Tabouleh – raw strava

Tabouleh je libanonský salát z petržele, rajčat, cibule, citronové šťávy, olivového oleje, máty, soli a pepře. Tento snadno připravitelný pokrm je svěží a chutný, ideální jako příloha nebo jako hlavní jídlo.

Tradiční blízkovýchodní salát je díky svým skvělým ingrediencím je oblíbený nejen v tomto regionu, ale pro svou univerzálnost a jednoduchou přípravu si získal oblibu po celém světě.

Tabouleh

Základ salátu tvoří rajčata, cibule a petrželka, která se nakrájí nadrobno a smíchají v míse. Důležitým klíčem ke skvělému Taboulehu je jemné krájení zeleniny – čím jemnější jsou jednotlivé složky, tím lepší je výsledná chuť.

Jakmile je všechna nakrájená zelenina spojena, připraví se zálivka ze zbývajících ingrediencí. V misce nebo sklenici se smíchá citronová šťáva, olivový olej, máta, sůl a pepř a několikrát se protřepe, aby se všechny ingredience dobře spojily. Jakmile je zálivka připravena, nalije se na zeleninovou směs a smíchá se zeleninou.

Do salátu můžete přidat další oblíbenou zeleninu.

Klíčovým prvkem tabule je struktura – jednotlivé složky by měly zůstat poměrně pevné a křupavé a salát by neměl být přeplněný zálivkou. Také chuť by měla být výrazná, ale ne příliš – rajčata a petrželka tvoří sladkou a slanou směs chutí, kterou ještě zvýrazňují slané a kyselé tóny citronové šťávy a máty. Do salátu se může přidat také bulgur nebo kuskus.

Ingredience

  • 2 šálky petrželky, jemně nasekané
  • 1 šálek rajčat nakrájených na kostičky
  • 1/2 šálku cibule nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/2 šálku čerstvé máty, jemně nasekané
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Tabouleh se hodí jako samotný nebo k masu, včetně rybího.

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte petrželku, rajčata a cibuli.
  2. V malé misce vyšlehejte citronovou šťávu, olivový olej, mátu, sůl a pepř, dokud se důkladně nespojí.
  3. Směs petrželky, rajčat a cibule přelijte dresinkem a promíchejte.
  4. Tabouleh podávejte vychlazený nebo při pokojové teplotě.

Po přípravě lze Tabouleh skladovat v chladničce několik dní nebo jej použít jako přílohu k hovězímu, kuřecímu, rybímu nebo jinému masu. Celkově je Tabouleh snadno připravitelný salát s kombinací svěžích a jedinečných chutí – ideální způsob, jak vnést do každého jídla příval svěžesti a živosti.

Vyzkoušejte také recepty na šopský salát, těstovinový salát s kuřecím masem, tuňákový salát s těstovinami, cizrnový salát, rajčatový salát a salát Coleslaw.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang