Food therapy –⁠ jídlo jako lék

Při stresu a podzimních splínech mají mnozí větší chuť na maso. Proč? Bílkoviny totiž pomáhají překonávat deprese. Jídlo může být lékem, když se správně používá. Jak na to? S čím vhodně zvolené potraviny pomůžou?

Léčba jídlem (food therapy) vychází z tradiční čínské medicíny a v současné době je podpořena řadou výzkumů. Například jedna ze studií Cancer Research UK ukázala, že vegetariánská strava je vhodnou dietou, která podporuje boj s rakovinou.

Zvýšení energie

Kdo se často cítí unavený, měl by zkusit změnit jídelníček. Častou chybou je, že lidé nesnídají a při obědě pak podlehnou lákavému nezdravému jídlu, jehož konzumace je uspí. Jinak řečeno, kdo si ráno dá místo zdravé snídaně jen kávu a k obědu si v restauraci poručí vepřovou s knedlíkem, může si být jistý, že tachometr jeho energie bude brzy ukazovat nulu.

Naučte se proto snídat. Začněte postupně třeba s cereáliemi s mlékem, oblíbeným jogurtem apod. Dopřejte si také ovoce. Oběd volte lehčí – těstoviny s masem a zeleninou, salát s kuřecím masem a rozpečené pečivo, rybu a brambory, nebo klidně i nějaké bezmasé jídlo. Ano, po takovém jídle budete mít za 3 hodiny opět hlad, ale tak je to správně, protože si dáte jablko, banán nebo kysanou smetanu s domácí zavařeninou (místo jogurtu s éčky).

Zlepšení nálady

Bílkoviny, které obsahují kvalitní aminokyseliny (zejména tryptofan), zlepšují podle vědeckých výzkumů náladu. Jsou proto doporučovány i při léčbě depresí. Vhodné jsou především mořské tučné ryby bohaté na Omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Důležité je zvýšit rovněž konzumaci ořechů – výzkumy totiž přišly na to, že lidé, kteří méně jedí ořechy, jsou více náchylní k depresím. Nezapomínejte ani na celozrnné výrobky, ovoce a zeleninu, které jsou bohaté na zinek a vitamín B.

Jídlo na krevní tlak

Jídlem je možné upravit také krevní tlak. Vysoký krevní tlak snížíte omezením příjmu soli. Kromě toho je vhodné jíst banány, špenát a obilniny, které obsahují magnézium a draslík, jež přispívají ke snížení krevního tlaku.

Úprava jídelníčku vedoucí k léčbě vysokého krevního tlaku nemusí být nijak náročná a složitá. Craig Williams, který se věnuje oboru food therapy v praxi uvádí příklad svého pacienta, kterému doporučil pravidelně pít sklenici džusu z granátového jablka, jíst kiwi, banán, jablko, kousek celeru a řepu. Tato dieta postupně přispěla ke snížení pacientova vysokého tlaku.

Tučné jídlo na kocovinu

Aspoň jednou za čas hřešit – je to krásné a přirozené. Blíží se čas vánočních a novoročních večírku, kdy vypijeme možná více než jednu či dvě sklenky. Před popíjením se najezte tučného a smaženého jídla (samozřejmě s mírou), pomůže vám před kocovinou. Tato rada je všeobecně známá, ale neuškodí si ji připomenout.

Po bujarém večírku si nedávejte kávu, která z vašeho unaveného těla odvede vodu. Uvařte si místo toho bylinkový čaj a vymačkejte šťávu z ovoce. Doplňte tekutiny a připravte si nějaký lehčí pokrm – například zeleninový salát, česnekovou polévku nebo silný hovězí vývar.

Prevence a léčba rakoviny

Rakovina je nemocí, které se obává snad každý z nás. Jídlo bohaté na éčka, jako jsou nejrůznější pochutiny a polotovary její vznik mohou podporovat. Proto se jim zkuste vyhýbat. Jezte čerstvé a doma připravené jídlo. Při léčbě a prevenci rakoviny je doporučována konzumace rajčat, cibule, česneku, fazolí, brokolice, květáku, zelí, listové zeleniny, bobulí a celozrnných výrobků.