Ovocná dieta

Mnoho lidí obrací na dietology, když je zajímá, zda by chtěli vyzkoušet rostlinnou, veganskou nebo vegetariánskou stravu. Jiní lidé hledají nízkosacharidovou, keto nebo vysokoproteinovou dietu. A občas se někteří lidé ptají na ovocnou dietu, která zahrnuje konzumaci především ovoce. Co je to a je zdravá?

Ovocná dieta je jednou z nejvíce omezujících diet, a hlavně není často doporučována ani schvalována. Nese s sebou velké riziko podvýživy. Z tohoto důvodu ji dietologové obvykle nedoporučují, protože není součástí vyváženého stravovacího plánu.

Lidé se pravděpodobně snažili jíst celé, přírodní potraviny ze země, a proto se obraceli právě k ovoci. Kvůli faktoru omezování a podvýživy však popularita této diety v průběhu let poklesla.

Ovocná dieta 

Ovoce je plné přírodního cukru ve formě fruktózy a mnoha vitaminů a antioxidantů, včetně vitaminu C a beta-karotenu. Některé výzkumy dokonce ukazují, že ovoce může snižovat riziko vzniku rakoviny a dalších chronických onemocnění.

Obecně lze tedy říci, že konzumace ovoce (s mírou) je pro člověka zdravá a často se doporučuje zvýšit příjem celého ovoce, pokud chce člověk upravit svůj jídelníček a jíst zdravěji. Ovoce je navíc skvělým doplňkem jídel jako přírodní sladidlo a je vhodnou svačinkou místo chipsů nebo sušenek.

Při ovocné dietě lze zhubnout, ale nepovažuje se to za skutečný přínos, protože tělo ztrácí svaly. Dietologové naopak vždy doporučují zvolit si takový styl stravování nebo dietu, kterou může člověka dodržovat dlouhodobě jako je například dieta podle krevních skupin.

Co obsahuje ovocná strava?

Ovocná dieta je vysoce restriktivní veganská dieta. Vylučuje všechny živočišné produkty včetně mléčných výrobků. Lidé, kteří ji dodržují, se stravují převážně syrovým ovocem. V umírněné míře mohou jíst také zeleninu, sušené ovoce, ořechy a semínka.

Ostatní druhy potravin, jako jsou obiloviny, luštěniny a hlízy, jsou výrazně omezeny nebo zcela vyloučeny. Je nutné se také vyhýbat jakýmkoli tepelně upraveným potravinám, včetně vařeného ovoce.

Neexistuje jeden konkrétní způsob, jak ovocnou dietu dodržovat. Někteří jedí pouze ovoce spadlé na zem, nikoliv ovoce utržené. Jiní zase nejedí žádná semena, protože ta mají schopnost stát se živými rostlinami.

Dodržování ovocné diety s sebou nese mnohá rizika, například podvýživu, proto se o svých záměrech je vhodné se poradit s lékařem. 

Jaké jsou výhody?

Pokud je ovoce konzumováno s mírou, může být velmi zdravou součástí výživné stravy. K některým přínosům konzumace ovoce patří:

  • Ovoce obsahuje vlákninu, která může pomoci snížit hladinu cholesterolu a podpořit pravidelnou stolici. Jablka, hrušky, ostružiny a maliny jsou příklady ovoce s vysokým obsahem vlákniny.
  • Pomeranče, červená paprika a jahody jsou příklady ovoce, které obsahuje velké množství vitaminu C. Ten pomáhá udržovat zdravé zuby a dásně. Vitamin C také podporuje imunitní systém.
  • Banány, guava, meloun a mango jsou příklady ovoce s vyšším obsahem draslíku. Draslík pomáhá udržovat zdravý krevní tlak a regulovat rovnováhu tekutin v těle.
  • Pomeranče a tropické ovoce, jako je mango, mají vysoký obsah kyseliny listové. Ten může tělu pomoci při tvorbě červených krvinek. Foláty také podporují zdravý vývoj plodu. 
  • Černé švestky, sušené švestky a všechny bobuloviny jsou příkladem ovoce bohatého na antioxidanty. Antioxidanty omezují tvorbu volných radikálů. Mohou chránit pokožku a bojovat proti nemocem.

Ať už je cílem snížení hmotnosti, zlepšení zdravotního stavu nebo přirozenější způsob života, je dobré se před zahájením této diety poradit se svým lékařem. Tato dieta může mít nepříznivý vliv na celkový zdravotní stav, pokud má člověk nějaké základní onemocnění nebo užívá nějaké léky. 

Jaká jsou rizika?

Ve stravě založené na ovoci chybí několik živin, které jsou životně důležité pro celkové zdraví. Patří mezi ně například:

Vzhledem k tomu, že dieta je velmi restriktivní, představuje podvýživa značný problém. Lidské tělo může dokonce přejít do režimu hladovění. To znamená, že se metabolismus zpomalí, protože se bude snažit udržet zásoby živin a šetřit energií.

Lze také pociťovat chudokrevnost, únavu a oslabení imunitního systému. Nedostatek vápníku může časem vést k osteoporóze.

Strava založená na ovoci je také velmi bohatá na cukr, přestože je jeho přirozeným zdrojem. Proto může být špatnou volbou pro osoby s cukrovkou, prediabetem, syndromem polycystických vaječníků nebo inzulinovou rezistencí. Dalším rizikem je zvýšení bakterií v ústech, které může vést ke zkaženým zubům a ke zkaženým zubním krčkům.

Neexistují žádná železná pravidla, která by bylo nutné dodržovat, takže ovocnou dietu lze přizpůsobit svým konkrétním výživovým potřebám. Omezení příjmu ovoce na 50 % a přidání zdrojů bílkovin, jako jsou ořechy, může být vhodné.

Denní dávka ovoce

Ovoce je důležitou součástí zdravé stravy. Strava s vysokým obsahem ovoce je totiž spojována s nejrůznějšími zdravotními přínosy, včetně nižšího rizika mnoha onemocnění. Někteří lidé však mají obavy z obsahu cukru v ovoci a obávají se, že jeho nadměrná konzumace může být škodlivá.

Ovoce má také vysoký obsah vlákniny, která má mnoho zdraví prospěšných účinků. Konzumace vlákniny může pomoci předejít problémům s trávením, snižovat hladinu cholesterolu, zvyšovat pocit sytosti a časem přispívat ke snižování hmotnosti.

Ovoce je navíc plné antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, jež mohou poškozovat buňky. Konzumace stravy s vysokým obsahem antioxidantů může pomoci zpomalit stárnutí a snížit riziko onemocnění.

Jaké množství ovoce je optimální?

Ačkoli je možné jíst zdravě a zároveň jíst velmi málo nebo hodně ovoce, ideální množství leží někde uprostřed. Obecné doporučení pro příjem ovoce a zeleniny je minimálně 400 gramů denně nebo pět porcí po 80 gramech.

Jedna 80gramová porce odpovídá malému kousku o velikosti tenisového míčku. U ovoce a zeleniny, které lze měřit na šálky, představuje porce zhruba 1 šálek.

Toto doporučení vychází ze skutečnosti, že konzumace pěti porcí ovoce a zeleniny denně je spojena s nižším rizikem úmrtí na nemoci, jako jsou srdeční choroby, mrtvice a rakovina.

Hubnutí 

Ovoce má vysoký obsah živin a relativně nízký obsah kalorií, takže je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zhubnout. Navíc mají vysoký obsah vody a vlákniny, které tělu pomohou cítit se sytě. Jablka a citrusové plody, jako jsou pomeranče a grapefruity, patří k těm, které nejvíce zasytí. 

Z několika studií totiž vyplývá, že konzumace ovoce je spojena s nižším příjmem kalorií a může časem přispět ke snížení hmotnosti.

Na druhé straně pití velkého množství ovocných šťáv je spojeno se zvýšeným příjmem kalorií a může zvyšovat riziko obezity a dalších závažných onemocnění. Jinými slovy, je dobré se vyhnout pití velkého množství ovocných šťáv a místo toho si dopřát celé ovoce.

Je možné jíst příliš mnoho ovoce?

Je prokázáno, že ovoce je dobré, ale může být příliš mnoho škodlivé? Především, když jí člověk celé ovoce, je poměrně obtížné sníst ho příliš mnoho. Je to proto, že ovoce má velmi vysoký obsah vody a vlákniny, díky čemuž neuvěřitelně zasytí, a to do té míry, že se pravděpodobně bude člověk cítit plný už po jednom kousku.

I když je konzumace velkého množství ovoce každý den velmi nepravděpodobná, několik studií zkoumalo účinky konzumace 20 porcí denně. V jedné studii jedlo 10 lidí 20 porcí ovoce denně po dobu dvou týdnů a nepocítili žádné nepříznivé účinky.

Pro průměrného člověka je ovoce bezpečné téměř v jakémkoli množství. Pokud netrpí intolerancí nebo nedrží velmi nízkosacharidovou nebo ketogenní dietu, opravdu není důvod omezovat jeho příjem.

Konzumace celého ovoce podporuje dobré zdraví a může snížit riziko mnoha závažných onemocnění nebo pomoci s léčbou u nemocí jako je mononukleóza. Ačkoli většina studií naznačuje, že optimální množství jsou dvě až pět porcí ovoce denně, zdá se, že není na škodu jíst více.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang