Tvarohová bábovka světlá – nejlepší recepty

Bábovka je klasický moučník, který prošel zkouškou času a který si mnozí oblíbili pro jeho hutnou, ale jemnou strukturu a všestrannou chuť. Většina bábovek se tradičně připravuje z hladké mouky, ale proč nevyzkoušet recept z polohrubé mouky?

Jednoduchá změna ingrediencí může vytvořit jedinečnou a lahodnou obměnu klasické bábovky. Dnes se ponoříme do úžasného světa bábovek z polohrubé mouky a zjistíme, čím je jedinečný a proč stojí za to ho vyzkoušet.

Tvarohová bábovka světlá

Tvarohová bábovka je vhodná pro každou příležitost. Může se podávat obyčejná, posypaná moučkovým cukrem nebo s kopečkem šlehačky či čerstvého ovoce. Dobře se hodí také k šálku čaje nebo kávy, takže je ideální odpolední vzpruhou. A co je nejlepší, vydrží čerstvý několik dní, takže je ideálním dezertem pro setkání a akce.

Použití polohrubé mouky dodává klasickému dezertu jedinečnou strukturu. Na rozdíl od hladké mouky má polohrubá mouka hrubší strukturu a dodává bábovce o něco hutnější a pevnější chuť. Dodává také lehce oříškovou chuť, která se dokonale snoubí s nasekanými ořechy v těstě.

Bábovku podávejte samotnou nebo s dalším ovocem.

Přidání měkkého tvarohu navíc nejenže dodává bábovce vláčnost, ale také bohatší a krémovější chuť. Kombinace kandovaného ovoce a nasekaných ořechů dodává bábovce lahodnou chuť. Kandované ovoce zajistí sladkost, zatímco nasekané ořechy jsou křupavým prvkem jinak měkké bábovky. Druhy použitého ovoce a ořechů můžete měnit podle svých preferencí, takže tento recept lze snadno přizpůsobit.

Ingredience

  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½ hrnku měkkého tvarohu
  • ¾ hrnku cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ šálku kandovaného ovoce
  • ½ šálku nasekaných ořechů (například mandlí nebo pekanových ořechů)
Díky tvarohu je bábovka také o něco zdravější, protože tvaroh je dobrým zdrojem bílkovin a vápníku.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte formu na bábovku o rozměrech 23 x 13 cm.
  2. Ve středně velké míse smíchejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a krupicový cukr, dokud se dobře nespojí.
  3. V samostatné míse vyšlehejte 3 vejce do světlé a nadýchané pěny. Poté k vejcím přidejte měkký tvaroh a citronovou šťávu a míchejte, dokud se dobře nespojí.
  4. Pomalu přidávejte suché přísady do mokré směsi a míchejte, dokud se všechny přísady dobře nespojí.
  5. Vmíchejte kandované ovoce a nasekané ořechy a dbejte na to, aby byly rovnoměrně rozprostřeny po celém těstě.
  6. Těsto nalijte do připravené formy na bábovku a pečte 45-50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  7. Po úplném upečení vyjměte bábovku z trouby a nechte ji 10-15 minut vychladnout ve formě, než ji vyjmete z formy a přenesete na drátěnou mřížku, aby zcela vychladla.
  8. Podávejte a vychutnejte si lahodnou bábovku s jemnou drobenkou a výbuchy chuti z kandovaného ovoce a nasekaných ořechů.

Tuto tvarohovou bábovku si musí vyzkoušet každý milovník dezertů. Jedná se o jednoduchý a chutný recept, který přináší jedinečnou obměnu klasické bábovky. Tak proč ho nevyzkoušet a neohromit svou rodinu a přátele tímto chuťově výrazným a sytým dezertem?

TIP: Vyzkoušejte další oblíbené dezerty: čokoládová buchta, luxusní tvarohová bábovka, bábovka ze zakysané smetany, mrkvová bábovka nebo bábovka bez mléka.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang