3 rychlé pokrmy se zeleninou v hlavní roli

recepty-se-zeleninou

Snažíme se vyhýbat nasyceným tukům, jíst co nejvíce bílkovin, hlídat si sacharidy. Často ale zapomínáme na další nedílnou součást jídelníčku –⁠ na zeleninu, bohatý zdroj vlákniny a vitamínů. Jak se ji naučit jíst více? A jaký je nejlepší recept s řapíkatým celerem?

Zelenina, kámen úrazu mnohých strávníků. I ti, kdo si myslí, že ji zařazují dostatečně, přitom ve skutečnosti často strádají. Dospělý člověk by měl totiž denně sníst asi 400 g zeleniny, což odpovídá jedné velké okurce nebo dvěma středním paprikám.

Základem by měla být čerstvá zelenina. Mrkev a ředkvičku lze přikusovat ke snídani či svačině, u oběda by zas neměla chybět bohatá obloha nebo mistička salátu. Samozřejmě se počítá i tepelně upravená zelenina, která tvoří součást hlavního pokrmu. Připravenou zeleninu přidejte k tradičnímu bezmasému jídlu.

Zelenina ale spolehlivě funguje i jako samostatné hlavní jídlo. A nemusí jít pouze o smažený květák a dušené fazolky se slaninou, které obsahují velké množství tuku, mají vysokou energetickou hodnotu a naopak nižší hodnotu výživovou. Takovou pečenou a čerstvou zeleninou, která se nekoupala v oleji, se člověk tělu odvděčí mnohem více.

1. Perfektní pečená řepa

Červená řepa má v kuchyni velmi široké využití. Chuťově pozvedne hamburger, sendvič i těstoviny. Dá se skvěle kombinovat s dalšími surovinami, jako jsou oříšky, balzamikový ocet, dijonská hořčice, kopr, vařené vejce, česnek, med nebo jablko. Právě proto mnozí strávníci tak milují carpaccio z červené řepy. Pokud vám zbyde červená řepa navíc, využijte ji do polévky boršč.

Jedním z nejčastějších způsobů tepelné úpravy je vaření, jeho velkou nevýhodu ovšem představuje časová náročnost. Proto mnozí upřednostňují troubu, ať už se jedná o pečenou řepu v alobalu nebo bez něj jen s trochou olivového oleje.

Ingredience na perfektní pečenou řepu:

  • 1,5 kg červené řepy (asi 3 velké nebo 5 malých až středních)
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ¼ lžičky soli, podle chuti

Příprava perfektní pečené řepy:

Předehřejte troubu na 190 °C a velký plech s okrajem vyložte pečícím papírem. Řepu omyjte a očistěte, není potřeba ji loupat. Ostrým nožem odřízněte kořínky a zbytky stonků. Každou řepu položte plochou stranou na prkénko a rozkrojte ji napůl, poté ji nakrájejte na stejnoměrně silné klínky. Jednoduše ji nakrájejte na měsíčky.

Kousky řepy umístěte na připravený plech. Pokapejte je olivovým olejem a posolte. Pečlivě promíchejte, aby se sůl a olej dostaly všude. Pak je rozmístěte do jedné vrstvy, jednotlivé kousky by se neměly překrývat. Pečte 35 až 40 minut, v polovině času promíchejte.

Zda je řepa hotová, vyzkoušejte vidličkou měla by se dát snadno propíchnout. Nakonec podle potřeby osolte a podávejte. Vychutnejte si ji jako jednoduchou přílohu, nebo si ji vylepšete pomocí čerstvého kopru, pažitky, kozího sýra a balzamikového octa.

Často se také připravuje také pečená řepa v alobalu, kdy se dopředu nekrájí a zabalí se v kuse jako bonbónek. Využít ji pak lze třeba na výtečné carpaccio z červené řepy s čerstvým sýrem a ořechy.

2. Italský šopský salát

Kdo by neznal klasický šopský salát s balkánským sýrem. Co takhle ale vyzkoušet něco nového? Jeho italská obdoba kromě obvyklých surovin, jako jsou čerstvá rajčata, římský salát a sýr, obsahuje i několik ingrediencí, které ho posílají na vyšší úroveň.

Díky cizrně je salát vydatnější a poslouží tak spolehlivě sám o sobě jako večeře. Celer mu dodává křupavost a sušená rajčata větší intenzitu. Co se sýra týče, nejčastěji se používá Provolone. To všechno se zalije výraznou domácí zálivkou, která salátu zajistí jedinečnou chuť.

Ingredience na italský šopský salát:

  • 280 g nakrájeného římského salátu (asi 2 střední nebo 3 malé hlávky, nakrájené)
  • ½ střední červené cibule, nakrájené nadrobno (asi 1 šálek)
  • 2 kusy celeru, nakrájené
  • 0,5 l cherry rajčat, nakrájených na tenké plátky
  • ⅓ šálku nakládaných papriček pepperoncini bez stopek a nakrájených na tenké plátky
  • ⅓ šálku sušených rajčat, opláchnutých a nahrubo nasekaných
  • 1 plechovka cizrny, propláchnuté a scezené, nebo 1 ½ šálku vařené cizrny
  • 1 šálek kostek sýra Provolone (nepovinné)

Ingredience na italskou zálivku:

  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
  • ⅓ šálku červeného vinného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 10 kuliček čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ lžičky soli, více podle chuti

Uvedené ingredience vystačí na 6 až 8 porcí a příprava zabere asi 20 minut.

Příprava italského šopského salátu:

Ve velké míse smíchejte nakrájený salát, cibuli, celer, cherry rajčata, papriky, sušená rajčata, cizrnu a sýr. Přísady promíchejte a dejte stranou.

Pro přípravu zálivky smíchejte všechny příslušné ingredience. Šlehejte, dokud se nespojí. Ochutnejte, a jestliže vám dresink nevyrazí dech, přidejte více soli. Pokud budete podávat celý salát najednou, nakapejte na něj tolik zálivky, aby se salát lehce namočil, a promíchejte.

Salát a zálivku je lepší skladovat odděleně, pak si lze na pokrmu pochutnávat i několik dní. Před zakápnutím dresink znovu vyšlehejte (pokud olivový olej v lednici trochu ztuhne, žádný strach, to je normální – stačí ho nechat asi 5 minut zahřát při pokojové teplotě nebo na 10 až 20 sekund v mikrovlnné troubě).

TIP: Vyzkoušejte také caesar salát s kuřecím masem nebo tradiční mrkvový salát s ananasem.

Celerové smoothie

Jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak jídelníček obohatit o zeleninu, je smoothie. A co víc, platí to i pro milovníky sladkých snídaní. Stačí ráno do mixéru k banánu a jablku přihodit trochu celeru a baby špenátu a sladká pochoutka, ve které nechybí poctivá dávka zeleniny, je na světě.

Ingredience na celerové smoothie:

  • 4 středně velké kusy celeru (¾ hrnku, nasekané)
  • 1 velké zelené jablko
  • 1 banán
  • ½ čajové lžičky oloupaného a nastrouhaného zázvoru
  • 2 šálky listů baby špenátu
  • ½ šálku vody
  • 10 kostek ledu
  • 1 ½ lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy (1/2 citronu)

Příprava celerového smoothie:

Celer nakrájejte nahrubo. Jablko nakrájejte na kousky, slupku ponechte. Banán rozlámejte na kousky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Vše vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.

Podle potřeby přerušujte a seškrabujte, a pokud je směs příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Vypijte ihned nebo skladujte až 1 den.

Další tip na řapíkatý celer recept je Waldorfský salát. Jedná se o pochoutku s vlašskými ořechy, jablky a hroznovým vínem.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang