Jak uspořádat grilovací party? Recepty a tipy

Léto je kouzelný čas, kdy se rádi setkáváme s přáteli. A jednou z neoblíbenějších činností je při takovém setkání grilování. Jak uspořádat nejlepší grilovací party? Na co nezapomenout a jaké lahůdky nejen na gril připravit? Možná vás inspiruje moje zkušenost.

Miluju své přátele, a když pro ně můžu uvařit něco dobrého, jsem ve svém živlu. Tento víkend se naskytla ideální příležitost – letní počasí nám vyšlo vstříc a přátelé měli čas. Neváhali jsme ani chvilku a pozvali je na zahradní grilování. Kromě samotného menu je důležitý mít také na zahradě dostatek nábytku, využít můžete také party stan.

Přípravu jídelníčku jsem si vzala s chutí na starosti. Budou tam mladí muži, kteří touží po dobrém kousku masa, ale i mladé ženy, pro něž bude fajn připravit něco lehčího. Pravidlo první zní – jestli trochu znáte své přátele, víte, co jim chutná. Myslete při sestavování menu na ně. Mělo by být pestré, aby si vybral opravdu každý.

Ještě před tím, než jsem si začala v hlavě rovnat nápady na grilovací menu, prošla jsem zeleninovou a bylinkovou zahrádku – cuketa právě dorostla do té správné velikosti, jsou první rajčátka, rukola, listový salát a spoustu čerstvých bylinek. Zrovna je i plno ovoce – rybíz, maliny, josta. V takovém případě se vaří s velkou radostí.

Celkem jich bylo 9. Někteří pánové vyměňovali dezerty za kotlety se svými ženami.

Sestavení grilovacího menu

Takže máme představu o surovinách. Tou nejdůležitější součástí grilovacího menu je ale pochopitelně maso. Nejlépe od prověřeného řezníka. Nakoupili jsme kus od vepřového, kuřecího i hovězího, aby si mohl vybrat každý. Grilovací menu vypadalo následovně.

Maso

  • Vepřové kotlety v bylinkové marinádě (tymián, česnek, olivový olej)
  • Kuřecí prsa v bylinkové marinádě (tymián, česnek, olivový olej)
  • Hovězí roštěná grilovaná s olivovým olejem, solí a pepřem (od některých přátel byl požadavek na čistě přírodní maso)

Přílohy

  • Penne se sušenými rajčaty, kozím sýrem a bylinkami
  • Kuskus s grilovanou cuketou a mrkví
  • Francouzský chléb z pekařství od Gaëla (výborné pekařství v Plzni)

Saláty

  • Mix listových salátů se sladkokyselým dresinkem
  • Rajčatový salát s rukolou

Dip/omáčka

  • Dip z kysané smetany s česnekem a pažitkou
  • Kvalitní francouzská hořčice
  • Křenová omáčka

Dezert

  • Piškotové osvěžení s kysanou smetanou a letním ovocem (aneb dezert z piškotů, tvarohu, kysané smetany a ovoce)

Přípravy na grilování, vaření, marinování

Na sobotní grilování jsme se začali připravovat už v pátek večer. Nejprve bylo třeba naložit maso – očistit ho, lehce naklepat. Do velkého oválného hrnce jsme kápli olivový olej, přidali na plátky nakrájené česnek, tymián a položili maso. Takto jsme vrstvili, dokud nebylo v marinádě všechno maso. To mělo přes noc odpočívat v chladu a nasát tu správnou chuť bylinek i česneku.

Ráno jsem začala dezertem, který se musí nějakou dobu nechat odležet. Recept na piškotovou pochoutku jsem vám prozradila již minulý rok – borůvky prostě nahraďte jakýmkoli jiným ovocem. Následovala příprava kuskusu, který je mj. dobrý také s trochou zakysané smetany.

Asi hodinu před zahájením grilování jsem se pustila do přípravy salátů – zelenina je výborná na mnoho způsobů a různé dresinky najdete v tomto článku. Jednoduše jsem připravila salát z cherry rajčátek, která jsem pokrájela na čtvrtiny, promíchala s rukolou a zakápla olivovým olejem, v němž bylo naložené oregano (domácí výroba). Byl vynikající.

Nyní přišel čas na dip a tento recept je skutečně jednoduchý – kysanou smetanu utřete se stroužkem rozmačkaného česneku a přidejte hrst bylinek (použila jsem pažitku).

Nakonec zbývalo připravit těstoviny – mezitím co se vařily v hrnci penne, jsem osmahla trochu česneku na pánvi, přidala pokrájená sušená rajčata a lehce orestovala, nakonec jsem vhodila hrst bylinek (tymián, oregano, mateřídouška). V hrnci jsem pak promíchala těstoviny s rajčaty a kozím sýrem.

Jak dopadla grilovací párty?

Vyšlo to akorát. Dovařila jsem, rychle jsem se převlékla a první přátelé již zvonili… Začali jsme pozvolna roztápět gril, nalili si lehké víno a čekali, až se sejdeme všichni. Na jednom ze stolů bylo vyložené jídlo tak, aby si každý mohl nabrat, na co měl chuť, v jiné části zahrady se grilovalo a uprostřed vznikl příjemný prostor, kde jsme si mohli povídat, jíst a bavit se.

Největší radost každému kuchaři udělá, když se vrací prázdné talíře. Ačkoli jídla bylo hodně, téměř vše se snědlo. A mé kuchařské ego velmi rádo vyslechlo, že jídlo bylo výborné. Vždyť také byly základem samé dobré suroviny.

PS: Mimochodem, poslední host odešel v půl čtvrté ráno.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang