Jak udělat pizzu?

Máte chuť na pizzu a chcete si ji udělat doma, avšak neznáte recept na těsto? Zde je návod.

Ingredience

  • 300-400 g hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • polovina čajové lžičky soli
  • polovina čajové lžičky cukru
  • vlažná voda
  • 30 gramů čerstvého droždí nebo 7 gramů sušeného 

Suroviny stačí na přípravu těsta na dvě pizzy.

Postup

Vezmeme si velkou misku ve které smícháme mouku, sůl, cukr a droždí. Dále přidáme připravený olivový olej a vodu. Nepřidáváme zbytečně velké množství. Potom těsto mísíme rukama 10 minut a zformujeme ho do tvaru bochníku.

Pak ho zakryjeme utěrkou a necháme ho kynout asi 2 hodiny v pokoji, ve kterém není průvan. Pak by mělo získat dvojnásobný objem.

Po nakynutí těsta ho ještě promísíme rukama, pokud je lepkavé, přidáme trochu mouky. Rukama od mouky těsto vyválíme a protáhneme na tloušťku 0,5 – 0,75 cm. Dbáme na to, aby bylo těsto elastické.

Potom polovinu těsta na desce vytahujeme od středu ke krajům a otáčíme, aby vznkilo to, co si přejeme. To je kruh. Těsto už máme a je třeba přidat suroviny podle chuti. Například rajčatový nebo olivovočesnekový základ. A co nahoru? Podle vlastní chuti například šunku, salám, kukuřici, olivy nebo artyčoky. Pečeme při teplotě 200 stupňů Celsia. Povrch by měl být zapečený a těsto křupavé a zlatavé.

.