Zavařování rajčat: Uchovejte si rajčatovou chuť a vůni na zimu

Hurá, už zrajou. Včera jsem obhlížela úrodu rajčat a srdce mi skákalo radostí. Jsou voňavá, šťavnatá a chutnají opravdu rajsky. Když jsem tak stála na záhonu, do zad mi pálilo zapadající slunce a bosá chodidla si hověla na osvěžující trávě, vzpomněla jsem si na vás. Že taky určitě přemýšlíte nad tím, jak si rajčátka schovat na zimu. Je to snadné. Zavařte si je. Vyzkoušeno, prověřeno.

Zavařování rajčat je skutečně jednoduché. Poprvé jsem tento „recept“ zkoušela předminulý rok (to to letí) a s očekáváním, jak to dopadne, otevírala první sklenici někdy v listopadu, kdy se mi po rajčátkách stýskalo. Překvapení to bylo milé. Zavařená rajčata byla trochu měkká, snadno se z nich sloupla slupka a byla z nich výborná polévka i omáčka na těstoviny.

Postup zavařování rajčat

  • Protože u nás na vesnici ctíme tradici, zavařujeme na chalupě zásadně na kamenech na dřevo. To pro mě znamenalo vyrazit s velkým košem hned ráno „na klacíky“ do lesa.
  • Pak je třeba umýt velké (půl litrové) sklenice a opláchnout rajčata.
  • Větší rajčata se překrojí na půlky i čtvrtky a vkládají se do sklenic. Nebojte se je pěkně namačkat, trochu se zdrcnou při sterilizaci.
  • Když jsou sklenice napěchované rajčatovou úrodou, pěkně utěrkou otřete okraje sklenice i víčka. Ta hezky utáhněte.
  • Zavařujte ve velkém hrnci. Na dno dejte utěrku, aby sklenice nebyla v kontaktu přímo s horkým dnem hrnce, doplňte vodu a zavařujte asi půl hodiny při 80°C.

Zavařená rajčata budete mít vždy po ruce, když budete chystat zmiňovanou rajčatovou polévku, omáčku na těstoviny, rajčatovou omáčku apod.

Štítky: jak zavařit, rajčata, zavařování