Milionářské řezy – recept

Tento dezert není v České republice tolik známý. Když už ho ale někdo zná je to pod názvem karamelové čtverečky nebo karamelový plátek.
Ingredience
Na těsto:
- 120 g másla (ledové)
- 180 g hladké mouky
- 50 g cukru
Na karamel:
- 175 g vody
- 360 g cukru krupice
- 1 lžička soli
- 330 g smetany na šlehání
Na polevu:
- 150 g hořké čokolády
- 50 g másla
Postup
- Začneme rozehřátím trouby na cca 180 stupňů. V robotu nebo ručně uděláme křehké těsto. Poté se dá těsto do formy 20-30 cm a udusá se pěstí do jednotlivých stran.
- Vložíme se do vyhřáté trouby a peče se 10-12 minut. Méně je více a proto je lepší sledovat barvu a konzistenci.
- Po vytažení bude těsto měkké.
- Poté připravíme karamel. Zní to vše složitě, ale je to velmi jednoduché, jen se toho nebát. Do vyššího hrnce dáme vodu, sůl a cukr, postavíme na oheň a promícháváme vidličkou do doby než uvidíme bublinky. Od této chvíle je zákaz míchání. Bude to trvat cca 8 minut.
- Dalších zhruba 10 minut vaříme bez míchání až bude mít světle okrovou barvu. V tuto chvíli se přidá všechna šlehačka.
- Je potřeba dávat pozor, hodně bude bublat. Teď už jenom pěkně a poctivě míchat. Nalijeme na hotové těsto a necháme vychladit v ledničce minimálně 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
- Čokoládu si ve vodní lázni rozpustíme s máslem a nalijeme ji na vychlazený karamel. Posypat můžeme krystalky hrubé soli.
- Poté dáme minimálně na hodinu chladit.
- Je lepší řezy krájet na velmi malé kousky, spíš velikosti cukroví.
TIP: Pokud máte rádi dezerty tohoto typu, můžete si doma připravit třeba také napoleonské řezy mille feuille.