Josta je hitem léta: Recepty nejen na zavařování

Josta recepty

Víte, co je josta? Možná jste už i vy někdy zahlédli na zahradě nebo v přírodě bohatý keř, obsypaný velkými bobulemi v modročerné barvě. Kdybyste tyto plody ochutnali, možná by vás překvapila jejich výrazná, sladkokyselá chuť. Zmíněné plody se nazývají josta, jsou doslova nabité prospěšným vitamínem C, a dají se zpracovat celou řadou zajímavých způsobů.

V tomto článku vám poradíme, co s jostou, jaké jsou nejlepší josta recepty, nebo třeba jak si připravit marmeládu z josty, šťávu z josty nebo sirup z josty.

Josta ovoce

Josta ovoce jsou fialové bobule rostoucí na keřích bez trnů s hluboce žilkovanými zelenými listy s vroubkovanými okraji a nepravidelnými laloky. V mládí jsou bobule světle zelené a připomínají malý angrešt. Visí pevně na stoncích ve skupinkách po třech až pěti.

V době zralosti se jejich barva prohlubuje a přechází ze zelené do červené, než se změní na leskle fialově černou, což značí, že jsou zralé. Každá bobule může mít až 10 milimetrů v průměru. Chuť bobulí je sladce pikantní a připomíná angrešt s lehkou příchutí černého rybízu a hroznů.

Jostaberries jsou bohaté na vitamin C a antioxidanty. Ve studiích bylo zjištěno, že výtažky a šťáva z josty mají protiplísňové účinky a také inhibiční účinky na některé bakterie, jako je E. coli.

Plody josty se mohou jíst čerstvé. Používají se také k výrobě džemů, marmelád a čatní. Najdeme je v dezertech, jako jsou koláče a drobenky, a mohou se zpracovávat na výrobu šťáv a ovocných vín.

Plody josty lze skladovat několik dní v chladničce. Po omytí a odstranění stopek je lze zmrazit. V mrazničce vydrží i několik měsíců.

Josta recepty
Josta svým tvarem a barvou připomíná borůvky.

Josta keř – původem z NDR

Josta je křížené ovoce, které není zase tak staré. Je mu třicet šest let – přesně před takovou dobou spatřily plody světlo světa dnes už bývalé Německé demokratické republice. Konkrétně jde o křížence černého rybízu a angreštu.

Z každého ovoce má josta něco – bobule se velikostí podobají angreštu a mají dole i podobnou šťopičku. Barva je černomodrá a ovoce má sladkokyselou, velmi příjemnou chuť. Pokud nemusíte rybíz, protože je na vás moc kyselý, je právě josta vítanou alternativou.

Josta keř vysazujte do úrodné, dobře propustné půdy a ponechte kolem ní prostor 2 m. Může trvat několik let, než se vytvoří dobrá úroda plodů, ale nakonec bude mít velkou úrodu.

Jakmile se rozhodnete jostu sklízet, jednou rukou zvedněte konec větve a druhou rukou utrhněte šňůru plodů. Jelikož se zdá, že plody nedozrávají najednou, může být v červenci a srpnu zapotřebí několik sběrů.

Josta recepty aneb co s jostou?

Josta najde v kuchyni mnoho užitku – stejně jako maliny nebo jahody ji můžete jen tak rozmačkat s cukrem a zalít kysanou smetanou. Nebo ovoce přidat na palačinky, do jogurtu, müslli či granoly. Připravit si můžete také marmeládu z josty, sirup z josty a spoustu dalších receptů.

Bublanina s jostou – recept

Bublanina je oblíbený letní dezert – už jste ji možná letos pekli s jahodami nebo malinami. Zkuste nyní jostu.

TIP: Pokud se vám kromě josty urodila i jablka, můžete vyzkoušet německý jablečný koláč.

Bublanina s jostou – ingredience

  • 1 šálek cukru krystal
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 šálek mléka
  • 2 vejce
  • Prášek do pečiva
  • 120 g másla
  • 1 a 1/2 hrnku josty

Bublanina s jostou – postup

  1. Z mouky, cukru a másla připravte drobenku a jeden hrnek si schovejte stranou.
  2. Do směsi přidejte vejce, mléko a prášek do pečiva a připravte hladké těsto.
  3. Plech vymažte máslem, vlijte těsto a posypte jostou. Navrch přidejte drobenku.
  4. Pečte v předehřáté troubě při cca 180 °C.
Josta recepty
Josta se výborně hodí i do dezertů.

Listový salát s jostou – recept

Jostu je možné kombinovat i se zeleninou! Jestliže chystáte rodinnou oslavu nebo grilování, překvapte své hosty netradičním salátem.

Listový salát s jostou – ingredience

  • Mix listových salátů (ledový salát, mangold, rukola..)
  • Hrst oříšků
  • Hrnek josty
  • Kuřecí nebo krůtí maso
  • Pepř, sůl, olivový olej
  • Ocet, cukr a voda na zálivku

Listový salát s jostou – postup

  1. Nejprve si drůbeží maso nakrájejte na nudličky, posolte, opepřete a orestujte na pánvi.
  2. Do mísy dejte mix listových salátů a zalijte sladkokyselou zálivkou z cukru a octa (cca 5 lžic cukru a lžíce octa, voda).
  3. Promíchejte, aby se zálivka dostala na každý list.
  4. Přidejte oříšky a jostu – znovu promíchejte. Navrch salátu přidejte grilované maso.

Marmeláda z josty – recept

Josta je výborným ovocem pro přípravu zavařeniny. Kombinovat ji můžete i s jiným ovocem. Marmeláda z josty je skvělá na chléb nebo na drobné čajové (např. linecké) pečivo.

TIP: Výborně chutná také marmeláda z rynglí.

Marmeláda z josty – ingredience

  • 4 šálky spařené josty
  • 2-4 šálky cukru
  • 1/4 šálku limetkové šťávy

Marmeláda z josty – postup

  1. Jostu omyjte, zbavte stopek a ve velkém hrnci je povařte s 1/4 šálku limetkové šťávy.
  2. Jakmile začnou bobule pouštět šťávu, přidejte cukr a několik minut vařte, než ochutnáte, zda jsou sladké. V případě potřeby přidejte další cukr a pokračujte ve vaření, dokud džem na studeném talíři nebo lžíci nezrůžoví.
  3. Nalijte do čistých půllitrových sklenic a sterilizujte 10 minut ve vodní lázni.
  4. Sklenice vyjměte z vody pomocí zavařovacích kleští a nechte je přes noc vychladnout na ručníku nebo horké podložce.

Jostová zavařenina – džem z josty – recept

Připravte si doma lahodný džem ze směsi josty a rybízu, který vám připomene slunné a horké léto kdykoliv v průběhu roku.

Jostová zavařenina – ingredience

  • 1 kg ovoce (josta a rybíz)
  • 500 g cukru (použít můžete i třtinový – cukr přidávejte podle kyselosti ovoce a požadované chuti zavařeniny)

Jostová zavařenina – postup 1

  1. Ovoce odšťavněte v odšťavňovači (nemusíte tak zbavovat stopek).
  2. Šťávu vařte s cukrem, až bude houstnout, vyzkoušejte kápnutím na talířek, zda již tuhne.
  3. Zavařeninu nalijte do vymytých a čistých sklenic. Uzavřete, otočte dnem dolů a nechte vychladnout.

Jostový džem – postup 2 (bez odšťavňovače)

  1. Když nemáte odšťavňovač, ovoce zbavte stopek, lístků apod., vložte do hrnce a vařte s cukrem (samo pustí šťávu).
  2. Postup je poté stejný jako v předchozím případě.
Josta recepty
Jostový džem můžete připravit za tepla i za studena.

Šťáva z josty – recept

Máte rádi sladké ovocné šťávy a sirupy? Vyzkoušejte vynikající šťávu z josty podle tohoto snadného receptu. Štávu z josty můžete pít ředěnou i neředěnou, nebo ji třeba přidávat pro dochucení do čaje.

Šťáva z josty – ingredience

  • 1,5 kg josty
  • 500 g cukru
  • 2 citrony, nahrubo nakrájené
  • 1 limetka, nahrubo nakrájená
  • 2 kousky zázvoru velikosti palce, oloupané a rozdělené na dvě části
  • 800 ml vody

Šťáva z josty – postup

  1. Vše kromě citrusových plodů vložte do woku nebo velkého hrnce a pomalu přiveďte k varu. Vařte 20 minut
  2. Přidejte citrusové plody a vařte dalších 20 minut. Odstavte z ohně a nechte pánev přikrytou přes noc.
  3. Druhý den přeceďte směs do velkého hrnce a dužinu ovoce v sítu rozmačkejte, abyste z ní získali co nejvíce šťávy. Dužinu z ovoce vyhoďte, pak šťávu přiveďte k varu a vařte, dokud se nezredukuje na třetinu.
  4. Mezitím sterilizujte tři šroubovací láhve na víno tak, že je vložíte do trouby o teplotě 160 °C a necháte je tam půl hodiny stát. Po vychladnutí do nich nalijte šťávu a uložte je do lednice; vydrží asi tři týdny.

Sirup z josty – recept

Vyzkoušet můžete také tento sirup z josty, obohacený o hrstku máty a sladká jablka. Uvidíte, že se u vás doma bude těšit velké oblibě. Čerstvý sirup z josty můžete podávat třeba při nejrůznějších oslavách a dalších podobných příležitostech.

Sirup z josty – ingredience

  • 1 limetka
  • 6 jablek
  • 225 g josty
  • Hrst máty

Sirup z josty – postup

  1. Oloupejte kůru z limetky a vymačkejte z ní šťávu.
  2. Jablka oloupejte, abyste získali méně pěnivou šťávu.
  3. Odšťavňovačem je protáhněte střídavě s hrstí jostaberries a snítkami máty. Promíchejte s limetkovou šťávou a při podávání dochuťte trochou limetkové kůry.
Josta recepty
Jostová marmeláda se hodí i do koláčů.

Marmeláda z josty za studena – recept

Chtěli byste si připravit marmeládu z josty, ale nechce se vám nebo nemůžete vařit? Vyzkoušejte snadnou marmeládu z josty za studena.

Marmeláda z josty za studena – ingredience

  • 1 kg josty
  • 1 kg moučkového cukru
  • 1/4 šálku rumu

Marmeláda z josty za studena – postup

  1. Plody josty propláchněte a nechte okapat.
  2. Vložte do mixéru a chvilku opatrně mixujte, poté přisypejte šálek cukru.
  3. Mixujte pět minut, přidejte další šálek cukru. Opakujte, dokud cukr nedojde.
  4. Směs vyjměte z mixéru, přimíchejte rum, a poté plňte do čistých sklenic.

Při přípravě marmelády z josty za studena v mixéru bez vaření je nejdůležitější mít kvalitní plody josty a pečlivě je umýt. Poté plody spolu s cukrem dáme do mixéru a rozmixujeme do hladké konzistence. Hotovou marmeládu pak plníme do připravených skleniček a ihned uzavíráme. Je důležité mít na paměti, že marmeláda z josty za studena bez vaření má krátkou trvanlivost a je vhodné ji skladovat v chladu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang