Cuketová polévka –⁠ zdravý a rychlý recept

Polévka z cukety je prostě delikatesa. Jestli jste ji zatím nevařili, tak to napravte. Do půl hodiny máte hotovo. Když k tomu zakousnete kváskový chleba nebo zeleninový koláč, pochutnáte si na zdravém obědě.

Cukety jsou dar léta. Rostou samy bez velké péče. Stačí je píchnout třeba společně s dýněmi na kompost a nechat je, aby si žily svým životem. Jen je zaléváme. Zbytek práce odvede zem, slunce a možná i špetka lásky.

Uvařit se z nich dá cokoliv. Cuketový nákyp na plech. Cuketové placky jsou lepší než bramboráky. Na grilu se připečou, ale sluší jim to. A taková buchta z cukety je vláčná a báječná. Ale favoritem ze všech těch jídel je podle mnohých cuketová polévka.

Recept na cuketovou polévku

Ingredience:

  • 1 středně velká cuketa
  • 0,5 červené cibule
  • 2 větší brambory
  • 2 stroužky česneku (nemusí být)
  • 2 menší mrkve
  • 2 menší petržele
  • 1 snítko tymiánu
  • trochu kadeřavé petržele
  • sůl, pepř barevný a pepř bílý
  • olej a máslo

Postup:

Na pánvi rozehřejte olej a máslo. Přidejte nasekanou cibulku, oškrábanou a na kolečka nakrájenou mrkev a petržel. Orestujte. Klidně trochu přismahněte. Přidejte na kostky nakrájenou cuketu a brambory, zalijte vodou a přiveďte k varu.

Přidejte prolisovaný česnek (můžete vynechat). Přihoďte bylinky, sůl, pepř a ještě trochu povařte. Až bude cuketa a všechna zelenina měkká, rozmixujte. Nádherná hustá polévka vás překvapí svou báječnou chutí. S česnekem má větší říz.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang