Jáhly – chutné recepty na sladko i slano – plné vitamínů

Je tady další ze slibovaných článků, kde vám představíme zdravé, chutné a levné recepty (minule jste si mohli přečíst o pohance). Tentokrát se zaměříme na jáhly.

Jáhly jsou loupané proso. Nebojte se, nejde o plodinu určenou primárně pro ptáky. Jáhly jsou zajímavou a velmi prospěšnou surovinou. V českém jídelníčku mají navíc svoji tradici (připomeňme například jáhelník). Jáhly jsou součástí řady oblíbených bezmasých jídel.

Jáhly: Vitamíny a živiny

Jáhly mají vysokou výživovou hodnotu a jsou lehce stravitelné (můžete je konzumovat i při žaludečních potížích). Jáhly jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Obsahují například

  • Vitamíny skupiny B
  • Hořčík
  • Draslík
  • Železo
  • Zinek

Jáhly neobsahují lepek, proto je mohou do svého jídelníčku zařadit i lidé trpící celiakií. Jáhly jsou vhodné, i pokud držíte dietu.

Příprava jáhel

Jáhly propláchněte a spařte je horkou vodou (zbaví se tak nahořklé chuti). Jáhly se dusí nebo vaří a pak se upravují dle konkrétního receptu.

Tip: Vařené jáhly můžete použít jako přílohu místo rýže. K méně tradičním receptům patří plněná panenka s jáhly.

Jáhlová kaše (se škvarky)

Ingredience: 1 litr mléka, 250 g jáhel, 1 cibule, sádlo se škvarky, sůl.

Postup: Jáhly dvakrát až třikrát spaříme (přelijte vroucí vodou a sceďte). Nasypeme je do vroucího mléka, osolíme a za stálého míchání z nich uvaříme kaši. Cibulku osmažte na sádle a polijte jí kaši.

Tip: Jáhlovou kaši můžete podávat na sladko i na slano. Varianta se škvarky je jen jednou z mnoha, která patří k tradicím české kuchyně. Jáhlovou kaši můžete ochutit třeba medem nebo skořicí s cukrem.

Jáhelník sladký

Ingredience: Jáhly, kroupy, mléko, ovoce (např. meruňky nebo švestky).

Postup: Jáhly uvařte společně s kroupami (poměr si zvolte podle chuti, například 1:1). Do vymazaného pekáče dejte vrstvu jáhel s kroupami a na ni ovoce (například meruňky, švestky nebo jablka). Vrstvy vystřídejte a pečte v troubě asi 20 minut.

Tip: Jáhly můžete přidávat také jako zavářku do polévky (např. místo rýže nebo vloček).

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang