3 mezinárodní recepty, které stojí za vyzkoušení

mezinarodni-recepty

Mezinárodní kuchyně nemusí být jen srbské rizoto a recept na francouzské brambory. Stačí trochu bádat na internetu a člověk ihned objeví spoustu jídel i ze snadno dostupných surovin. Které stojí za vyzkoušení? A co se nejvíce hodí k americkým bramborám?

Mnoho lidí se od mezinárodních pokrmů nechává dopředu odradit z jednoho prostého důvodu. Postupy vidí jako složité a přísady jako špatně dostupné. Například taková italská kuchyně je přitom na přípravu rychlejší a jednodušší než ta česká. Výhoda těchto receptů spočívá také v tom, že jsou velmi oblíbeným pokrmem dětí, a tak se mají na co těšit po prvním školním dni.

Suroviny ze všech koutů světa se dnes již dají sehnat v každém větším supermarketu. Případným řešením jsou i specializované prodejny, které se nacházejí v každém větším městě. Například v těch asijských se prodávají ingredience na vše od jarních závitků až po pad thai.

Často zapomínáme na to, že podstatná součást toho, co si pravidelně vaříme k obědu, má svůj původ v zahraničí. A to i ty nejběžnější věci jako špagety, lasagne, kung-pao, halušky a gnocchi. Následující článek proto přináší 3 tipy na trochu jiné zahraniční recepty, které se vyplatí znát. A pokud si z nich nevyberete, zkuste si připravit třeba skvělou mexickou tortillu s kuřecím masem.

Lyonské brambory

Kdo by od maminky nebo babičky neznal klasické francouzské brambory recept. Zapečené s uzeným, cibulí, smetanou a vajíčkem. I ty lyonské pocházejí z Francie, konkrétně z Lyonu, jak naznačuje samotný název. Jsou však ještě o něco lepší!

Ingredience na lyonské brambory:

  • 1 kg brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 cibule nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce nasekaného česneku
  • ½ šálku másla
  • sůl podle chuti
  • mletý bílý pepř, podle chuti
  • 1 lžíce jemně mleté čerstvé petrželky

Příprava lyonských brambor:

Předehřejte troubu na 200 °C. Oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky o šířce 0,5 cm. Nakrájené brambory vložte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte je k varu. Nechte je 2 minuty vařit, poté je slijte a dejte stranou.

Na středně velkém plamenu rozpalte velkou pánev, kterou lze použít i do trouby. Vlijte olivový olej a přidejte cibuli. Smažte ji, dokud lehce nezkaramelizuje, 8 až 10 minut. Vmíchejte česnek a smažte, dokud cibule nezhnědne a česnek nezměkne. Směs přendejte do mísy.

Položte pánev zpět na sporák na mírný oheň. Rozpusťte máslo a pokryjte dno pánve 1/3 brambor. Osolte a opepřete. Brambory pokryjte 1/2 cibulové směsi. Přikryjte 1/2 zbývajících brambor a dochuťte solí a pepřem. Potřete zbytkem cibulové směsi. Přikryjte zbývajícími bramborami a dochuťte další solí a pepřem.

Pečte v předehřáté troubě 10 až 12 minut nebo dokud brambory nezměknou a na povrchu nezhnědnou. Vyjměte nádobu z trouby a servírujte. Těsně před podáváním pokrm posypte nasekanou petrželkou.

Italské houbové risotto

Krémové risotto je jedním z nejtradičnějších a zároveň nejoblíbenějších italských pokrmů. Postupně se rozšířilo do celého světa, kde vznikly jeho další variace jako třeba dobře známé srbské rizoto z mletého masa.

Pravé italské risotto však s tímto pokrmem školních jídelen nemá nic moc společného. Jeho základem je arborio rýže, která se nejprve krátce smaží a následně vaří chvíli ve víně a poté ve vývaru. Výsledkem jsou zrnka, která jsou krémová na povrchu a pevná uvnitř a chutná výtečně i samotná.

Dále už si každý může přidat cokoliv, co má rád. Většinou nechybí zelenina, například červená cibule a rajčata. Lze použít i maso, sýr nebo třeba oblíbenou šunku. Na čem si Italové obzvlášť pochutnávají, je houbové risotto s shiitake, liškami či ústřicemi.

Ingredience na italské houbové risotto:

  • 2 lžíce másla
  • 2 šálky aromatických hub (například shiitake, lišek nebo ústřic), očištěných, ořezaných a nakrájených na 1/2 až 1 cm velké kousky
  • 2/3 šálku brandy, vermutu nebo suchého bílého vína
  • 5 až 6 šálků kuřecího vývaru (pro vegetariánskou variantu použijte zeleninový vývar)
  • 1/3 šálku šalotky
  • 1 3/4 šálku rýže na risotto
  • 1/3 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce čerstvé petrželky nebo pažitky

Příprava italského houbového risotta:

V hrnci přiveďte k varu vývar. V jiném širokém hrnci na středním plamenu rozpusťte máslo. Přidejte houby a šalotku a smažte je asi 5 minut. Pokud používáte lišky, smažte je nejprve minutu nebo dvě nasucho a před přidáním másla je nechte vařit ve vlastní šťávě.

Přidejte rýži a promíchejte. Přilijte brandy, přiveďte k varu a zredukujte tekutinu na polovinu, asi 3 až 4 minuty. Přidávejte po 1/2 šálku vývaru a míchejte téměř neustále, aby se rýže nepřichytila k okrajům pánve. Mícháním se z rýže uvolní škrob a vznikne krémová omáčka, která je pro risotto typická.

Před přidáním každého dalšího 1/2 šálku vývaru počkejte, až se v předchozím kroku přilitý vývar téměř vstřebá. Tento proces potrvá asi 25 minut. Rýže by měla být mazlavá a uvařená na skus. Vmíchejte parmazán a podle chuti osolte a opepřete. Ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

Pravý americký hamburger

Hamburgery v Česku v posledních letech zažívají obrovský boom. Do jídelních lístků je zařazují bistra i restaurace, na festivalech se na ně stojí fronty a food truck, který alespoň jeden burger nemá v nabídce, jako by nebyl.

A není to pokrm se starou houskou, podezřele vypadajícím masem a oschlou okurkou, jaký jsme kupovali u pouličního stánku ještě pár let zpět. Existují už i veganské verze s masovou náhražkou nebo se sýrem halloumi. Ten pravý burger, ke kterému nesmí chybět hranolky nebo americké brambory, je však jen jeden.

Ingredience na pravý americký hamburger:

  • 0,5 kg mletého hovězího masa
  • 2 lžíce jemně nakrájené cibule
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 2 lžičky worcestrové omáčky
  • 2 lžičky hořčice
  • 4 plátky amerického sýra nebo sýra čedar rozkrojené na trojúhelníčky
  • 2 plátky švýcarského sýra rozkrojené na trojúhelníčky
  • 4 hamburgerové housky, rozdělené a opečené
  • volitelně: listy hlávkového salátu, plátky rajčat, plátky cibule, proužky osmažené slaniny, kečup a hořčice

Příprava pravého amerického hamburgeru:

Smíchejte prvních 5 ingrediencí a lehce, ale důkladně promíchejte. Vytvarujte 4 masové placičky. Přikryté hamburgery grilujte na olejem potřeném roštu na středním ohni, dokud teploměr neukáže 160° a šťáva nebude čirá. Mělo by to být asi 6 minut z každé strany.

Na poslední minutu grilování položte na každou placičku 2 trojúhelníčky amerického sýra a 1 trojúhelníček švýcarského sýra. Podávejte na houskách. Podle preferencí doplňte salátem, rajčetem, cibulí, slaninou, kečupem a hořčicí.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang