Bábovka ze šlehačky – nejlepší recepty

Bábovka ze šlehačky

Příprava tradiční bábovky je umění, které se dědí po generace. Tento lahodně bohatý a máslový dezert je základem mnoha domácností a často se podává při zvláštních příležitostech, jako jsou svátky nebo rodinná setkání.

Ačkoli existuje mnoho variant této bábovky, jedna z nejchutnějších verzí se připravuje se šlehačkou a dalšími přísadami. V tomto článku prozkoumáme recept na tuto lahodnou bábovku a odhalíme tajemství její rozplývající se konzistence.

Bábovka ze šlehačky

Bábovka je bohatý moučník, na kterém si lidé pochutnávají již po staletí. Postupem času se objevily různé varianty tohoto klasického receptu, včetně verze se šlehačkou a dalšími lahodnými přísadami.

Použití šlehačky dodává bábovce lehkost a vláčnost, která ho odlišuje od tradičních verzí. Často se používá jako náhrada másla, takže je zdravější variantou pro ty, kteří si chtějí dopřát požitek bez pocitu viny.

Bábovka je spolehlivou volbou, která udělá dojem na vaše přátele a rodinu.

Kromě šlehačky vyžaduje bábovka také další základní ingredience, jako je mouka, cukr, vejce a prášek do pečiva. Mnoho pekařů však rádo přidává vlastní osobitý styl a přidává další ingredience, které zvýrazňují chuť. Mezi oblíbené přísady patří vanilkový extrakt, citronová nebo pomerančová kůra a mandlová nebo rumová esence. Tyto přísady přispívají k výraznému a lahodnému chuťovému profilu šlehačkové bábovky.

Jednou z nejlepších vlastností šlehačkové bábovky je jeho univerzálnost. Lze ji podávat samotnou nebo ji ozdobit polevou či ovocem. Mezi oblíbené varianty patří jahody, broskve nebo borůvky. Jako polevu můžete použít rozpuštěnou čokoládu.

Ať už si bábovku vychutnáte samotnou, nebo ji obměníte polevou, je to lahodná pochoutka, která jistě uspokojí každého mlsouna. Takže až budete mít příště chuť na originální dezert, zvažte, zda si neudělat tuto bábovku ze šlehačky.

Ingredience

  • 1 šálek nesoleného másla
  • 2 šálky krystalového cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 šálek husté smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky soli
  • moučkový cukr na posypání (nepovinné)
Příchuť polevy můžete zvolit podle vašich preferencí.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte formu na bábovku o rozměrech 23 x 13 cm máslem a lehce jej vysypte moukou, aby se bábovka nelepila.
  2. Ve velké míse smíchejte máslo a cukr do světlé a nadýchané pěny. To lze provést ručně nebo elektrickým mixérem.
  3. Přidejte vejce jedno po druhém a po každém přidání je dobře vyšlehejte. Nezapomeňte seškrábat stěny mísy, aby se všechny přísady dobře spojily.
  4. Poté přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud se úplně nezapojí.
  5. Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Tuto směs pomalu přidávejte do směsi másla a vajec, střídavě se smetanou ke šlehání. Začněte a skončete suchými přísadami a míchejte, dokud se nespojí.
  6. Těsto nalijte do připravené formy a stěrkou uhlaďte povrch.
  7. Pečte 60-70 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Pokud začne vrch bábovky příliš rychle hnědnout, přikryjte ho volně alobalem, aby se nepřipálil.
  8. Po upečení vyjměte bábovku z trouby a nechte ji 10-15 minut vychladnout na plechu. Přeneste ji na drátěnou mřížku, aby zcela vychladla.
  9. Volitelně – pro krásný vzhled posypte vrchní část bábovky moučkovým cukrem.

Vaše šlehačková bábovka je nyní připravena k podávání! Díky přidání šlehačky je struktura této bábovky lehká, vláčná a vzdušná. Šlehačka nejenže dodá bábovce bohatost, ale také ho neuvěřitelně zvlhčí. Tato bábovka se skvěle hodí k šálku kávy nebo čaje a určitě se bude líbit vašim blízkým.

TIP: Vyzkoušejte recepty na muffiny, muffiny se zakysanou smetanou, luxusní tvarohovou bábovku (hrnkovou), babiččinu hrníčkovou bábovku a bábovku bez mléka.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang