Cuketová polévka: Recept zdravý, rychlý a báječný
Polévka z cukety je prostě delikatesa. Jestli jste ji zatím nevařili, tak to napravte. Do půl hodiny máte hotovo. Když k tomu zakousnete kváskový chleba nebo zeleninový koláč, pochutnáte si na zdravém obědě.
Cukety jsou dar léta. Rostou samy bez velké péče. Každý rok je píchnu společně s dýněmi na kompost a nechám je, aby si žily svým životem. Jen je zalévám. Zbytek práce odvede zem, slunce a možná i špetka lásky, se kterou k nim vzhlížím. Uvařit z nich můžete cokoli. Cukeťáky lepší než bramboráky. Na grilu se přičmoudnou, ale sluší jim to. A taková buchta z cukety je vláčná a báječná. Jenže od té doby, co jsem poprvé ochutnala cuketovou polévku se stala mým favoritem z těch všech cuketových jídel právě ona.
Recept na cuketovou polévku
Připravte si
- Středně velkou cuketu
- Půlku červené cibule
- Dva větší brambory
- Dva stroužky česneku (nemusí být)
- Dvě menší mrkve
- Dvě menší petržele
- Snítko tymiánu a trochu kadeřavé petržele
- Sůl, pepř barevný a pepř bílý
- Olej a máslo
Na pánvi rozehřejte olej a máslo. Přidejte nasekanou cibulku, oškrábanou a na kolečka nakrájenou mrkev a petržel. Orestujte. Klidně trochu přismahněte. Přidejte na kostky nakrájenou cuketu a brambory, zalijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte prolisovaný česnek (můžete vynechat). Přihoďte bylinky, sůl, pepř a ještě trochu povařte. Až bude cuketa a všechna zelenina měkká, rozmixujte. Nádherná hustá polévka vás překvapí svou báječnou chutí. S česnekem má větší říz.
Štítky: cuketa, cuketová polévka, polévka, recept