Medová kolečka – nejlepší recepty

Nic se nevyrovná sladké a požitkářské chuti medu. A v kombinaci s měkkými máslovými kolečky se stává nebeským požitkem pro chuťové pohárky. Medová kolečka jsou lahodnou pečenou dobrotou, jejíž příprava se může zdát složitá, ale se správnými ingrediencemi a jednoduchými kroky můžete snadno připravit dávku během chvilky.

V tomto receptu se s vámi podělíme o tajemství přípravy lahodných medových koleček z hladké mouky, másla, medu, moučkového cukru, vejce a jedlé sody, spojených s krémovou náplní a doplněných různými chuťovými ozdobami. Tak se do toho pusťte!

Medová kolečka

Medová kolečka jsou lahodnou a velmi univerzální pečenou pochoutkou, kterou si oblíbily celé generace. Tato lahodná kolečka se připravují z jednoduché kombinace ingrediencí, mezi něž patří hladká mouka, máslo, med, moučkový cukr, vejce a jedlá soda. Od ostatních druhů pečiva se však liší šťavnatou krémovou náplní, která je vložena mezi dvě kolečka, a pudinkovou polevou, která zdobí jejich povrch.

Možnosti zdobení medových koleček jsou neomezené. Mezi oblíbené možnosti patří strouhaný kokos, marcipán a lentilky. Drcený kokos dodává kolečkám sladkou a oříškovou chuť a krásnou strukturu. Marcipán vyrobený z mandlí dodává pochoutce bohatou a oříškovou chuť. Barevné lentilky dodávají kolečkám lahodnou křupavost a veselou barvu.

Jednou z nejlepších věcí na medových kolečkách je, že jsou dokonalým plátnem pro vaši kreativitu. Můžete se pustit do kreativního zdobení a popustit uzdu své fantazii. Od posypů a kousků čokolády až po sušené ovoce a ořechy – polevy si můžete přizpůsobit podle svých chuťových preferencí.

Tato kolečka jsou dokonalou pochoutkou pro každou příležitost. Jsou nádherným doplňkem odpoledního čaje, okouzlujícím dezertem na slavnostní večeři nebo jednoduše chutnou svačinkou, která uspokojí váš mlsný jazýček. Nemluvě o tom, že díky svým zářivým barvám a neodolatelnému půvabu tvoří krásný středobod každého dezertního stolu.

Ingredience

Medová kolečka

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/4 hrnku změklého másla
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody

Krémová náplň

  • 1/4 šálku změklého másla
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 1/4 hrnku moučkového cukru

Ozdoby (volitelně)

  • strouhaný kokos
  • marcipán
  • lentilky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte hladkou mouku, změklé máslo, med, moučkový cukr a vejce. Dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Do těsta přidejte jedlou sodu a míchejte, dokud se nezapracuje.
  4. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na tloušťku asi 0,5 cm. Pomocí formiček na sušenky vykrajujte z těsta kolečka. Přeneste je na připravený plech a pečte 10-12 minut, nebo dokud nezezlátnou.
  5. Zatímco se kolečka pečou, připravte si krémovou náplň. V malém hrnci zahřejte mléko na mírném ohni a přidejte vanilkový pudinkový prášek. Míchejte, dokud směs nezhoustne, pak ji stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
  6. V jiné míse vyšlehejte změklé máslo a moučkový cukr do světlé a krémové konzistence. Postupně přidávejte vychladlý pudink a míchejte, dokud se dobře nespojí.
  7. Jakmile jsou kolečka upečená a vychladlá, je čas sestavit medová kolečka. Vezměte dvě kola a na jedno z nich naneste štědré množství krémové náplně. Jemně na něj přitiskněte druhé kolo, abyste vytvořili sendvič.
  8. Pro volitelné zdobení můžete medová kolečka potřít zbylou krémovou náplní a poté je obalit ve strouhaném kokosu, nebo můžete použít marcipán či lentilky a vytvořit na nich různé vzory.
  9. Podávejte a pochutnejte si na lahodných medových kolečkách.

Závěrem lze říci, že medová kolečka jsou lahodnou pochoutkou, jejíž příprava je jednoduchá a jistě na vás udělá dojem. Stačí jen hrstka ingrediencí a vytvoříte dezert, který bude chutný i vizuálně přitažlivý. Proč tedy nevyzkoušet tento recept na medová kolečka a dopřát si lahodný a požitkářský zážitek? Nebudete zklamaní!

TIP: Vyzkoušejte také veganské vánoční cukroví, čokoládovou buchtu a bábovku ze zakysané smetany. Med můžete přidat i do slaných pokrmů, např. do receptu na kuřecí prsa na medu nebo připravit medovo-hořčičnou omáčku.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang