Sója – produkty, výhody, nevýhody

Sója je často označována za potravinu budoucnosti. Sójové boby obsahují velké procento bílkovin, díky němuž mají vysokou sytivost a velkou nutriční hodnotu. Jsou také bohaté na vlákninu, železo, vápník a vitamín A.

Výživově velmi hodnotné jsou fermentované sójové produkty. Fermentací se ze sóoji odstraní tzv. antinutriční faktory – tedy látky, které pomáhají rostlině proti škůdcům, ovšem v lidském organismu jsou spíše na překážku.

Fermentované sójové produkty obsahují navíc řadu enzymů, které napomáhají trávení a udržování udržování zažívacího traktu v dobré kondici. Díky fermentaci jsou také lépe vstřebatelné ostatní obsažené živiny.

Sójová omáčka

Dobře známá tmavá aromatická tekutina. Při nákupu je potřeba dát pozor na kvalitu, levné omáčky jsou připraveny smícháním ochucovadel, barviv a konzervantů a se sójou nemají mnoho společného.

Vybírejte proto v dobře zásobených obchodech a pečlivě si přečtěte složení. Známé typy pravé sójové omáčky jsou např. tamari nebo shoyu.

Tempeh

Fermentované sójové boby slisované do kostičky světlé barvy podobné sýru eidam, po rozkrojení jsou vidět jednotlivé boby. Tempeh má lehce oříškovou chuť a hodí se výborně např. do minutek jako náhrada masa. Není jej třeba vařit, stačí prohřát.

Natto

Jednotlivé sójové boby, které prošly procesem fermentace. Natto je k dostání v malých krabičkách v obchodech se zdravou výživou. Koho nezaujme jeho chuť, je možné koupit kapsle s výtažky z natto.

Díky extrémně vysokému obsahu enzymů má tato surovina velmi pozitivní účinky na zdraví. V Japonsku má výbornou pověst jako pomocník při léčbě srdečních a cévních onemocnění a při osteoporóze.

Tofu, sójové maso, alternativy mléčných výrobků

Dalšími produkty ze sóji jsou potraviny nefermentované – tofu či sójové maso. Ze sóji se extrahuje kvalitní bílkovina, která je často základem doplňků výživy určených pro sportovce.

Tofu je výrobek podobný sýru či tvarohu, dostupný v mnoha příchutích a použitelný do široké škály jídel. Protože nepotřebuje žádnou další tepelnou úpravu je ideální pro rychlou teplou i studenou kuchyni.

Sójové maso je v dostání v několika variantách – jako kostky, plátky, nudličky či jako sójový granulát. Výhodou sójového granulátu je, že se před vařením nemusí namáčet, stačí krátce povařit. Můžete z něj například připravit rychlou a výživnou zavářku do polévek.

Rostlinné mléko, jogurty, vegan sýry a dezerty jsou alternativou mléčných výrobků, např. pro ty, kdo trpí nesnášenlivostí laktózy. Mohou ale být chutným a výživným zpestřením jídelníčku pro každého.

Sójová bílkovina

Bílkovina extrahovaná ze sójových bobů je často základem bílkovinových výrobků, např. proteinových nápojů a proteinových tyčinek.

Díky velkému obsahu bílkovin jsou sója a výrobky z ní vhodné pro sportovce a aktivní jedince, kteří mají hodně pohybu, velké množství svalů a tudíž větší potřebu bílkovin. Celkově zvýšené množství bílkovin je vhodné také při redukční dietě.

Sójové produkty mají navíc ve srovnání s živočišnými bílkovinami (maso, sýry, mléko) jednu velkou výhodu – obsahují jen malé procento tuku a navíc vůbec žádný cholesterol.

Nevýhody sóji

Přes všechny své výhody je sója jednou z potravin s největším množstvím otazníků – u citlivých jedinců vyvolává sója alergii a tito lidé se tedy musí vyhýbat konzumaci potravin i se stopovým množstvím sóji.

Problematická je také genetická modifikace sóji prosazovaná zejména v Americe. Nebylo totiž testováno jaký vliv na zdraví mají geneticky modifikované potraviny (GMO) při dlouhodobé konzumaci.

Se zařazením sóji do jídelníčku by také měly počkat maminky malých dětí, a to do cca 3 – 4 let a poté vybírat zejména výrobky fermentované a v menších množstvích (fermentované výrobky mají velký obsah soli).

Sójové produkty mohou být významným zdrojem bílkovin a živin a velmi chutným rozšířením jídelníčku pro každého.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang