omyjte, abyste odstranili lepkavou blánu, osušte je kuchyňským papírem a dejte stranou. Nakrájejte dýni na 1 cm silné plátky (s loupáním si nedělejte starosti) a naaranžujte je na plech nebo do zapékací mísy.
  6. Pokapejte 1 lžící oleje, okořeňte, otočte a pokapejte ještě trochou oleje. Znovu je okořeňte a pečte 30-40 minut, dokud nezměknou a nezkaramelizují, v polovině pečení je obraťte. Vyjměte z trouby.
  7. Zbylý olej rozehřejte na nepřilnavé pánvi na středním až vysokém plameni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte lístky šalvěje a smažte je 15-30 sekund, přičemž je jednou otočte.
  8. Vyjměte je kleštěmi nebo děrovanou lžící, položte na kuchyňský papír a posypte mořskou solí. Do rozpáleného oleje přidejte dýňová semínka a smažte je několik minut, dokud se nenadýmají a nekřupou.
  9. Olej slijte do mísy a vyšlehejte ho s červeným vinným octem, špetkou soli a čerstvě mletým černým pepřem.
  10. Čočku přelijte polovinou zálivky a lžící ji rozdělte na talíře nebo servírovací mísu. Navrch naaranžujte křupavou kapustu a dýni, rozdrobte kozí sýr a pokapejte ještě trochou zálivky.
  11. Nakonec posypte smaženými semínky a rozdrobte sušenky amaretti a křupavé lístky šalvěje.
Bezmasé jídlo
Pečenou dýni před podáváním posypte čerstvě nasekanými bylinkami a kousky granátového jablka.

Tradiční bezmasé jídlo – zapečená zelenina – recept

Tato bezmasá večeře v podobě zapečené zeleniny báječně vypadá, chutná i voní. Je navíc jasným důkazem, že bezmasá večeře rozhodně nemusí být nudná.

Ingredience na tradiční bezmasé jídlo – zapečená zelenina

  • 1 oloupaný a na kostičky nakrájený celer (asi 950 g)
  • 1 květák, rozebraný na růžičky, stonek nakrájený nadrobno, listy ponecháme stranou
  • 3 stroužky česneku, neoloupané a rozmačkané
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 pórky, rozpůlené a nakrájené nadrobno
  • 350 g žampionů, nakrájených na plátky
  • Malá hrst tymiánových snítek
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 50 g nesoleného másla
  • 50 g hladké mouky
  • 700 ml plnotučného mléka
  • 100 g extra zralého čedaru, nastrouhaného
  • 100 g kvásku, rozdrobeného na strouhanku

Postup tradičního bezmasého jídla – zapečená zelenina

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Celer, růžičky a stonky květáku, česnek a javorový sirup smíchejte s 1 lžící olivového oleje v pekáči a dobře okořeňte. Pečte 30-35 minut, dokud zelenina nezkaramelizuje.
  2. Vyjměte ji z trouby, vylovte z ní opečené stroužky česneku, rozmačkejte je vidličkou na prkénku a dejte stranou. Zbytek pečené zeleninové směsi vyklopte do zapékací misky.
  3. Mezitím ve velké pánvi na středně mírném ohni rozehřejte zbylý olej a 10-15 minut na něm smažte pórek, houby a snítky tymiánu, dokud zelenina nezměkne.
  4. Na 5 minut mírně zvyšte teplotu, aby houby a pórek zkaramelizovaly, a poté opatrně přilijte bílé víno.
  5. Vařte, dokud se víno téměř úplně nezredukuje. Vmíchejte máslo, a když začne pěnit, přidejte mouku. Za stálého míchání vařte několik minut.
  6. Postupně přilévejte mléko a po každém přidání dobře promíchejte. Přiveďte k mírnému varu a za častého míchání vařte 5 minut, dokud nezhoustne. Odstavte z ohně, přidejte rozmačkaný pečený česnek a čedar a míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  7. Dobře dochuťte. Květákové listy nahrubo nasekejte a vmíchejte je do omáčky.
  8. Sýrovou omáčku nalijte do zapékací misky s pečenou zeleninou a promíchejte. Posypte kváskovými drobky a vraťte do trouby na 15-20 minut, nebo dokud povrch nezezlátne a omáčka na okrajích nezačne bublat.
  9. Podávejte k pečenému kuřeti nebo jako hlavní jídlo se zeleným salátem. Pro zmrazení nechte pokrm zcela vychladnout, dobře jej zabalte a zmrazte až na tři měsíce.
  10. Přes noc zcela rozmrazte v lednici a poté upečte podle návodu.