Svatomartinská husa: Tradiční recept a původ slavností

Svátek svatého Martina si k nám opět našel cestu, i když se nese v trochu jiném duchu, než tomu bylo dříve. Proč se vlastně slaví? A jak udělat dobrou svatomartinskou husu?

Pranostiku, která říká, že „Martin přijíždí na bílém koni,“ zná snad každé malé dítě. Jenže svatomartinské slavnosti se nepojí s oslavou prvního sněhu. Jak píše Klára Trnková ve své knize Třetí rok s měsícem, svatý Martin byl důležitým datem v životě čeledínů a děveček, kterým ten den zpravidla končila roční služba u hospodáře. Za svou práci dostávali roční odměnu, a proto i bujaře oslavovali. Na svátečním stole nechyběla dozlatova vypečená husa se zelím. Pilo se pivo i víno.

Svatý Martin je ochráncem vinařů, na jeho počest se v krajích, kde pěstují vinnou révu, tento den pořádaly slavnosti nového vína. Někde se konávaly dobytčí či výroční trhy, neboť Martin je též patronem koní a jezdců,“ píše Trnková.

V listopadu se brzy stmívalo, lidé už nepracovali na polích, ale věnovali se opravám chalupy, dralo se peří, tkalo se, vyprávěli se pohádky i strašidelné příběhy. Možná bychom se u svých předků mohli inspirovat.

Svatomartinská husa: Recept

Svatomartinská husa patří k tradičním podzimním jídlům. Receptů na tuto pochoutku je samozřejmě více a regionálně se odlišují. Někde se jen tak upekla a přiložilo se k ní zelí (nejlépe červené) a knedlíky. Jinde se nadívala – třeba jablky (podobně jako kachna) nebo kaštany.

My si dnes představíme právě recept na svatomartinskou husu s jablky. Potřebovat budete husu, 2 – 3 jablka, sůl, kmín.

Husu očistěte, osolte ji a okmínujte. Do husy vložte omytá jablka, která rozkrojíte na půl a vyndáte z nich jádřince. Husu položte do pekáče na prsa, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby rozehřáté asi na 180 – 200°. Během pečení husu podlévejte a jemně ji také propíchávejte kůži, aby z ní dobře vytékal tuk (ovšem pozor, nikdy ne příliš do masa, aby nebyla suchá). Husu můžete také potírat medem rozmíchaným s trochou červeného vína.

Podle starého receptu by se mladá husa měla péct 2 hodiny, stará 3 – 4 hodiny. Ovšem pokud husu koupíte v supermarketu, může být doba pečení menší. Záleží na tom, čím byla husa krmena. Je to jako s kuřecím masem – bio kuře pečete déle než kuře z konvenčních chovů.

Červené zelí: Recept

Potřebovat budete asi půl kila červeného zelí, trochu oleje, ocet, cukr, lžíci mouky rozkvedlanou ve vodě.

Ze zelí vykrojte košťál a nakrájejte ho na jemno. Na oleji zpěňte cibulku a dejte na ni dusit zelí. Dle potřeby podlijte vodou. Když je zelí měkké, přidejte mouku, ocet a ještě duste. Nakonec podle chuti přislaďte. Zelí by mělo být sladkokyselé.

Upečenou husu podávejte s červeným zelím a domácími bramborovými knedlíky.

Štítky: jak upéct husu, recept, svatomartinská husa