Polévka je základ. Milovníci polévek, zbystřete.

Podzim je dobou, na kterou se těší mnoho vášnivých milovníků polévek. Chladnější teploty jsou sice ideální záminkou k tomu se zahřát miskou teplé polévky, ovšem kvalitní a dobře připravená polévka potěší v jakémkoliv období.

Polévka je klasickým miláčkem davů a na výběr je mnoho druhů, ať už se jedná o polévku na bázi vývaru, nebo jiné oblíbené, mezi něž patří například krémová kuřecí polévka nebo dýňová polévka.

Polévky jsou jak chutné a všestranné, tak mají také příznivé zdravotní účinky, díky nimž jsou ideální volbou pro ty, kteří chtějí pozdvihnout svůj jídelníček.

Obliba polévek není žádným překvapením vzhledem k množství dostupných druhů, od klasických variant, jako je houbová polévka nebo hrášková polévka, až po kreativnější recepty, jako je polévka z divoké rýže, minestrone nebo drožďová polévka.

Existuje nespočet způsobů, jak polévky přizpůsobit každé chuti, od přidání krémových kaloricky bohatých ingrediencí, až po volbu lehčích variant. Bez ohledu na typ jsou polévky obecně považovány za zdravé pro srdce, protože mají nízký obsah nasycených tuků a vysoký obsah vlákniny.

Kromě výživových hodnot jsou polévky na podzim a v chladnějších měsících obzvláště atraktivní, protože dokáží pořádně zahřát. Výzkum naznačil, že polévka může pomoci zahnat hlad i žízeň, zlepšit hladinu cukru v krvi a snížit riziko metabolických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu.

Do polévek se hodí i mořské plody.

Žampionová nebo drožďová polévka?

Polévka jde vytvořit téměř z čehokoliv. Ze všech možných druhů zeleniny a masa, hub a třeba také z ryb. Základem každé polévky jsou koření a bylinky. Polévky mohou mít podobu vývaru, které jsou velmi zdravé a vhodné do každého jídelníčku.

Oblíbené jsou krémové a smetanové polévky, které jsou velice chutné, byť kaloričtější. Hrášková polévka je mezi krémovými polévkami jedna z nejoblíbenějších pro svou hutnou chuť a snadnou přípravu.

Hrášková polévka – recept

Recept hráškové polévky obsahuje více ingrediencí a o to lepší a chutnější je výsledek. Příprava je velmi jednoduchá. Co se týče této polévky, je tato pochoutka pro vegetariány skutečnou lahůdkou, protože je krémová a dostatečně zasytí.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1/2 nadrobno nakrájené cibule
  • 2 nakrájené řapíky celeru
  • 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 miska brambor nakrájených na kostičky
  • 1 plechovka hrášku, okapaná
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku husté smetany

Postup:

  1. Máslo rozehřejeme ve velkém hrnci při střední teplotě.
  2. Do hrnce přidáme cibuli, celer, mrkev a česnek a za občasného míchání restujeme, dokud cibule nezačne měknout, asi 5 minut.
  3. Přilijeme zeleninový vývar, přidáme brambory, hrášek, tymián, sůl a pepř. Promícháme a přivedeme k varu.
  4. Snížíme teplotu na minimum, přikryjeme a vaříme, dokud se brambory neuvaří.
  5. Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujeme do hladké a krémové konzistence.
  6. Přidáme hustou smetanu a promícháme.
  7. Vaříme dalších 5 minut.

Pokud někdo není milovníkem hrášku, za vyzkoušení stojí třeba mrkvová polévka – recept je jednoduchý a příprava nezabere moc času. Pro milovníky vývarů, kteří chtějí vyzkoušet něco nového, může přijít vhod kuřecí krémová polévka.

Vývar je výborná polévka a využití najde i při přípravě omáček.

Nejlepší recept na brokolicovou polévku

Tato lahodná a snadno připravitelná brokolicová polévka stojí za vyzkoušení pro každého, kdo hledá nejlepší recept na brokolicovou polévku. Je plná chuti a výživných látek a potěší celou rodinu.

Ingredience:

  • 1 malá cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 hlavičky brokolice, nakrájené na kousky
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • ½ lžičky mořské soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 2 šálky vody
  • 2 lžíce másla
  • 1 šálek tučné smetany
  • 2 lžičky mletého čerstvého tymiánu
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

Postup:

  1. Olivový olej rozehřejeme ve velkém hrnci na mírném ohni.
  2. Přidáme cibuli a česnek a vaříme, dokud cibule nezměkne a nezavoní, trvá to asi čtyři minuty.
  3. Do hrnce přidáme brokolici, zeleninový vývar, mořskou sůl a černý pepř. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a vaříme zhruba 15 minut.
  4. Přidáme do hrnce vodu a máslo a pokračujeme ve vaření dalších 10 minut.
  5. Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujeme dohladka.
  6. Přidáme smetanu, tymián a další sůl a pepř podle chuti. Vaříme dalších 5 minut.
  7. Polévku podáváme s krutony nebo čerstvým pečivem.

Co třeba chlebová polévka? Recept je jednoduchý a chuť díky přidanému pečivu velmi zajímavá. V chladném podzimním počasí pomůže nejlepší chlebová polévka, kterou lze připravit jednoduše a snadno.

Pokud jde o dýňovou polévku, tato oblíbená polévka získává svou chuť díky přirozené sladkosti dýně. Tato polévka na bázi dýně překypuje živinami, které udržují imunitní systém silný, a zároveň dodává vitaminy C a A a má nízký obsah tuku a kalorií.

Blízkým příbuzným klasické dýňové polévky je houbová polévka. Tato oblíbená polévka má bohatou chuť a lze ji připravit z konzervovaných nebo čerstvých hub.

Ať už se jedná o jakýkoliv druh, polévky poskytnou pohodlí a výživu. Ať už je to dýňová polévka, krémová kuřecí polévka, drožďová polévka, hrachová polévka nebo ta nejlepší chlebová polévka, vychutnávání misky teplé polévky přinese chvíle radosti.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang