Výborná nádivka – recept

https://www.vmagazin.cz/nadivka/

Nádivka, hlavička, svítek, sekanice. Každý tento pokrm, složený z pečiva, mléka, masa, bylinek a dalších ingrediencí nazývá jinak. Není tedy divu, že existuje také nespočet různých receptů na nádivku. Mezi těmi, které vám dnes přinášíme, si určitě vyberete ten svůj.

Nádivka je v našich končinách tradičně považována převážně za velikonoční pokrm, připravit si ji ale samozřejmě můžete kdykoliv během roku. Základem pro tradiční nádivku je bílé pečivo – může jít o veku, rohlíky, nebo třeba housky.

Dále se do nádivky přidává mléko, máslo, vejce a maso. Ve většině případů se jedná o uzené maso, někdo ale preferuje třeba anglickou či jinou slaninu, jiné uzeniny, nebo vařené maso. Zejména v případě velikonoční nádivky nesmíme zapomínat na čerstvé zelené bylinky – často se jedná o mladé kopřivy.

Nádivka se zapéká v pekáčku v troubě, obvykle se konzumuje se zeleným salátem, salátem z kopřiv, rukoly, nebo jiné zeleniny, typické pro jarní období. Obvykle se servíruje jako hlavní chod.

Vyborna nadivka recept
Nedílnou součástí nádivky jsou bylinky.

Nejlepší recept na nádivku – nejlepší nádivka

Připravit si můžete třeba tuto báječnou tradiční nádivku z pečiva, masa a čerstvých zelených bylinek. Nechte si chutnat.

Ingredience na nejlepší nádivku

  • pečivo (housky, rohlíky, veka)
  • mléko
  • cibule
  • máslo
  • uzené maso/libová anglická slanina/kuřecí játra
  • čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, mladé spařené kopřivy)

Postup na nejlepší nádivku

  1. Na kostičky nakrájené pečivo (housky, rohlíky, veku) lehce zalijeme mlékem. Nadrobno nakrájíme cibuli, dáme orestovat na másle a přidáme na kostičky uvařené uzené maso nebo libovou anglickou slaninu, případně třeba kuřecí játra – jak kdo má rád.
  2. Dále pokrájíme čerstvé bylinky (petrželku, pažitku, možno i mladé spařené kopřivy nebo lístky špenátu) a vše dáme do velké mísy k pečivu. Dle množství přidáme 3 až 4 žloutky, bílky zvlášť vyšleháme do tuha.
  3. Směs osolíme, přidáme pepř, pro vůni a chuť i postrouhaný muškátový oříšek a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Dáme do zapékací mísy či pekáčku vymazaného máslem.

Nejlahodnější nádivka z dědictví prababičky – tradiční velikonoční nádivka – recept

Milovníci tradice a klasických jídel zajisté ocení tento skvělý recept na nejlahodnější nádivku z dědictví prababičky. Vychutnat si ji můžete nejen o Velikonocích.

Ingredience na tradiční velikonoční nádivku

  • 3 starší rohlíky
  • 100 g uzeného masa
  • 100 g vepřového masa
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • pažitka (a jiné bylinky)
  • vepřový vývar (můžeme maso povařit nebo udělat vývar z masoxu)

Postup tradiční velikonoční nádivky

  1. Do studeného vývaru přidáme žloutky, sůl, pepř, majoránku, bylinky a na kostičky nakrájené rohlíky. Necháme uležet, až rohlíky změknou.
  2. Uzené maso bez oleje na pánvičce orestujeme, orestovat můžeme i to vepřové, pokud jsme už ho nevařili na vývar, a přidáme do směsi s rohlíky.
  3. Nakonec zamícháme se sněhem z 3 zbylých bílků. Vlijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy. Je-li směs řídká, můžeme strouhankou ještě zahustit. Pečeme cca 40 minut.
Vyborna nadivka recept
Do nádivky můžete přidat mladé zelené kopřivy.

Bylinková velikonoční nádivka – recept na velikonoční nádivku

Bylinky jsou nedílnou součástí jarních nádivek. Zelená barva čerstvých mladých bylinek symbolizuje jaro, nové začátky, a život. Pokud hledáte nejlepší recept na velikonoční nádivku, můžete vyzkoušet tento postup.

Ingredience na velikonoční nádivku

  • 200 g vepřové plece
  • 200 g anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 2 rohlíky
  • 4 lžíce mléka
  • hrst petržele
  • hrst pažitky
  • 1 cibule
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka muškátového květu

Postup – recept na velikonoční nádivku

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky, pokropíme několika lžícemi mléka a necháme nasáknout. Vepřové maso a slaninu nakrájíme na drobné kostičky, v míse smícháme s rohlíky a přidáme vejce. Pečlivě zpracujeme.
  2. Poté přidáme petrželku, pažitku, cibuli, koření, pepř, sůl a vše promícháme. Bylinkovou nádivku dáme do trouby a pečeme ji asi 30 minut, dokud nezezlátne.
  3. Kromě zelených bylinek lze do nádivky nasekat i čerstvé mladé kopřivy.
  4. Správnou jemnost a nadýchanost nádivka získá tak, že do hmoty vmícháme tuhý sníh z bílků.
Vyborna nadivka recept
Tradiční nádivku můžete podávat s masem i zeleninou.

Výborná nádivka – nádivka z rohlíků

Připravte si doma tradiční nejlepší nádivku z rohlíků, uzeného masa a čerstvé zelené petrželky s kopřivami. Tato výborná nádivka je okořeněná směsí muškátového květu, soli a pepře.

Ingredience na nádivku z rohlíků

  • 6 rohlíků
  • 6 vajíček
  • 500 g uzeného masa
  • 100 ml mléka
  • nať petržele podle chuti
  • kopřivy podle chuti
  • muškátový květ
  • sůl
  • pepř

Postup na nádivku z rohlíků

  1. Jako první si rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vývarem z uzeného masa. Uzené maso nakrájíme na kostky a přidáme k rohlíkům spolu s nasekanou petrželkou a kopřivami.
  2. Osolíme, ochutíme muškátovým květem a pepřem.
  3. V mléce rozšleháme vejce, přidáme ke směsi a promícháme. Ve vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací misce zvolna upečeme

TIP: Velikonoční nádivku můžeme použít i jako náplň do kuřete nebo krůty či si dát kuře s nádivkou. Lze přidat i sušené houby či červenou papriku.

Nádivka z česnekového chleba – jednoduchá nádivka

Česnek nejen výborně chutná, ale obsahuje i řadu prospěšných látek. Připravte si báječnou jednoduchou nádivku s česnekovým chlebem.

Ingredience na jednoduchou nádivku

  • 50 g kukuřičných lupínků
  • 200 g domácího česnekového chleba
  • 200 g domácích rohlíků
  • 6 syrových vajec
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 300 ml mléka
  • 450 g uvařeného uzeného masa
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • pepř
  • máslo
  • bylinky (petrželka, kopřivy, pampeliškové listy, medvědí česnek, pažitka atd.)
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku

Postup na jednoduchou nádivku

  1. Nejprve si vše připravíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, na pánvi ji osmažíme a necháme zchladnout. Dále si nakrájíme na kostičky pečivo, které dáme do větší mísy. Mléko rozmícháme se syrovými vejci, solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
  2. Jarní cibulku s bylinkami nakrájíme najemno. Vychlazené, uvařené uzené maso a vejce natvrdo si nakrájíme na menší kostičky.
  3. Mléko s rozmíchanými vejci vlijeme k pečivu, promícháme. Přisypeme slaninu, vejce, uzené maso, bylinky a opět důkladně promícháme.
  4. Nakonec vmícháme kukuřičné lupínky s jarní cibulkou. Důkladně propracujeme. Zapékací mísu vyložíme pečícím papírem, naplníme nádivkou, kterou nakonec pokapeme trochou rozpuštěného másla a dáme péct.
  5. Pečeme přibližně na 160 °C dozlatova.

Recept na nádivku

Sháníte každý rok před Velikonocemi recept na nádivku? Můžete vyzkoušet třeba tento postup, ve kterém nechybí uzené maso ani mladé kopřivy.

Ingredience na recept na nádivku

  • 7 rohlíků, nakrájených na kostičky
  • 3/4 hrnku mléka
  • 6 vajec, oddělené bílky od žloutků
  • 2 hrnky uzeného masa, nakrájeného na kostičky
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku nasekaných mladých kopřiv
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce nasekané petrželové natě
  • 1/2 lžičky pečicího prášku
  • Sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti

Postup na recept na nádivku

  1. Nakrájené rohlíky zalijte mlékem, nechte nasáknout a opatrně vymačkejte.
  2. Přidejte prošlehané žloutky a nasekané uzené maso. Promíchejte.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo, zelené bylinky, kopřivy a prášek do pečiva. Pečlivě promíchejte, osolte a okořeňte.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. Vhodný pekáček vymažte máslem.
  6. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně přimíchejte ke směsi. Nalijte do pekáčku, vložte do trouby a pečte dozlatova 20-30 minut.
Vyborna nadivka recept
V receptu na nádivku nesmí chybět vajíčka.

Recept na velikonoční nádivku

Vyzkoušet můžete také tento skvělý recept na velikonoční nádivku. Velikonoční nádivku můžete servírovat se salátem, nakládanými okurkami, ale třeba také samotnou.

Ingredience na velikonoční nádivku

  • 10 vajec
  • 10 rohlíků, nakrájených na kostičky
  • 500 g uzeného masa, nakrájeného
  • 500 g uvařeného vepřového masa, nakrájeného
  • Vývar
  • Kopřivy
  • Petrželka
  • Pažitka
  • Sůl, pepř a majoránka dle chuti

Recept na velikonoční nádivku – postup

  1. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte špetku soli.
  2. Nakrájené rohlíky nechte nasáknout vývarem. Přimíchejte žloutky, koření, pažitku a bylinky. Promíchejte.
  3. Opatrně vmíchejte sníh.
  4. Pečte při 200 °C zhruba 20-30 minut, dokud povrch nádivky nebude krásně zlatavý.

Tradiční velikonoční nádivka – recept

Tradiční velikonoční nádivkou s uzeným masem a mladými zelenými kopřivami se jistě zavděčíte naprosto každému.

Ingredience na tradiční velikonoční nádivku

  • 5 rohlíků, nakrájených na kostičky
  • 200 g uzeného masa, nakrájeného na kousky
  • 200 ml masového vývaru
  • 4 vejce
  • 80 g másla
  • Mladé zelené kopřivy + další bylinky (medvědí česnek, špenát atd.)
  • 1 hrst petrželové natě
  • Sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti

Postup na tradiční velikonoční nádivku

  1. Předehřejte troubu na 150 °C.
  2. Vejce oddělte a z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh. Rohlíky nechte nasáknout vývarem. Žloutky vyšlehejte.
  3. Vhodný pekáč vymažte máslem.
  4. K pečivu přidejte uzené maso, bylinky, máslo, žloutky, sůl a koření.
  5. Přidávejte po troškách sníh a nakonec vzniklou směs nalijte do pekáčku.
  6. Pečte 30-35 minut dozlatova.