Salát s kuřecím masem – nejlepší recepty

Kureci salat recept

Salát s kuřecím masem je výborný, zdravý, lehký pokrm. Není náročný na přípravu, a uspokojí jak náročné strávníky, tak i vyznavače fitness stylu. Lze si jej připravit v mnoha různých variantách a úpravách – záleží jen na chuti, fantazii a možnostech.

Kuřecí salát patří podobně jako třeba rukolový salát nebo kuřecí fajitas mezi zdravá a zároveň chutná jídla. Nabízí zároveň spoustu prostoru pro kulinářskou kreativitu, protože je jen na vás, jak si vyhrajete s kořením, zeleninovými přísadami nebo se způsobem úpravy kuřecího masa v tomto salátu.

Salát s kuřecím masem obsahuje spoustu vitamínů, zdraví prospěšných látek, a kuřecí maso je zase bohaté na lehké, zdravé bílkoviny. Podávat jej lze například ke slanému koláči nebo kuřecím paličkám.

Shrnutí článku

Kuřecí salát je zdravý a chutný pokrm, který nabízí prostor pro kulinářskou kreativitu a je bohatý na vitamíny a bílkoviny.

Středomořský salát s kuřecím masem je lehký, svěží a výživný, kombinující čerstvou zeleninu, olivy, sýr feta a olivový olej.

Další recepty na kuřecí saláty zahrnují různé varianty jako salát s trhaným kuřecím masem, zeleninový salát, studený těstovinový salát a Caesar salát.

Pikantní kuřecí salát s majonézou je vhodný pro ty, kdo preferují výraznější chutě, a skvěle se hodí na slavnostní příležitosti.

Saláty s kuřecím masem jsou ideální volbou na rychlý oběd nebo lehkou večeři a mohou být přizpůsobeny různými zálivkami a ingrediencemi.

TIP: Do kuřecího salátu můžete přidat třeba i domácí šunku z šunkovaru.

Recept na středomořský salát s kuřecím masem

Středomořská kuchyně je známá svou lehkostí, svěžestí a bohatými chutěmi. Saláty inspirované Středomořím spojují kvalitní ingredience, čerstvou zeleninu, olivy, sýr a olivový olej v dokonalou harmonii. Když se k tomu přidá šťavnaté kuřecí maso, vznikne salát, který zasytí a osvěží.

Ingredience:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 1 římský salát nebo mix listových salátů
  • 10–12 cherry rajčátek
  • 1/2 okurky
  • 1 červená paprika
  • 80 g černých oliv (bez pecky)
  • 100 g sýra feta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Čerstvé oregano nebo bazalka na ozdobu

Na zálivku:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Kuřecí prsa se osolí, opepří a potřou olivovým olejem.
  2. Maso se opeče na pánvi nebo v troubě dozlatova, nechá se vychladnout a nakrájí se na plátky.
  3. Salát se omyje, osuší a natrhá se na menší kousky.
  4. Cherry rajčátka se omyjí a rozpůlí, okurka a paprika se nakrájí na kostky.
  5. Olivy se slijí a případně nakrájí na kolečka.
  6. Feta se rozkrájí nebo rozdrobí na menší kousky.
  7. V míse se smíchá listový salát, zelenina, olivy, feta a kuřecí maso.
  8. V malé misce se připraví zálivka z olivového oleje, balzamikového octa, hořčice a česneku.
  9. Salát se zalije připravenou zálivkou a jemně se promíchá.
  10. Před podáváním se ozdobí čerstvým oreganem nebo bazalkou a dochutí citronovou šťávou.

Středomořský salát s kuřecím masem je ideálním jídlem pro všechny, kdo si chtějí dopřát svěží, lehký a přitom výživný pokrm. Kombinace šťavnaté zeleniny, jemného masa, slaných oliv a sýra feta vás nadchne svou pestrostí a harmonickou chutí. Skvěle se hodí jak na letní oběd, tak na lehkou večeři nebo jako součást slavnostního menu.

TIP: Milovníci Itálie mohou vyzkoušet italské saláty nebo si vychutnat kantonské nudle

Kureci salat recept
Kuřecí salát chutná výborně s různými druhy zeleniny.

Recept na zeleninový salát s kuřecím masem

Zeleninové saláty představují ideální volbu pro všechny, kteří hledají lehké a zdravé jídlo. Díky čerstvé zelenině a šťavnatému masu je tento salát plný chutí a barev, a navíc se hodí jak na oběd, tak i na lehkou večeři. Příprava je rychlá a výsledek potěší všechny milovníky svěží kuchyně.

Ingredience:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 1 římský salát nebo mix listových salátů
  • 1/2 okurky
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 10 cherry rajčátek
  • 1 menší červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka, pažitka)

Na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Kuřecí prsa se osolí, opepří a potřou olivovým olejem.
  2. Na pánvi se maso opeče dozlatova, nechá se vychladnout a nakrájí se na plátky nebo na kousky.
  3. Salát se omyje, osuší a natrhá se na menší kousky.
  4. Okurka, paprika a cherry rajčátka se omyjí.
  5. Okurka a paprika se nakrájí na proužky a rajčátka se rozpůlí.
  6. Cibule se oloupe a nakrájí na tenké proužky.
  7. V míse se smíchá listový salát, zelenina a kousky kuřecího masa.
  8. V malé misce se připraví zálivka z olivového oleje, balzamikového octa a dijonské hořčice.
  9. Zálivka se následně dochutí se solí a pepřem.
  10. Salát se pokape připravenou zálivkou a jemně se promíchá.
  11. Před podáváním se ozdobí nasekanými čerstvými bylinkami a případně zakápne citronovou šťávou.

Zeleninový salát s kuřecím masem je skvělým způsobem, jak si dopřát lehké, zdravé a přitom plnohodnotné jídlo. Je ideální volbou na rychlý oběd, lehkou večeři i jako součást pestrého pohoštění.

TIP: Místo kuřete je možné použít i krevety. Jak krevety uvařit?

Recept na kuřecí salát z trhaného masa

Trhané kuřecí maso je skvělým základem pro syté a chutné saláty. Díky své jemné textuře a šťavnatosti se krásně propojí s ostatními ingrediencemi a vytvoří salát, který je ideální jak na rychlý oběd, tak i jako stylové pohoštění. Tento kuřecí salát z trhaného masa je jednoduchý na přípravu a nabízí spoustu možností k dalším variacím.

Ingredience:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 1/2 římského salátu nebo mix listových salátů
  • 1 menší červená cibule
  • 1/2 okurky
  • 1 červená paprika
  • 100 g cherry rajčátek
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Kuřecí prsa se osolí, opepří a potřou olivovým olejem.
  2. Maso se upeče v troubě při 180 °C dozlatova (cca 20–25 minut) nebo se uvaří ve vývaru.
  3. Zchladlé kuřecí maso se natrhá na jemné vlákna pomocí dvou vidliček.
  4. Salát se omyje, osuší a natrhá na menší kousky.
  5. Cibule se nakrájí na tenké proužky, paprika a okurka na malé kostičky, rajčátka se rozpůlí.
  6. V míse se smíchá trhané kuřecí maso se zeleninou a listovým salátem.
  7. Z majonézy, jogurtu, hořčice a citronové šťávy se připraví zálivka, která se dochutí solí a pepřem.
  8. Salát se zalije připravenou zálivkou a jemně se promíchá.
  9. Před podáváním se může ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

Kuřecí salát z trhaného masa je skvělou volbou pro všechny, kdo hledají tip na rychlý oběd z kuřecího masa. Díky jemné textuře kuřecího masa a svěžím ingrediencím se tento salát hodí jak na každodenní stolování, tak i na slavnostní příležitosti. Připravit ho lze navíc s různými obměnami, podle toho, co je zrovna po ruce.

Kureci salat recept
Kuřecí maso se salátem představuje zdravou, chutnou večeři.

Recept na studený těstovinový salát s kuřetem

Studené těstovinové saláty patří mezi oblíbené pokrmy na pikniky, grilování nebo rychlé letní večeře. Když se k těstovinám přidá i šťavnaté kuřecí maso, vznikne sytý a chutný salát, který potěší každého. Tento jednoduchý recept v sobě spojuje svěží zeleninu, jemné maso a lehkou krémovou zálivku, která vše krásně propojí.

Ingredience:

  • 250 g těstovin (vřetena, kolínka nebo penne)
  • 300 g kuřecích prsou
  • 1 červená paprika
  • 1 okurka
  • 100 g kukuřice (sterilovaná)
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Těstoviny se uvaří v osolené vodě podle návodu na obalu, poté se slijí a nechají vychladnout.
  2. Kuřecí prsa se osolí, opepří a opečou na pánvi dozlatova.
  3. Následně se nechají vychladnout a nakrájejí se na malé kousky.
  4. Paprika a okurka se omyjí a nakrájejí na drobné kostky.
  5. Kukuřice se slijí a nechá okapat.
  6. V míse se smíchají těstoviny, kuřecí maso, paprika, okurka a kukuřice.
  7. V malé misce se připraví zálivka z majonézy, jogurtu, dijonské hořčice a citronové šťávy.
  8. Zálivka se dochutí solí a pepřem a vmíchá se do salátu.
  9. Salát se důkladně promíchá a nechá se v lednici alespoň 30 minut odležet.
  10. Před podáváním se ozdobí nasekanou čerstvou petrželkou.

Studený těstovinový salát s kuřecím masem je ideální volbou pro dny, kdy člověk chce rychlý, osvěžující a přitom sytý pokrm. Díky kombinaci jemného masa, svěží zeleniny a krémové zálivky si tento salát zamiluje úplně každý. Skvěle se hodí také na oslavy, grilovačky nebo jako lehká svačina do práce.

TIP: Ti, kteří dávají přednost kombinaci salátové zeleniny a sýra, mohou vyzkoušet recept na balkánský salát, salát kimchi z kvašené zeleniny, nebo jen salát doplnit o sýrové chipsy.

Recept na caesar salát s kuřecím masem

Caesar salát je jedním z nejznámějších salátů na světě a své místo si získal díky své jednoduchosti a dokonalému propojení chutí. V kombinaci s kuřecím masem se stává plnohodnotným jídlem, které si oblíbí milovníci lehké a zároveň syté kuchyně. Jemné kuřecí maso, křupavé krutony a výrazná zálivka vytvářejí harmonii, které se těžko odolává.

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 římský salát (nebo ledový)
  • 50 g parmazánu
  • 2 hrsti krutonů (domácí nebo kupované)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Na dresink:

  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 2–3 lžíce strouhaného parmazánu
  • Trocha vody na zředění (dle potřeby)

Postup:

  1. Kuřecí prsa se osolí, opepří a potřou olivovým olejem.
  2. Na pánvi se maso opeče dozlatova, poté se nechá vychladnout a nakrájí se na plátky.
  3. Salát se omyje, osuší a natrhá se na menší kousky.
  4. Česnek na dresink se prolisuje.
  5. V misce se smíchá majonéza, hořčice, citronová šťáva, worcesterská omáčka, česnek a parmazán.
  6. Dresink se podle potřeby zředí trochou vody, aby měl krémovou konzistenci.
  7. V míse se promíchá salát s částí dresinku.
  8. Přidají se plátky kuřecího masa a krutony.
  9. Salát se přelije zbylým dresinkem a posype hoblinkami parmazánu.
  10. Podává se ihned, aby si zachoval křupavou strukturu.

Caesar salát s kuřecím masem je ideální volbou pro všechny, kteří hledají lehké, a přitom syté jídlo s bohatou chutí. Spojení šťavnatého masa, svěžího salátu, výrazného dresinku a křupavých krutonů vytváří nezapomenutelný zážitek, který se skvěle hodí jak na rychlý oběd, tak na slavnostní příležitosti.

Kureci salat recept
Kuřecí salát je možné dochutit parmezánem.

Recept na jemný kuřecí salát

Kuřecí saláty patří mezi oblíbené klasiky, které nikdy nezklamou. Pro ty, kteří dávají přednost jemnějším a méně výrazným chutím, je ideální volbou jemný kuřecí salát s majonézou. Díky jednoduchým surovinám, krémové konzistenci a vyvážené chuti se skvěle hodí jak na lehký oběd, tak na slavnostní příležitosti.

Ingredience:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší jablko
  • 2–3 sterilované okurky
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce bílého jogurtu (volitelné)
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá pažitka nebo petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Kuřecí prsa se uvaří v jemně osolené vodě, nechají se vychladnout a nakrájejí se na malé kousky.
  2. Mrkev se nastrouhá najemno.
  3. Jablko se oloupe, zbaví jadřince a nastrouhá se na hrubém struhadle.
  4. Sterilované okurky se nakrájejí na malé kostičky.
  5. V míse se smíchá kuřecí maso, mrkev, jablko a okurky.
  6. Přidá se majonéza, případně bílý jogurt, a dochutí se šťávou z citronu.
  7. Směs se osolí, opepří a důkladně promíchá.
  8. Salát se nechá v lednici alespoň 30 minut odležet, aby se chutě spojily.
  9. Před podáváním se ozdobí nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

Jemný kuřecí salát s majonézou vyniká svou lehkostí a svěžestí, což z něj dělá ideální pokrm pro každou příležitost. Ocení ho jak ti, kteří dávají přednost mírnějším chutím, tak i ti, kteří hledají něco lehkého a osvěžujícího. Díky jednoduché přípravě a snadné dostupnosti surovin se stane stálicí v jídelníčku.

TIP: Příště si lze pro změnu připravit salát s krevetami či salát s hovězím masem.

Recept na pikantní kuřecí salát s majonézou

Saláty s kuřecím masem patří mezi stálice studených kuchyní – jsou syté, výborně se hodí na oběd, lehkou večeři i jako součást slavnostního pohoštění. Ti, kteří hledají něco s výraznější chutí, mohou vyzkoušet pikantní kuřecí salát s majonézou.

Ingredience:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky nebo chilli
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce oleje
  • 1 menší červená cibule
  • 1 červená paprika
  • 2–3 sterilované okurky
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce zakysané smetany (volitelné)
  • 1 lžička hořčice
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Kuřecí prsa se omyjí, osuší a nakrájí na menší kostky.
  2. Maso se promíchá se sladkou paprikou, pálivou paprikou, solí a pepřem.
  3. Na pánvi se rozehřeje olej a kuřecí maso se opeče dozlatova. Poté se nechá vychladnout.
  4. Cibule se oloupe a nakrájí nadrobno.
  5. Červená paprika a okurky se nakrájejí na malé kostičky.
  6. V míse se smíchá vychladlé kuřecí maso, cibule, paprika a okurky.
  7. Přidá se majonéza, zakysaná smetana (pokud se použije), hořčice a šťáva z citronu.
  8. Vše se důkladně promíchá a dochutí solí a pepřem podle potřeby.
  9. Salát se nechá alespoň 30 minut odležet v lednici.
  10. Před podáváním se ozdobí nasekanou čerstvou petrželkou.

Pikantní kuřecí salát s majonézou potěší všechny, kdo mají rádi výraznější a šťavnaté chutě. Skvěle se hodí jako samostatné jídlo i jako součást rautu nebo studeného bufetu. Díky jednoduché přípravě a možnosti servírovat ho vychlazený je ideálním receptem pro teplé dny i slavnostní příležitosti.

Kureci salat recept
Kuřecímu salátu se zeleninou lze dodat chuť slunné Itálie troškou bazalky.

Recept na tuňákový salát s těstovinami a majonézou

Saláty s kuřecím masem jsou oblíbenou volbou pro lehký oběd, rychlou večeři nebo jako pohoštění na párty. Pokud chce člověk občas změnu, skvělou alternativou je sáhnout po rybě – například po tuňákovi. Tuňákový salát s těstovinami a majonézou je jednoduchý na přípravu, sytý a plný chutí. Navíc je ideální na přípravu předem, protože odležením v lednici chutná ještě lépe.

Ingredience:

  • 250 g těstovin (vřetena, kolínka nebo mašličky)
  • 1 velká konzerva tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě (cca 150–180 g)
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 menší červená cibule
  • 1 menší čerstvá okurka nebo několik sterilovaných okurek
  • 100 g mraženého hrášku (volitelné)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Šťáva z 1/2 citronu (volitelné)
  • Čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu

Postup:

  1. Těstoviny se uvaří v osolené vodě podle návodu. Poté se scedí a nechají zchladnout.
  2. Hrášek se krátce povaří nebo spaří horkou vodou a také se nechá vychladnout.
  3. Tuňák se slije a vidličkou se natrhá na menší kousky.
  4. Cibule se nakrájí nadrobno, okurka na malé kostičky.
  5. V míse se smíchají těstoviny, tuňák, cibule, okurka a hrášek.
  6. Přidá se majonéza a dle chuti pár kapek citronové šťávy.
  7. Salát se osolí, opepří a důkladně promíchá.
  8. Nechá se alespoň 30 minut odležet v lednici.
  9. Před podáváním se ozdobí nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Ať už člověk hledá rychlou alternativu kuřecích salátů, nebo má chuť na něco lehkého a svěžího, tuňákový salát s těstovinami a majonézou je skvělou volbou. Snadno se připravuje, je bohatý na bílkoviny a chutná celé rodině.

© 2025 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang