Luxusní svíčková omáčka – nejlepší recept

Tato svíčková omáčka by měla být smetanově jemná, s chutí po použité zelenině, s báječnou vůní a hlavně krásným nadýchaným knedlíčkem domácí výroby a báječným propečeným rozpadavým masíčkem.

Příprava svíčkové není těžká, nepotřebujete k ní žádné módní ingredience. Kouzlo spočívá v postupu, který musíte pečlivě dodržovat krok za krokem, přičemž výsledkem je chuťově výrazná a bohatá omáčka.

Svíčková na smetaně je spolu s vepřovým gulášem, hovězím na mrkvi a vepřo knedlo zelo považována za jedno z národních jídel České republiky. Spoustu českých jídel najdeme v sousedních evropských zemích, jako je Rakousko nebo Německo (Bavorsko), avšak svíčková na smetaně se vyskytuje pouze v České republice. S Německem máme společnou další národní specialitu, a to vinnou klobásu. Složení vinné klobásy je totiž velmi podobné klasickým bílým bavorským klobásám.

Název omáčky byl odvozen od tvaru hovězího masa. Když se dnes lidé zmiňují o svíčkové, mají často na mysli spíše omáčku než maso.

TIP: Milovníci hovězího mohou vyzkoušet také hovězí krk na houbách.

Ingredience k přípravě svíčkové omáčky

Všechny suroviny lze snadno získat a kořenová zelenina se tradičně pěstuje v našem evropském regionu. Stejně jako u většiny tradičních pokrmů se rodinné recepty a variace předávají z generace na generaci.

Varianty zahrnují záměnu hovězího masa za vepřové nebo králičí, zakysaná smetana se nahrazuje smetanou ke šlehání a v jednotlivých rodinách se používá různé množství koření.

TIP: V České republice je velmi oblíbená také křenová omáčka , koprová omáčka a guláš v tlakovém hrnci. Pokud chcete vyzkoušet další tradiční česká jídla vyzkoušejte námi vybrané recepty z vepřového masa nebo vepřo, knedlo, zelo. Pokud vynecháte knedlíky a omezíte koření, je svíčková omáčka (a všeobecně zeleninové omáčky) vhodná i do jídelníčku malých dětí po zavedení prvních příkrmů.

  • Hovězí maso
  • Zelenina – Kořenová petržel, mrkev, celer, cibule.
  • Jablka – Použití jablek zaručí jemnější chuť svíčkové omáčky.
  • Máslo – Poslouží k orestování zeleniny.
  • Smetana – Vyzkoušejte tučnější smetanu, musí obsahovat nejméně 30 % mléčného tuku nebo více.
  • Koření – bobkové listy, pepř (bobule černého pepře), kuličky nového koření.
  • Sůl a mletý pepř
  • Slanina
  • Citronová šťáva

Jak servírovat svíčkovou omáčku?

Svíčková na smetaně se tradičně podává s knedlíky. Tradičně se omáčka podává s mozaikovými karlovarskými knedlíky, ale i známějšími houskovými knedlíky, které můžete snadno připravit pomocí našeho receptu -jak na hrnkové knedlíky z mikrovlnky? Tyto typy knedlíků nejsou samy o sobě nijak neuvěřitelně chuťově výrazné, ale jsou ideální pro nasáknutí té lahodné smetanové omáčky.

Kromě knedlíků se svíčková často podává s plátkem citronu, brusinkovou omáčkou a někdy i šlehačkou. Všechny tyto přílohy jsou sice nepovinné. Kyselost brusinkové omáčky bohatý pokrm opravdu odlehčí.

Dobrou brusinkovou omáčku lze rychle uvařit na plotně jen z mražených brusinek, vody, pomerančové šťávy a cukru.

Svíčková omáčka
Svíčková omáčka v kombinaci s domácí šlehačkou a brusinkami je vynikajícím svátečním obědem.

Svíčková na smetaně – recept

Tradiční česká svíčková omáčka z kořenové zeleniny a tučné smetany. Podává se s hovězím plátkem a houskovým knedlíkem.

Ingredience na svíčkovou na smetaně

  • 1,4 kg hovězího masa
  • tučná slanina na vyškvaření masa
  • 1 a ½ lžíce sádla
  • Mletý pepř
  • Sůl
  • 6 šálků vody (1,45 litru) přibližně množství vody, záleží na velikosti vašeho hrnce
  • 2 mrkve
  • 2 kořeny petržele
  • 200 g celeru
  • 3 cibule
  • 1 jablko
  • 55 g másla, nesoleného
  • ½ šálku krystalového cukru
  • ⅓ šálek octa 5% kyselosti
  • 6 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 55 g másla
  • 1 šálek tučné smetany (240 ml) s obsahem tuku nejméně 30 %.
  • 1 citron

Postup na svíčkovou na smetaně

  1. Nakrájejte slaninu dejte je na 30 minut do mrazáku, aby ztuhla.
  2. Použijte tenký nůž s dlouhým ostřím a udělejte do masa několik otvorů.
  3. Jakmile máte otvory připravené, vtlačte do nich proužky tučné slaniny.
  4. Oloupejte mrkev, kořen petržele a celer a nakrájejte je na půlcentimetrové kousky.
  5. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Oloupejte jablko a nakrájejte ho na kostičky.
  6. Koření pokud možno pevně svažte do čistého plátna; plátno s kořením vložíte do hrnce později.
  7. V těžkém hrnci rozpusťte sádlo na vyšším plamenu a hovězí maso opečte ze všech stran dozlatova. Upečené maso vyjměte a dejte stranou.
  8. Použijte stejný hrnec, který jsme použili k přípravě masa. Snížíme teplotu na střední teplotu, přidáme máslo a zbytky slaniny ze sádla.
  9. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, kořen petržele a celer. Za občasného míchání vařte, dokud lehce nezezlátne.
  10. K zelenině přihodíme nakrájenou cibuli a vaříme, dokud lehce nezezlátne. Přidejte na kostičky nakrájené jablko a za častého míchání vařte další 3-4 minuty.
  11. Přidejte cukr, promíchejte a za stálého míchání ho nechte rozpustit.
  12. Přilijte ocet, promíchejte a nechte ocet odpařit, aby na dně hrnce zůstala jen zelenina a trochu tuku.
  13. Přidejte 1 lžičku soli a promíchejte.
  14. Vraťte opečené hovězí maso do hrnce, zalijte horkou vodou, dokud nebude maso téměř ponořené.
  15. Přidejte 1 lžičku soli a koření.
  16. Počítejte přidané bobkové listy. Musíte je všechny odstranit později před závěrečným rozmícháním svíčkové omáčky.
  17. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum. Přikryjte pokličkou a nechte vařit 2,5 hodiny.
  18. Vyjměte koření, zejména všechny bobkové listy. Odstraňte ¼ zeleniny a vyhoďte ji. Pokud byste v omáčce ponechali všechnu zeleninu, měla by příliš výraznou chuť a byla by příliš hustá.
  19. Hovězí maso vyjměte a uchovávejte na teplém místě.
  20. V pánvi na středním ohni rozpusťte máslo.
  21. Přidejte mouku a často míchejte, až lehce zezlátne.
  22. Vezměte si síto, dejte do něj jíšku, ponořte do ní svíčkovou a protlačte jíšku přes síto. Průběžně jíšku v omáčce promíchávejte.
  23. Hrnec vrátíme na sporák, necháme 15-20 minut vařit.
  24. Občas promíchejte, protože jíška má tendenci sedat a přichytávat se ke dnu hrnce. Asi po 15 minutách vaření ztratí jíška moučnou chuť. Zahustí omáčku, jejíž chuť bude velmi hladká.
  25. Do omáčky přidáme hustou smetanu; už nevaříme!
  26. Vše rozmixujeme ponorným mixérem a omáčku přecedíme do čistého hrnce. Dochutíme citronovou šťávou a solí podle vlastní chuti.
  27. Podávejte s houskovým knedlíkem a plátkem hovězího masa.
Domácí svíčková
Podle námi vybraných receptů si připravíte jednoduše domácí svíčkovou jako od maminky.

Nejlepší svíčková recept

Křehká hovězí svíčková v neodolatelné zeleninové smetanové omáčce neboli svíčková je oblíbeným českým pokrmem a jedním z našich nejoblíbenějších. Tento vydatný pokrm podávaný s knedlíky a brusinkovou omáčkou je ideální pro zvláštní příležitosti nebo i pro příjemný večer.

Ingredience na nejlepší svíčkovou

  • 700 g pravé hovězí svíčkové
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 110 g slaniny
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 střední mrkve
  • 2 střední pastináky
  • 1 tuřín
  • 1 velká cibule
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky tymiánu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 480 ml kuřecího vývaru
  • 180 ml husté smetany
  • ½ lžíce citronové šťávy

Postup na nejlepší svíčkovou

  1. Mrkev, pastinák, tuřín a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky (případně rozmixujte v kuchyňském robotu).
  2. Nožem nakrájejte do masa přibližně 10-12 malých kapes (aniž byste je prořízli celé). Jeden proužek slaniny nakrájejte na kousky a nacpěte do kapes.
  3. Svíčkovou vydatně osolte a opepřete. Rostlinný olej rozehřejte v hrnci na středním plameni. Svíčkovou opečte z každé strany (přibližně 2 minuty z každé strany). Vyjměte ji na talíř.
  4. Zbývající dva proužky slaniny nahrubo nakrájejte, přidejte do hrnce a opékejte, dokud lehce nezhnědnou.
  5. Přidejte máslo spolu s mrkví, pastinákem, tuřínem a cibulí. Vařte 15-20 minut nebo dokud lehce nezkaramelizuje. Zatímco se zelenina vaří, předehřejte troubu na 160 °C.
  6. Vraťte maso do hrnce spolu s bobkovými listy, tymiánem, novým kořením, zrnky pepře a vývarem. Aby se koření později lépe vyjímalo, doporučuji je vložit do plátěného sáčku.
  7. Hrnec přikryjte a vložte na 2 hodiny do trouby.
  8. Maso vyjměte z hrnce a udržujte teplé (nebo ho před podáváním znovu ohřejte vrácením do omáčky). Koření a bobkové listy z omáčky vyjměte a vyhoďte.
  9. Zbývající obsah hrnce opatrně přendejte do mixéru spolu s hustou smetanou a citronovou šťávou.
  10. Rozmixujte do hladka a podle chuti osolte. Maso nakrájejte na plátky a podávejte teplé se zeleninovou omáčkou.
Svíčková na smetaně
Dokonale krémové omáčky docílíte přidáním kvalitní smetany.

Domácí svíčková s perfektními knedlíky – recept

Vyzkoušejte si připravit tuto luxusní svíčkovou s domácími knedlíky přesně tak, jak ji dělala Vaši maminky nebo babička, pokud byste zatoužili po jemnější omáčce vyzkoušejte ověřenou žampionovou omáčku.

Ingredience na domácí svíčkovou

  • 1,3 kg hovězí svíčkové (nebo kulatého zadního)
  • 60 g slaniny
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • Sůl a pepř
  • 1 lžíce octa
  • 1 velká mrkev
  • 1 středně velký kořenový celer
  • 1 střední kořen petržele
  • 1 velká cibule
  • 100 g másla
  • 10 zrnek černého pepře
  • 4 bobule nového koření
  • 2 bobkové listy
  • Citronová šťáva z jednoho citronu
  • 1 šálek husté smetany

Ingredience na knedlíky k domácí svíčkové

  • 2 špetky soli
  • 1/2 lžičky mletého muškátového květu
  • 2 šálky hrubé mouky
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 šálek vlažného mléka
  • 2 lžičky cukru
  • 3 rohlíky nebo housky
  • 1 vejce
  • 1 kostka čerstvého droždí

Postup na domácí svíčkovou s perfektními knedlíky

  1. Maso prošpikujte slaninou (propíchněte nožem nebo velkou kuchyňskou jehlou a proužky sádla propíchejte svíčkovou. Používáte-li velký kus masa, tuk předem zmrazte; snáze se pak protáhne po celé délce).
  2. Osolte a opepřete, přidejte koření, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, citronovou šťávu a ocet a maso zalijte rozpuštěným máslem, aby se utěsnilo.
  3. Nechte marinovat v lednici přes noc.
  4. Přidejte vývar, přikryjte pokličkou a poduste v troubě při teplotě 160 °C, dokud nebude maso velmi měkké – mělo by jít nakrájet vidličkou. To obvykle trvá 2-4 hodiny.
  5. Maso vyjměte a zeleninu propasírujte přes jemné síto. Pokud není konzistence ještě příliš hladká a krémová, použijte ruční mixér.
  6. Přidejte smetanu a přiveďte k varu; podle chuti přidejte sůl, citron, ocet nebo cukr.
  7. Pokud omáčka není dostatečně hustá, můžete ji zahustit trochou mouky, ale snad se bez ní obejdete.
  8. Svíčkovou nakrájejte na půl centimetru silná kolečka a vložte je zpět do omáčky, aby se prohřála.
  9. Pro přípravu knedlíků nejprve smícháme mouku se solí a kořením.
  10. Cukr rozpustíme v polovině mléka, přidáme rozdrobené droždí a necháme chvíli kynout.
  11. Do mouky vlijeme vejce, pak přilijeme mléko a droždí a rukama prohněteme.
  12. Mléko přidávejte tak dlouho, dokud nezískáte pěkné těsto, které není příliš suché a nelepí se.
  13. Rohlíky nebo housky nakrájejte na malé kostičky (o něco menší než půlcentimetrové kostky). Opatrně je vmíchejte do těsta. Poté z knedlíkové směsi vytvarujte váleček, poté těsto nechte kynout 45 minut.
  14. Váleček těsta opatrně spusťte do osolené vroucí vody a vařte 16-19 minut. Uvařený knedlík nakrájejte na kolečka.
  15. Podávejte s brusinkovou zavařeninou. Malý kopeček šlehačky v omáčce je také zcela tradiční způsob servírování svíčkové.
Nejlepší svíčková
Věříme, že každý z vás má jistě svůj vlastní rodinný recept, ale za vyzkoušení této svíčkové nic nedáte!

Svíčková pro děti – recept

Tradiční recept na svíčkovou omáčku lze i perfektně obměnit a odlehčit pro ty, kteří si hlídají štíhlou linii nebo pokud máte malé děti, rozhodně Vám tento recept přijde vhod.

Ingredience na svíčkovou pro děti

  • 500 g zadního hovězího masa
  • 150 g petržele
  • Sůl
  • Olej
  • 300 g cibule
  • 150 g celeru
  • 6 kuliček nového koření
  • 300 g mrkve
  • 100 g smetany
  • 4 ks bobkového listu

Postup na svíčkovou pro děti

  1. Maso osolte. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky či kolečka.
  2. Umístěte zeleninu i maso do vymazaného pekáčku, přidejte koření a v troubě rozpálené na cca 180 °C zprudka opečte, aby se maso zatáhlo.
  3. Poté podlijte vodou nebo vývarem a přiklopte poklicí. Pečte do změknutí masa, cca 1,5 hodiny. 
  4. Upečené maso vyjměte a stejně tak vyberte i koření. Zeleninu přemístěte do hrnce (včetně veškeré šťávy z výpeku) a přidejte smetanu.
  5. Rozmixujte na hladké pyré.
  6. Tento základ můžete klidně bez dalšího dát malým dětem. Pokud vy sami si budete chtít omáčku ještě dochutit, rozhodně můžete.
  7. Nezapomeňte na brusinkový omáčkou, která dovede výsledný pokrm k dokonalosti.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang