Úžasné a jednoduché dorty, které zvládne i začátečník – recepty, co upéct

pavlova

Dort, který se skvěle hodí na narozeninovou oslavu nebo jinou slavnostní událost, nemusí být časově náročný ani těžký na přípravu. Začátečníci, kteří s pečením zatím nemají zkušenosti, se mohou pustit například do přípravy mechového (špenátového dortu), jednoduchého čokoládového dortu nebo dortu Pavlova. Jak tyto klasické, efektní a zároveň snadné dorty připravit?

Na seznamu sladkých receptů vhodných pro začátečníky by níže zmíněné dorty rozhodně neměly chybět. Jsou vynikající, snadné na přípravu a navíc se připravují je z několika málo ingrediencí.

Mechový (špenátový) dort

Špenátový dort, mechový dort nebo také mecháček. Všechny tyto názvy označují dort, který vypadá jako z pohádkového lesa – má veselou zelenou barvu a zdobí jej lesní ovoce a nejrůznější jedlé květiny, například sedmikrásky.

Na první pohled se může zdát, že do špenátového dortu by se měli pouštět jen pokročilí. Dobrou zprávou však je, že na přípravu tento moučník není vůbec složitý, proto si na něj může troufnout doslova každý.

Pokud jde o potřebné ingredience, používá se kromě mouky, vajec, oleje a cukru také čerstvý špenát, díky kterému dort získá zelenou barvu, a mascarpone vyšlehané se smetanou. Výbornou chuť dortu dodá také pravá vanilka a troška citronové kůry.

Příprava špenátového dortu spočívá v upečení vysokého korpusu, který se posléze rozřízne na dva a více plátů. Odříznutý vrch korpusu se rozdrobí a použije na finální ozdobení dortu.

Spodní plát se namaže náplní z mascarpone a přiklopí dalším plátem. Takto se pokračuje do doby, než jsou využity všechny pláty. Poslední vrstva musí být tvořena krémem, aby na ní držely zelené drobečky – ty také vytvoří efekt mechu, podle kterého je dort pojmenován.

Jednoduchý čokoládový dort

Čokoládový dort je naprostá klasika, která vždy nadchne a nikdy neurazí. Stačí na něj jen základní ingredience a dostatečné množství čokolády a výsledek bude v podstatě vždy skvělý. Rovněž je možné čokoládový dort různými způsoby vylepšit, například přidáním pomerančové kůry.

Často však platí, že ty nejjednodušší věci jsou nejlepší, proto na přípravu čokoládového dortu bohatě postačí kvalitní čokoláda, máslo a vejce.

Pokud se má jednat o slavnostnější počin, lze dort po upečení ozdobit například hoblinkami čokolády. Ty se udělají jednoduše – čokoláda se rozpustí, nalije na pečicí papír a dá do mrazáku. Jakmile je dost ztuhlá, nakrouhá se na hoblinky pomocí škrabky.

Velmi pěkně vypadá tmavý čokoládový dort ozdobený hoblinkami z bílé a mléčné čokolády. Komu by tento způsob dekorování nestačil, může přidat i několik jedlých květů (např. fialek, sedmikrásek nebo afrikánů).

Dort Pavlova

Dort Pavlova je pojmenovaný po ruské primabaleríně Anně Pavlové. Kuchař, který jej v roce 1926 připravil, se nechal inspirovat bohatou baletní sukní, jíž tento lehký a nadýchaný dort skutečně připomíná.

K přípravě dortu Pavlova je potřeba jen pár ingrediencí, na ozdobu se poté nejčastěji používá čerstvé ovoce, šlehačka a lístky máty. Rovněž je možné udělat například malinový rozvar a podávat ho společně s dortem.

Základem dortu je sníh z bílků. V podstatě se jedná o velkou sněhovou pusinku, která se v troubě nepeče, nýbrž pomalu suší. Cílem je, aby byla Pavlova na povrchu křupavá a uvnitř měla spíše měkkou strukturu. Vzhledem k tomu, že se do Pavlovy nepřidává mouka, jde o bezlepkový dezert.

Při přípravě dortu Pavlova je důležité především pořádně vyšlehat bílky s cukrem. Musí tvořit špičky, jinak z nich namísto nadýchané Pavlovy vznikne nevzhledná placička. Dále je třeba pamatovat na to, že do směsi na Pavlovu musí přijít něco kyselého – například citronová šťáva nebo ocet. Jedná se o nezbytnou ingredienci, která zajistí, že bílky v troubě nespadnou.

Rovněž je doporučeno použít trochu škrobu (zpravidla 1 lžičku na standardní velikost Pavlovy). Díky němu bude Pavlova akorát tak nadýchaná.

Finální zdobení dortu už záleží na vkusu a chuti každého. Tradičně se Pavlova zdobí plátky kiwi, jahodami, malinami, lístky máty a domácí šlehačkou, kterou stačí vyšlehat z plnotučné smetany.