Banán – nutriční hodnoty, vitamíny, kalorie

banan-nutricni

Banán je tropické ovoce, které je oblíbené pro svou sladkou chuť ale také vitamíny a minerály, které obsahuje. Banánovníků na kterých banány rostou, je více než pět set druhů. Nejoblíbenějšímu dezertnímu banánu v Evropě a Americe se přezdívá Cavendish. V 80. letech 20. století dokonce Američané považovali banány za luxusní potravinu a jedli ji dokonce nožem a vidličkou.

Banán je ovoce, které je oblíbené nejen v Evropě ale také Americe. Průměrný Američan dokonce sní více než 75 banánů za rok. Jaké nutriční hodnoty a vitamíny banán obsahuje? A jaké banány jsou ty nejsladší?

Kde se pěstují banány?

Kde se pěstují banány a jak tyto rostliny (banánovníky) vypadají?

Banány pocházejí z Malajského souostroví, které se nachází v jihovýchodní Asii. Nicméně dnes už se pěstují snad ve všech (nejen) tropických oblastech po celém světě, jako je například Jižní a Střední Amerika, Indie, Čína nebo Afrika.

Kde se pěstují banány – v jakém podnebí?

Rostliny banánovníků mají rády horké tropické podnebí. Tyto rostliny mohou sice někomu připomínat stromy, ale ve skutečnosti jsou to obrovské byliny příbuzné liliím a orchidejím. Rostlina vyrůstá z tzv. oddenku, neboli také kořenového trsu (stejně jako například cibule tulipánu).

Banánovníky rostou rychle a mohou dosáhnout několika metrové výšky už za devět měsíců. Po zhruba půl roce růstu se na rostlině vytvoří koruna listů a poté se na vrcholu objeví květní stvol. Teprve poté se začne vyvíjet velké poupě.

Banánovník může dosahovat výšky až několika metrů.

Když se takové poupě rozvine, odhalí drobné květy ve dvou řadách. Banánem (neboli prstem) se pak stane každý z těchto květů.

Každá řada banánů se nazývá ruka a skládá se ze čtrnácti až dvaceti prstů. Na každém stonku pak vyroste devět až dvanáct prstů.

Jinými slovy, jedna rostlina banánovníku může vyprodukovat až 240 banánů.

Co obsahuje banán?

Co obsahuje banán za živiny a vitamíny? Kromě vlákniny (která podporuje zdravé trávení), draslíku (který podporuje zdraví svalů a nervů) také vitamin C a hořčík.

A co obsahuje banán za další důležité látky? Zelenější banány mohou obsahovat také škrob, který může zlepšovat hladinu cholesterolu.

Kolik kalorií má banán?

Kolik kalorií má banán?

Jeden středně velký banán obsahuje přibližně 105 kalorií – z toho:

  • 0,5 gramu tuku
  • 27 g sacharidů
  • 3 g vlákniny
  • 14,5 g cukrů
  • 1 g bílkovin

Přestože kolik kalorií má banán, nemá většina ovoce, je toto ovoce pořád skvělou volbou na zdravou svačinu. Zejména pokud se zrovna člověk chystá doplnit sacharidy nebo také cukry.

Přesto ale banány nejsou považovány za tzv. „superpotravinu“ – jako tomu je například u borůvek nebo brokolice.

Banán – kalorie

Jaké obsahuje banán kalorie ve srovnání s ostatním běžným ovocem?

  • 1 středně velké gala jablko – 61 kalorií
  • 1 pomeranč – 72,8 kalorií
  • 1 šálek červených hroznů bez pecek (přibližně 150 g) – 129 kalorií

Banán – kJ

Jaké má banán kJ? A co to vlastně zkratka kJ je?

Jaký je rozdíl mezi kilokaloriemi (kcal) a kilojouly (kJ) u potravin?

Kalorie jsou mírou energie a označují množství energie, které jsou v potravinách a nápojích nebo také množství energie, které člověk spálí při cvičení.

Co se týká kalorií, dříve se rozlišovaly písmeny, tedy konkrétně malým nebo velkým C ve slově kalorie (calories). Pokud bylo písmeno C ve slově kalorie velké, označovali velkou kalorii, a pokud bylo malé, označovalo malou kalorii.

Podle těchto definic se jedna velká lžíce rovnala přibližně tisícovce malých kalorií. Byl to tedy stejný případ, jako když se jeden kilogram rovná tisícovce gramů.

Přestože banány jsou plné vitamínů, nechybí v nich bohužel ani kalorie.

Nicméně termín malá a velká kalorie se však dnes (mimo fyzikální a chemický výzkum) často nepoužívá.

Z toho důvodu (a také aby se předešlo záměně velkých a malých kalorií) byl vytvořen termín kilokalorie.

Kalorie se pak mohou také vyjádřit jako kilojouly (kJ), kdy jedna kalorie (kcal) se rovná 4,18 kJ nebo také 4 184 joulům.

Jsou ale banánové kJ prospěšné k hubnutí nebo naopak?

Názor, že konzumace banánů vyvolá přibývání na váze, vychází z obsahu sacharidů, zejména tedy cukrů. Banány mají totiž poměrně vysoký obsah cukru, který se pak může přeměnit na tělesný tuk o poznání rychleji než jiné živiny.

Dalším důvodem, proč mohou banány bránit hubnutí, je to, že jejich kalorická hodnota je vyšší než u mnoha jiných druhů ovoce. Například hrneček jablečných plátků má asi 60 kalorií, zatímco šálek banánových plátků má více jak dvojnásobek.

Na druhou stranu právě díky těmto hodnotám je banán skvělou svačinou, která může doplnit denní příjem sacharidů ale také vlákniny.

Banán – kcal

Na druhou stranu, banán kcal nemá více než sladká tyčinka nebo tabulka čokolády. Proto může být banán zařazen do jídelníčků i těch, kteří se snaží zhubnout.

Žádná potravina totiž není zodpovědná za hubnutí nebo přibírání na váze. K hubnutí totiž dochází, když se vytvoří tzv. kalorický deficit. Toho je možné dosáhnout buď konzumací menšího množství kalorií, spalováním většího množství kalorií, nebo kombinací obojího.

Banánové kcal můžou také člověka spolehlivě zasytit. Konzumace jednoho banánu za den tak může být zdravou svačinou, nicméně pokud se to s jejich konzumací bude přehánět, může člověk jednoduše denní příjem kcal několikanásobně navýšit.

Pokud se někdo snaží pouze jíst zdravěji, může konzumovat bez problémů jeden banán (nebo půlku středního banánu, tedy jednu celou doporučenou porci ovoce). Čerstvým banánem se tak může zvýšit pocit sytosti a tím vlastně i snížit množství kalorií, které by člověk při nedostatečné svačině následně přijal.

Pokud se ale někdo snaží přibrat na váze, můžete denní množství banánů navýšit. Skvělou kombinací je banán s arašídovým máslem! Banánové kcal v kombinaci s arašídovým máslem skvěle doplní dostatečné množství tuků ale také bílkovin.

Banán – složení

Zajímavostí ve složení banánu je, že obsahuje opravdu nízký obsah tuků, dokonce méně než půl gramu na středně velký banán. Protože se ale v banánech nachází malé množství vitaminů A a K rozpustných v tucích, jejich konzumace společně s tukem může dostatečně doplnit denní příjem těch správných živin.

K doplnění takového složení banánu postačí dvě lžíce arašídového másla, které obsahují asi 10 gramů mononenasycených tuků.

Banán – nutriční hodnoty

Jaké má banán celkové nutriční hodnoty?

Jeden středně velký banán obsahuje 105 kalorií. Jaké jsou ale podrobnější nutriční hodnoty banánu?

  • 27 g sacharidů
  • 14,5 g cukrů
  • 1 g bílkovin
  • 3 g vlákniny
  • 422 mg draslíku
  • 0,4 g tuku
  • 1,2 mg sodíku
  • 10,3 mg vitaminu C

Nutriční hodnoty banánu, zejména co se týká sacharidů se mohou lišit v závislosti na barvě banánu. Při dozrávání banánů se totiž část rezistentního škrobu (tedy vlákniny) přeměňuje na cukr, což znamená, že žlutý banán s hnědými skvrnami má více cukru a zároveň méně vlákniny než zelený banán stejné velikosti.

Pokud se kombinuje banán s dalšími zdravými a vyváženými potravinami, můžou se tak jednoduše vytvořit skvělá zdravá jídla.

Banán – sacharidy

Banánové sacharidy se skládají převážně ze složitých sacharidů, včetně rezistentního škrobu, který nabízí prospěšné účinky na trávení. Sacharidy banánu, resp. cukry, jsou tedy lepší pro lidské tělo než umělé cukry, například z různých typů sladkých tyčinek apod.

Vitamíny a draslík obsažené v banánech jsou mimo jiné také prospěšné pro krevní tlak a celkové zdraví.

Banán – vláknina

Obsahuje banán vlákninu? Ano a dokonce nemalé množství.

Banány jsou totiž dobrým zdrojem prebiotik, fermentovatelných vláknin, které pomáhají vyživovat tzv. „dobré bakterie“ neboli probiotika ve střevech. Prebiotika tak napomáhají trávení tím, že podporují růst bakterií, které pak pomáhají trávit potravu.

Spojení banánů s dalšími potravinami, které obsahují živé kultury (např. jogurt), je tak skvělým způsobem, jak podpořit zdraví střev a trávení.

Banán vlákninou také pomáhá ke správnému chodu trávicího systému i u dětí a proto by ho měly ve svém jídelníčku také pravidelně mít.

Banán – bílkoviny

Kolik obsahuje banán bílkoviny?

Banány mají bohužel poměrně nízký obsah bílkovin. Doplnit bílkoviny banánem tak nebude úplně jednoduché. Na jeden středně velký banán totiž připadá méně než 1,5 gramu.

Nicméně kombinace s arašídovým máslem, které obsahuje ve dvou polévkových lžicích 8 g bílkovin, může zdravou svačinu jen doplnit a dodat potřebné živiny.

Banán skvěle doplňuje snídaňové ovesné kaše nebo cereálie.

Vitamíny v banánu

Jaké jsou vitamíny v banánu? Mezi ty nejznámější a nejvíce obsažené patří draslík.

Jeden středně velký banán totiž nabízí 422 mg draslíku, což je přibližně 9 procent denní dávky. Mezi další vitaminy v banánu patří například vitamin C ale i malé množství kyseliny listové nebo hořčíku.

Banán – vitamíny

Banán vitamínů obsahuje tedy opravdu mnoho. Jaké jsou ale účinky jednotlivých vitamínů?

Strava s vysokým obsahem draslíku (tedy strava bohatá například na banány) může snížit krevní tlak a prospívá také zdraví srdce.

Kromě vitamínů banán obsahuje další rostlinné sloučeniny, jako je například dopamin. Ten může pozitivně ovlivňovat dobrou náladu, nicméně bohužel v banánu je obsažen v tak malém množství, že náladu sice neovlivní, ale zato působí spíše jako antioxidant.

Dále obsahuje katechin, ten je spojován zejména se snížením rizika srdečních onemocnění.

Banán – zdraví

Jaký další vliv má na zdraví banán?

Banán zlepšuje účinek léčby cukrovky, konkrétně jsou na tento účinek nejlepší zelené banány. Zelené banány mají totiž vysoký obsah rezistentního škrobu, který se při trávení chová jako vláknina. Díky svým zdravotním přínosům se zelené banány mohou také mlít na kaši nebo mouku.

Podle několika studií je mouka ze zelených banánů účinná při zlepšování citlivosti na inzulín, podpoře hubnutí a snižování některých jaterních a ledvinových problémů spojených s cukrovkou.

V jakém množství je banán zdraví prospěšný?

V tomto ohledu záleží na celkovém zdraví a denním průměrném fyzickém výkonu jednotlivce. Větší množství banánů může kvůli svému složení jednoduše překročit denní dávku cukru a sacharidů – v tomto případě by banán mohl spíše uškodit než nabídnout zdravou a chutnou svačinu.

Banány – účinky

Jaké mají banány účinky na zdraví, pokud se konzumují v tom správném množství?

Účinky banánů poznají ti, kteří mají vysoký tlak – banány totiž pomáhají krevní tlak snižovat.

Tento účinek banánů je především díky draslíku. Účinnost se ještě zvyšuje v případě, kdy se konzumace banánů kombinuje se speciální dietou, zejména pak se stravou s nízkým obsahem sodíku.

Dostatečné množství draslíku (a tedy správné hodnoty krevního tlaku) tak můžou předcházet zdravotním komplikacím, jako je například mrtvice a onemocnění ledvin.

Banány mají účinky také na hojení ran a to díky antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem banánových slupek. Vnitřek banánových slupek se přikládá mimo jiné třeba na komáří štípance nebo drobné rány, aby poskytl úlevu a ochranu při hojení.

Druhy banánů

Na světě existuje několik druhů banánů. Jaké druhy banánů jsou pak ty nejoblíbenější?

Na světě se pěstuje více jak tisícovka odrůd, neboli také druhů banánů. Nejoblíbenější je tzv. Musa Cavendish, která ovládá tři čtvrtě světového trhu s banány

Za další druhy banánů se považují také tzv. plantejny, kterých je dále více než sto dalších „pod-druhů“.

Zelené banány jsou sice nedozrálé, ale za to mají výbornou chuť a konzistenci.

Zelené banány

Jsou zelené banány jedlé? Zelené banány jsou ty, které nejsou dostatečně zralé. Navíc nejsou tak sladké, takže jsou vhodnější pro ty, kteří trpí cukrovkou( je to z toho důvodu, že škrob se ještě nepřeměnil na cukr).

Nicméně v pokojové teplotě mohou dozrát banány do takového dudáka, jak každému vyhovuje. Pokud navíc bude chtít někdo tento proces zrání urychlit, stačí banán vložit do papírového sáčku a položit například vedle jablek.

Pozor ale na plastové sáčky, v nich se totiž zadržuje vlhkost a poté mohou být banány plesnivé.

Banány navíc vydrží delší dobu, pokud jsou uloženy v ledničce. Slupka může sice mírně změnit barvu (může tedy zhnědnout nebo dokonce zčernat) ale na kvalitě banánu uvnitř nemá tato barva vliv.

Černý banán

Je černý banán zkažený?

Černý banán je sice přezrálý, ale zato je nejsladší a také zdraví prospěšný. Obsahuje totiž nejvíce antioxidantů, pomáhá zmírňovat pálení žáhy, zabraňuje chudokrevnosti, zmírňuje menstruační křeče a také pomáhá předcházet rakovině.

Přezrálý banán totiž přeměnil škroby na cukry a díky tomu je vhodnější pro pečení sladkých dezertů. Přitom se rozkládá chlorofyl a banán se stává bohatším na antioxidanty. Tyto antioxidanty pak pomáhají předcházet poškození buněk nebo toto poškození mohou alespoň oddálit.

Na druhou stranu je ale potřeba dát pozor, aby nebyl banán plesnivý, nezapáchal po hnilobě nebo neměl černý střed.

Sušené banány

Sušené banány, které byly osmaženy a posypány cukrem nebo dokonce solí už se tolik nepodobají zdravé variantě čerstvých banánů. Půl šálku banánových chipsů má totiž přibližně asi 210 kalorií a z toho 12,5 gramů tuku.

Konzumace sušených banánů je tak vhodná zejména před tréninky, kdy dodají cukry tělu potřebnou energii.

Na druhou stranu ale mají vysokou koncentraci vlákniny a obsahují stejné vitaminy – tedy kromě draslíku také mangan, měď nebo hořčík.

Alternativou pro sušené banány, jsou dehydratované banány, které nejsou smažené a mají tak mnohem méně tuku a méně kalorií.

Co s banány?

Při větším nákupu se může množství banánů nahromadit a nejednu domácnost tak může napadnout otázka: „co s banány?“

Samozřejmě je možné konzumovat banány syrové, ale skvělé jsou také nakrájené do ovesné kaše, jogurtu, který banán skvěle osladí, nebo také rozmačkaný a namazaný na celozrnný chléb s arašídovým máslem.

Co s banány, které jsou ale přezrálé? Do koktejlů nebo domácích zmrzlin! Nejlepší volbou jsou pro tyto dezerty černé banány, které jsou nejvíce sladké. Stačí je jen rozmačkat, smíchat například s čokoládou nebo arašídovým máslem, zamrazit do zmrzlinových formiček a je hotovo.

Banány na vaření

Jsou vhodné banány na vaření? Díky své jemné, sladké chuti a dostatečným nutričním hodnotám jsou banány vynikající volbou nejen na rychlé svačiny ale také do nedělního pečení nebo vaření.

Plody banánů se tak mohou využít například na banánové chlebíky nebo se mohou také smažit či flambovat.

V některých zemí jsou používány dokonce i slupky banánů na vaření plnohodnotných jídel. Populární jsou tak zejména ve veganských a japonských receptech. Jen je důležité mít na paměti, že takové slupky jsou těžko stravitelné.

Do sladkých dezertů se nejvíce hodí starší banány, nejlépe ale ty černé.

Zdravé recepty s banánem

Zdravé recepty s banánem ocení především rodiče, kteří potřebují, aby jejich děti měli dostatek vitamínů a minerálů. A těch banán obsahuje celou řadu. Jaké zdravé recepty s banánem jsou tak chutné a zároveň rychlé na přípravu?

Banánový špíz

Na špejli stačí navléknout plátky:

  • banánu
  • kiwi
  • manga
  • ananasu
  • dalšího oblíbeného ovoce

Takový špíz je pak skvělý s omáčkou z jogurtu, limetkové šťávy a medu.

Banánová quinoová kaše

Obyčejná ovesná kaše se dá oživit plátky banánu. Pokud ale někdo touží po větším množství bílkovin, je skvělou volbou quinoa vařená v mandlovém mléce. Na banánovou quinou je třeba:

  • quinoa
  • mandlové mléko
  • voda
  • skořice
  • hnědý cukr
  • banán

V hrnci na mírném ohni se přivede k varu půl centimetru quinoy, jeden a půl centimetru mandlového mléka a půl centimetru vody. Teplota se sníží a směs se vaří přibližně dvacet minut na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezíská podobu kaše.

Kaše se pak ochutí skořicí a hnědým cukrem. Navrch se pak pokladou kolečka banánu.

Banánové sushi

Skvělá svačinka zejména pro děti je banánové sushi. Banán obalený ve vločkách vypadá jako klasické sushi a navíc dodá dětem potřebné vitaminy a minerály. Suroviny na banánové sushi jsou:

  • vločky nebo ovocné cereálie dle chuti
  • banán
  • jogurt
  • ostružiny/maliny

Banán se potře jogurtem, poté se nakrájí na plátky, které se následně obalí v rozdrcených cereálií nebo vločkách. Navrch se pak dají nakrájené ostružiny nebo maliny.

Banánový toast s mandlovým máslem

Na snídani plnou proteinů a draslíku bude potřeba:

  • banán
  • kváskový/celozrnný chléb
  • mandlové máslo
  • mletá skořice

Opečené toasty z kváskového nebo celozrnného chleba se namažou krémovým mandlovým máslem, nakrájeným banánem a ozdobí se skořicí.

Zralé banány jsou krásně žluté, nicméně občasný hnědý „flek“ konzumaci nevadí.

Banánové smoothie na hubnutí

Banánové smoothie na hubnutí se může skládat nejen z banánu ale i dalšího ovoce a zdravých ingrediencí! Navíc na přípravu takového smoothie je potřeba méně než pět minut.

Smoothie si může člověk vychutnat čerstvé nebo ho může také zamrazit a uložit tak na později. Pro nejlepší chuť smoothie se použije velmi zralý banán. Pro ještě krémovější banánové smoothie se použijí mražené banánové plátky. Čím dále doplnit banánové smoothie na hubnutí?

Ovoce a zelenina

Pro větší dávku vitaminu C stačí dát do banánového smoothie půlku pomeranče nebo také další oblíbené ovoce jako je mango, ananas nebo také jiné bobulovité ovoce.

Banánové smoothie recepty se dají také ozvláštnit zeleninou, jako je například špenátu i kapusta.

Jogurt

Do banánového smoothie na hubnutí stačí také přidat obyčejný bílý nebo řecký jogurt. Tím se ovocnému smoothie dodá potřebná denní dávka bílkoviny.

Semínka

Pro další doplnění bílkovin je také možnost přidat do smoothie různá semínka podle chuti. Může se tak jednat o chia semínka, dýňová semínka ale i slunečnicová semínka.

Másla

Nejen semínka a jogurty ale také různé typy oříškových másel dodají banánovému smoothie nejen bílkovinu ale také výbornou chuť. Skvěle se tak do banánového smoothie hodí arašídové nebo mandlové máslo.

Voda (a)nebo mléko

Pro lepší mixování je dobré přidat do smoothie trochu vody, pro krémovější smoothie tak postačí mléko. To může být jak živočišné, tak i rostlinné.

Sladidlo

Banánové smoothie lze osladit nejen medem, ale také porcí hořké čokolády, který dodá rannímu nápoji ojedinělou chuť.

Kdy jíst banán?

Kdy jíst banán – dá se banán jíst když člověk hubne?

Přestože banán obsahuje spousty cukru, do jídelníčku těch, kteří se snaží hubnout, bez pochyby patří. Důvodem je hlavně vláknina, která dodá pocit sytosti a podpoří tak celkové hubnutí.

Odborníci upozorňují, že pokud se přidá přibližně patnáct gramů vlákniny do každodenního jídelníčku, může člověk zhubnout za čtyři měsíce téměř pět kilo! Nicméně stejný efekt bude i v případě, že se denní příjem kalorií sníží přibližně o deset procent.

Odpověď na otázku kdy jíst banán je tak jednoznačná – kdykoli na něj dostane člověk chuť. Hodí se totiž do jídelníčků sportovců, kteří chtějí nabrat kila (a to nejen díky sacharidům) tak i těch, kteří se naopak snaží kila shodit.

Kdy nejíst banán?

Kdy nejíst banán především kvůli jeho nežádoucím účinkům?

Pozor na konzumaci banánu by si měli dávat ti, kteří jsou citlivější na zvýšený obsah vlákniny ve stravě. Pokud člověk není na vlákninu tolik zvyklý, je vhodné zvyšovat její příjem postupně a zprvu hlavně zařadit dostatečné množství vody do každodenního jídelníčku.

Odpověď, kdy nejíst banán, tak záleží spíše na celkovém zdravotním stavu, než na denní době, kdy by se banán případně konzumoval.

Banán může být součástí snídaně ale i druhé večeře před spaním.

Banán před spaním

Pokud tak banán není součástí snídaně (ať už se jedná o obyčejný recept na lívance nebo hrníčkové palačinky, které se dají ozvláštnit právě banánem) ale spíše pozdní svačiny nebo druhé večeře, může mít konzumace banánu ještě větší pozitivní účinky na zdraví.

Pokud si totiž dá člověk banán před spaním, může mu to pomoci nejen usnout ale také se lépe vyspat.

Banán před spaním totiž dodá tělu potřebné živiny, které zlepšují nejen spánek ale také celkovou relaxaci těla. Mezi takové látky patří:

  • hořčík

Ten totiž pomáhá udržovat normální cirkadiánní cyklus, který se týká tzv. vnitřních tělesných hodin, které jsou zodpovědné za udržování přiměřené doby spánku a bdění.

Navíc někteří odborníci tvrdí, že pět set miligramů hořčíku za den může zvýšit produkci melatoninu (hormon, který je produkován během spánku a mimo jiné pomáhá zkrátit dobu k usnutí) a současně snížit hladinu kortizolu (stresového hormonu).

  • tryptofan

Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny – tedy aminokyseliny, které se dají získat pouze z potravin, jelikož tělo není schopné si ho samo vyrobit.

Tryptofan zlepšuje kvalitu spánku tím, že může prodloužit dobu spánku (včetně jeho efektivity) a zlepšit usínání a omezit buzení během noci. Navíc podporuje tvorbu serotoninu, což následně vede k vyšší hladině melatoninu.

  • draslík

Nízká hladina draslíku může totiž narušovat spánek u lidí s vysokým krevním tlakem. Doplnění draslíku banánem tak může zlepšit kvalitu spánku tím, že sníží svalové křeče během noci.

Alergie na banán

Alergie na banán není úplně běžnou alergií, ale i přes to se může vyskytnout. Vyskytnout se může stav, který se nazývá „orální alergický syndrom“, kdy pylové alergeny zkříženě reagují s ovocem, a to například právě s banány.

Nicméně alergie na banány jsou spojovány také s alergiemi na přírodní kaučuk latex.

Příznaky alergie mohou být od kopřivky až po zvracení, závratě nebo ztížené dýchání.

Mohou psi banány?

Banány jsou prospěšné pro člověka, mohou tak být i pro zvířata? Konkrétně mohou psi banány?

Pokud chce někdo ozvláštnit pamlsky svým čtyřnohým mazlíčkům, banány jsou dobrou volbou. Je ale ovšem důležité dodržovat určitou míru kvůli vysokému obsahu cukru.

Mohou psi banány v případě, že se u nich vyskytnou zdravotní potíže?

Pokud se u psů po konzumaci banánu objeví zvracení nebo průjem (v horším případě potíže s dýcháním, rozšířené zorničky nebo červené dásně), je vhodné banánové pamlsky z jídelníčku ihned vymazat a nejlépe navštívit veterináře pro další postup.

Pozor je také potřeba dát na slupky. Přestože nejsou vyloženě jedovaté, jsou těžko stravitelné a mohou tak psům způsobit zácpu.