Čokoláda – nejlepší recepty

Máte rádi čokoládu? Že se ptám, viďte? Těch, kdo odpoví negativně, bude pramálo, a naopak nejeden z nás vůbec nemusí odpovědět a přesto to na něm bude znát, a to zejména po obvodu těla. Protože čokoláda je dnes dobrá věc, ne jako ta původní, jež se pila hořčejší než hořká nebo se kouřila.

Ovšem ačkoliv máme tu či onu sortu čokolády rádi, nejednou nám hořkne na jazyku, a to i dříve, než tuto počneme konzumovat. Už při pohledu na cenovku. Protože to, co je levné, bývá čokoláda nanejvýš podle názvu, a začte-li se jeden do složení, nejednou v takové čokoládě ani čokoládu nenajde nebo je tato lecčím nadívaná.

Ovšem nezoufejme. Protože chceme-li čokoládu a nechceme za tuto přehnaně utrácet, lze si ji uvařit i v teple rodinného krbu. Protože čokoláda není magickým lektvarem vyžadujícím četné těžko dostupné suroviny a znalost zaříkávadel a kouzel.
Od úplného začátku bych ale začínat nedoporučoval, to by bylo přece jen poněkud zdlouhavé a nudné. Přeskočme tedy pěstování, fermentaci, sušení, čištění, třídění, pražení, loupání, ohřívání, mletí a lisování kakaových bobů a sežeňme si raději rovnou kakaový prášek. Nečiňme se na poli, nesklízejme a nezpracovávejme cukrovou řepu či třtinu, abychom se dostali k obyčejnému či rafinovanému cukru. Nevláčejme se do Mexika, abychom si sehnali vanilku v zemi jejího původu, ani jinam, kam byla tato zavlečena a kde se pěstuje.

Toto vše si raději kupme hotové. Bude to jistější, pohodlnější a jednodušší.

A už si můžeme ukuchtit čokoládu hořkou, pro niž máme všechny potřebné ingredience.

Pokud máme raději čokoládu mléčnou, snadná pomoc – do právě zmíněného stačí navíc propašovat nějaké to sušené mléko.
A pokud snad vyžadujeme čokoládu bílou, ať jsa či nejsa rasisty, musíme se vrátit o něco zpět a namísto kakaa použít kakaové máslo.

Snadné, že?

A tak prostě vezměte dejme tomu dvěstě gramů tuku a rozpusťte ho, smíchejte se čtvrtkilem práškového cukru a stodvaceti gramy kakaa, rozmíchejte do hladka a pak nalijte do formiček. Nebo si to jezte třeba přímo z hrnce. Protože do stolování už vám mluvit nehodlám.