Batátové hranolky a pečené batáty v troubě – recept

Pecene bataty recept

Batáty – specifický typ brambor s charakteristickou nasládlou chutí – si v poslední době získávají čím dál větší popularitu. Není se čemu divit. Batáty nejen skvěle chutnají, ale obsahují také celou spoustu zdraví prospěšných látek a skýtají spoustu možností přípravy včetně batátových hranolek a pečených batátů v troubě.

Batáty chutnají výborně pečené, je možné je ale třeba také uvařit nebo osmahnout na pánvi. Jsou také oblíbenou součástí receptů pro miminka. Lze si je vychutnat jako přílohu, batátové hranolky, samotné, ale třeba také se špenátem, zeleninou, a samozřejmě také masem všeho druhu – například s pečenou rybou nebo jako příloha k vepřovým žebírkům nebo pečeným krůtím stehnům. Batátové hranolky můžete netradičně podávat jako přílohu třeba i k vaječné omeletě. Jaké jsou nejlepší recepty na domácí batáty?

V tomto článku se naučíte například péct batátové hranolky, ale třeba také grilované batáty nebo pečený batát v troubě.

Jak udělat batáty – jak upéct batáty

Batáty výborně chutnají například se smaženými kuřecími stripsy, trhaným vepřovým masem, lososem na pánvi nebo s nudličkami z vepřové kýty. Nevíte, jak udělat batáty? Postupy jsou různé, ale žádný z nich není extrémně složitý nebo časově náročný.

Batáty můžete po omytí a nakrájení upéct jednoduše na plechu na soli nebo s kořením na americké brambory.

Připravit si můžete také batátové čipsy – stačí batáty nakrouhat na velmi tenké plátky, potřít olejem, posolit, a opéct na plechu v troubě. Nastrouhané batáty můžete použít na batátové bramborové placky, z vařených batátů zase připravíte lahodný batátový bramborový salát. Nebo si můžete vyzkoušet chipsy z tortilly.

Pecene bataty recept
Batáty si můžete připravit také ve formě hranolek.

Batáty příprava – jak dlouho péct batáty

Příprava batátů tedy není opravdu nijak těžká, a obvykle spočívá v jejich upečení v troubě. Pečené batáty v troubě představují také nejzdravější verzi přípravy. Pokud byste batáty chtěli osmahnout na pánvi, ujistěte se, že jsou nakrájené na dostatečně malé kousky, aby došlo k jejich rovnoměrnému opečení.

Batáty na pánvi neopékejte zprudka. Raději jim věnujte čas a smažte je pozvolna, rovnoměrně. Ujistěte se, že na pánvi máte vždy dostatek místa – nic se nestane, když budete nakrájené batáty smažit na pánvi raději v několika várkách, abyste měli jistotu, že je každý kousek dokonale opečený.

Jak dlouho péct batáty? Stejně jako u řady jiných potravin záleží na velikosti, množství, ale také na tom, jak moc chcete mít batáty propečené. Někdo dává přednost křupavým, někdo zase měkčím batátům.

Obvykle platí, že nakrájené batáty by se měly při teplotě kolem 220 °C péct po dobu zhruba dvaceti minut.

Pecene bataty recept
Pečené batáty chutnají výborně s rozmarýnem.

Batátové hranolky – hranolky z batátů – recept

Chcete si k večeři připravit křupavé batátové hranolky s domácím burgerem? Pomůže vám tento jednoduchý recept na hranolky z batátů. K hranolkám z batátů můžete zkusit podávat třeba báječnou domácí majonézu nebo hořčično medovou omáčku.

Batátové hranolky ingredience

  • 1 kg batátů
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 až 2 lžíce koření nebo kombinace koření podle vlastního výběru: chipotle prášek, uzená paprika, čínské koření, koření na dýňový koláč, garam masala, cajunské koření atd.

Batátové hranolky recept

  1. Předehřejte troubu na 250 °C. Vložte do trouby pekáč nebo silný plech na pečení (takový, který snese vysokou teplotu), aby se předehřál.
  2. Oloupejte batáty a odřízněte konce. Brambory rozkrojte podélně na polovinu, a pokud jsou hodně dlouhé, pak příčně na polovinu. Každý kus nakrájejte na klínky.
  3. Batáty vložte do velké mísy a přidejte olej. Dobře promíchejte, aby se spojily. Posypte solí a kořením podle vlastního výběru. Rukama dobře promíchejte, aby se všechny kousky obalily olejem a kořením.
  4. Vyjměte předehřátý plech z trouby. Batáty opatrně rozložte v jedné vrstvě na plech.
  5. Pečte 15 až 25 minut. Po prvních 10 minutách vyjměte plech z trouby a kleštěmi obraťte všechny kousky batátů.
  6. Vraťte je do trouby a pečte dalších 5 až 15 minut, nebo dokud nejsou dobře propečené.
  7. Po upečení nechte hranolky před podáváním 5 minut vychladnout.

Pečené batáty – recept

Pečené batáty jsou výbornou a zdravou večeří nebo obědem. Připravte si pečené batáty v troubě snadno a rychle díky tomuto postupu. Pečené batáty chutnají výborně ke všem druhům masa, třeba k receptům z panenky.

TIP: Místo batátů můžete zkusit i pečené topinambury, křupavé šťouchané brambory, nebo opečené brambory.

Pečené batáty ingredience

  • 4 batáty, očištěné a vydrhnuté
  • 4 lžíce másla
  • kuchyňská sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř

Pečené batáty recept – postup na pečené batáty v troubě

  1. Předehřejte troubu na 250 °C.
  2. Na plech vyložený alobalem vyložte po celé ploše batáty, propíchané vidličkou.
  3. Pečte do změknutí, 45 až 50 minut.
  4. Nechte je vychladnout, pak je nožem rozřízněte a navrch dejte kousek másla.
  5. Před podáváním dochuťte solí a pepřem.
Pecene bataty recept
Batáty v troubě můžete péct nakrájené na kolečka i rozpůlené.

Batátové hranolky křupavé – recept

Připravte si doma dokonalé batátové hranolky – křupavé, skvěle ochucené a lahodné. Křupavé batátové hranolky upečete zdravě a šetrně v troubě. Pro lepší čištění vyložte plech pečicím papírem nebo dostatečně velkým kusem alobalu.

Batátové hranolky křupavé – ingredience

  • 1 kg batátů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře

Křupavé batátové hranolky recept

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Nakrájejte batáty na stejně velké klínky a potřete je olejem.
  3. Smíchejte koření, sůl a pepř, a důkladně směsí posypejte nakrájené batáty.
  4. Pečte na plechu s pečicím papírem zhruba 15 minut, poté otočte a pečte dalších zhruba 10 minut.

TIP: Batátové hranolky podávejte třeba ke kuřecím paličkám na medu, k vepřové panence se slaninou nebo ke steaku ze svíčkové.

Pečený batát – recept

Pečený batát si můžete vychutnat samotný, se zeleninou, posypaný sýrem, nebo třeba jako zdravou přílohu k různým druhům masa. Jak připravit pečený batát?

Pečený batát ingredience

  • 2 středně velké batáty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Špetka mořské soli

Pečený batát základní recept

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Oloupejte batáty, položte je na plech vyložený pečicím papírem a propíchejte je vidličkou.
  3. Potřete olejem a posolte.
  4. Pečte v předehřáté troubě po dobu 45 minut až 1 hodiny a servírujte horké.

Pečené batáty s česnekem – recept

Máte rádi pečené česnekové brambory? Můžete vyzkoušet jejich další variantu – pečené batáty s česnekem.

Pečené batáty s česnekem ingredience

  • 750 g batátů, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 3 lžíce olivového oleje plus další na podávání
  • 3-4 stroužky česneku, mleté
  • 1 a 1/2 lžíce nasekaných čerstvých tymiánových lístků
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 a 1/2 lžíce nasekaných listů čerstvé petrželky
  • 1/3 šálku jemně nastrouhaného parmezánu
  • Rozpuštěné máslo nebo větší množství olivového oleje, volitelně

Pečené batáty s česnekem postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. V malé míse smíchejte olivový olej, česnek a tymián. Brambory položte do hromádky na plech, zalijte je směsí, podle chuti osolte a opepřete a promíchejte, aby se rovnoměrně obalily.
  3. Rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
  4. Pečte v předehřáté troubě, dokud brambory nezměknou, v polovině pečení je jednou přehoďte, celkem asi 30 minut.
  5. Vyjměte je z trouby, pokapejte a potřete dalším olivovým olejem a ihned posypte parmezánem.
  6. Posypte petrželkou a ihned podávejte.

Batáty v troubě – recept

Připravte si vynikající, zdravé, chutné batáty v troubě, kterými můžete doprovodit své oblíbené druhy masa včetně rybího, ale třeba také váš oblíbený zeleninový salát.

Batáty v troubě – ingredience

  • 1 kg batátů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 3/4 lžičky soli
  • Pepř, chili dle chuti (nepovinné)

Batáty v troubě postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Pro snadnější čištění vyložte velký plech s okrajem pergamenovým papírem nebo alobalem.
  2. Batáty vydrhněte a případně oloupejte. Pokud je pouze drhnete, nezapomeňte je důkladně osušit.
  3. Oloupané sladké brambory položte na prkénko.
  4. Odřízněte konce sladkých brambor a pak je příčně nakrájejte na kolečka o tloušťce 1 cm.
  5. Batáty pokapejte olejem a medem (pokud používáte) a posypte solí a kořením (kořeními) dle vlastního výběru. Promíchejte, aby se sladké brambory co nejrovnoměrněji obalily, a pak je rozložte do jedné vrstvy na plech.
  6. Batáty pečte 20 minut, poté je vyjměte z trouby a velkou naběračkou je otočte, abyste podpořili rovnoměrné zhnědnutí. Uspořádejte je zpět do jedné vrstvy.
  7. Pokračujte v pečení dalších 10 až 20 minut, dokud sladké brambory nezměknou vidličkou a nezkaramelizují na okrajích.
  8. Ochutnejte (pozor, jsou horké) a podle potřeby je ještě trochu osolte. Vychutnejte si je teplé nebo při pokojové teplotě.
Pecene bataty recept
Pečené batáty můžete servírovat s masem i samotné.

Batáty na grilu – grilované batáty – recept

Další možností, jak připravit batáty, jsou batáty na grilu. Grilované batáty můžete podávat k masu, nebo si k nim můžete připravit nejrůznější chutné dipy a omáčky.

Batáty na grilu můžete samozřejmě jíst také jen tak, samotné. Jak grilovat batáty?

Batáty na grilu ingredience

  • 1 kg sladkých brambor, dobře vydrhnutých
  • 3 lžíce olivového nebo avokádového oleje
  • Sůl a černý pepř podle chuti

Batáty na grilu postup

  1. Grilovací rošty potřete olejem a gril předehřejte na středně vysokou teplotu.
  2. Ostrým nožem nakrájejte batáty na kolečka.
  3. Vložte batáty do velké mísy a promíchejte je s olivovým olejem. Dochuťte je solí a pepřem.
  4. Pomocí kleští položte batáty na rozpálený gril. Vařte 4 až 7 minut z každé strany nebo dokud brambory nezměknou a nebudou z každé strany opečené.
  5. Pro jistotu je zkontrolujte včas, každý gril je jiný.
  6. Batáty na grilu můžete podávat s oblíbenými omáčkami.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang