Domácí pizza – co na ni dát, recept
Domácí pizza je chutný pokrm, který si může vychutnat celá rodina. S minimálním úsilím si každý může připravit úžasnou pizzu v pohodlí domova. Výroba domácí pizzy je jednoduchá. Domácí pizza je tedy skvělý způsob, jak uspokojit své chutě, aniž by si člověk musel objednávat jídlo z restaurace.
Suroviny na domácí pizzu si můžete přizpůsobit tak, aby vyhovovaly jakýmkoli dietním omezením nebo preferencím. Navíc je to skvělá aktivita pro celou rodinu. Děti mohou pomáhat s roztíráním omáčky, sypáním sýra a přidáváním svých oblíbených ingrediencí. Tento článek přináší inspiraci a tipy, jak si připravit domácí pizzu, která bude chutnat jako od mistra pizzaře.
Shrnutí článku
Domácí pizza v sobě snoubí vůni čerstvě upečeného těsta, chuť poctivých surovin a radost ze společné chvíle strávené u stolu.
Připravit si vynikající pizzu v domácím prostředí zdaleka není tak složité, jak by se mohlo zdát.
Existuje mnoho receptů na domácí pizzu, od rychlých variant bez kynutí až po pizzu s těstem jako z restaurace.
Pečení pizzy v domácích podmínkách vyžaduje pečlivé sledování teploty trouby a doby pečení.
Suroviny na pizzu nabízejí nekonečné možnosti kombinací chutí a vůní, od klasické rajčatové omáčky a mozzarelly až po exotické kombinace s mořskými plody.
Jak udělat domácí pizzu
Výroba domácí pizzy je zábavný a snadný způsob, jak si připravit chutné jídlo. Ať už je člověk zkušený kuchař nebo začátečník v kuchyni, domácí pizza je skvělý způsob, jak být kreativní a vychutnat si chutné jídlo podle vašich představ.
Existují dva hlavní způsoby přípravy domácí pizzy – použití základu koupeného v obchodě nebo příprava domácího pizza těsta. Že nemůže být domácí pizza jako z restaurace? Stačí se naučit připravit dokonalé těsto a obložit si ho podle chuti – třeba sýrem burrata.
Domácí těsto na pizzu
Výroba domácího těsta na pizzu může být pro někoho náročným úkolem, ale je to také nejlepší způsob, jak získat skutečně jedinečný a chutný základ. Existuje několik různých druhů těsta, které lze použít, například kynuté, celozrnné, bezlepkové, jako těsto na domácí pizzu můžete použít i listové.
V závislosti na receptu to může trvat i několik hodin. Konečným výsledkem je však kůrka s jedinečnou chutí a strukturou, kterou s kupovaným těstem jen těžko získat.
Co dát na domácí pizzu
Jakmile je domácí pizza těsto hotové, může člověk začít přidávat své oblíbené ingredience. Pokud váhá, co dát na domácí pizzu, tak možnosti jsou neomezené. Mezi nejoblíbenější přísady patří sýr, rajčata, feferonky, žampiony, olivy, cibule, papriky a šunka nebo salám. Každý zkrátka může použít to, co na pizze má nejraději.
Pokud jde o sýr, může použít mozzarellu, čedar, eidam, nivu, parmazán nebo jakýkoli jiný sýr, který má rád. Jako omáčku může použít omáčku na pizzu zakoupenou v obchodě nebo si vyrobit vlastní smícháním konzervovaných rajčat s česnekem, bylinkami a olivovým olejem.
Jakmile jsou všechny ingredience připravené, je možné pizzu sestavit. Nejprve se na těsto rozetře omáčka a poté se přidá sýr a další přísady. Nakonec se pizza vloží do trouby a upeče.
Rychlá domácí pizza – recept bez kynutí
Domácí pizza je oblíbeným jídlem mnoha lidí. Může však být časově náročná, protože zahrnuje přípravu těsta a čekání na jeho vykynutí. Naštěstí existují způsoby, jak udělat domácí pizzu chutnou, aniž by člověk musel čekat na vykynutí těsta. Zde je rychlý a snadný recept na domácí pizzu bez kynutí.
Domácí těsto na pizzu:
- 2 šálky univerzální mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 šálku vlažné vody
Omáčka:
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku na plátky
- 3 konzervy krájených rajčat (400 g)
- 3 velké cibule, nadrobno
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- oregano sušené
- 2 lžičky cukru
- 1 lžíce octa
Ozdobení pizzy: dle preferencí každého
Postup přípravy:
- Předehřát troubu na 220 °C.
- Ve velké míse smíchat mouku, prášek do pečiva, olivový olej a sůl.
- Přidat vlažnou vodu a míchat, dokud nevznikne drobivá směs.
- Těsto prohníst a vytvořit z něj kouli.
- Na lehce pomoučeném povrchu těsto rozválet na požadovanou velikost pizzy.
- Těsto položit na lehce naolejovaný plech.
- Přidat omáčku a oblíbené suroviny navrch pizzy.
- Pizzu péct 15 minut nebo dokud není kůrka zlatohnědá.
Domácí pizza bez kynutí je skvělou volbou pro rychlou a snadnou večeři. Tato varianta pizzy je ideální pro zaneprázdněné jedince nebo pro ty, kteří si chtějí pochutnat na domácí pizze bez zdlouhavého kynutí.
Domácí pizza z listového těsta – jednoduchý recept
Kdo chce vyzkoušet něco jiného, může zkusit recept na domácí pizzu z listového těsta, která bude hotová během chvilky. Recept je nenáročný a vzniklá pizza je chutná stejně jako náročnější varianty.
Ingredience:
- 1 plát mraženého listového těsta, rozmrazený
- 1 šálek oblíbené omáčky na pizzu
- 1 hrnek strouhaného sýra
- své oblíbené suroviny na pizzu (například šunka, feferonky, žampiony, olivy atd.)
Postup:
- Předehřát troubu na 200 °C.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválet listové těsto.
- Listové těsto položit na lehce vymaštěný plech.
- Listové těsto na domácí pizzu potřít pizzovou omáčku, přičemž na okrajích nechat okraj suchý.
- Na pizzovou omáčku nasypat sýr.
- Sýr posypat oblíbenými pizza surovinami.
- Pizzu péct v předehřáté troubě 15-20 minut, nebo dokud není kůrka zlatohnědá a sýr roztavený.
- Vyjmout pizzu z trouby a před krájením a podáváním ji nechat několik minut vychladnout.
TIP: Lze zkusit recept na domácí pizza šneky z listového těsta, nebo netradiční pokrm pizza pasta.
Nejlepší domácí pizza na plech bez droždí – recept
Domácí pizza na plech bez droždí je snadný a chutný způsob, jak si vychutnat klasické italské jídlo. Stačí k tomu jen několik málo ingrediencí a plech na pečení a během chvilky člověk může mít vynikající pizzu.
Ingredience:
- 2 šálky univerzální mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku soli
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 šálek teplé vody
- 2 hrnky oblíbených pizzových přísad
- 1 šálek oblíbené omáčky na pizzu
- 1 šálek strouhaného sýra
Postup:
- Začít předehřátím trouby na 200 °C.
- Ve středně velké míse smíchat mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Přidat olivový olej a míchat, dokud se všechny přísady důkladně nespojí.
- Pomalu přidávat teplou vodu a míchat, dokud se nevytvoří těsto.
- Těsto na domácí pizzu hníst na lehce pomoučeném povrchu několik minut, dokud nebude hladké.
- Těsto rozválejt na lehce vymazaný plech a potřít ho pizza omáčkou.
- Na pizzu naaranžovat oblíbené přílohy a posypat ji sýrem.
- Péct v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud se sýr nerozpustí a kůrka nezíská zlatohnědou barvu.
- Vyjmout ji z trouby a před krájením a podáváním ji nechat několik minut vychladnout.
Nejlepší domácí pizza na plech bez droždí překvapí svou jednoduchostí a rychlostí přípravy. Těsto se nemusí kynout, takže člověk může ihned přejít k tvoření vlastního mistrovského díla.
Domácí pizza jako z restaurace – recept
Domácí pizza jako z restaurace vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Tajemství spočívá ve správném těstě, které se připravuje z kvalitních surovin
Ingredience:
- 3 a 1/2 šálku mouky na pizzu
- 2 lžičky aktivního sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 šálek teplé vody
- 1 sklenice vaší oblíbené omáčky na pizzu
- 2 šálky strouhaného sýra mozzarella
- oblíbené suroviny na pizzu (šunka, salám, rajčata, olivy, paprika, cibule, žampiony, kukuřice atd.)
Postup:
- Ve velké míse smíchat mouku, droždí, cukr a sůl.
- Přidat olivový olej a teplou vodu a míchat, dokud nevznikne vláčné těsto.
- Těsto vyklopit na lehce pomoučněnou plochu a 5 minut hníst.
- Těsto vložit do vymazané mísy a přikrýt vlhkou utěrkou. Nechat 1 hodinu kynout.
- Předehřát troubu na 220 °C.
- Vykynuté těsto propracovat a rozválet na lehce pomoučeném povrchu.
- Těsto přenést na vymaštěnou formu na pizzu.
- Těsto potřít pizza omáčkou a posypat sýrem a oblíbenými přísadami.
- Péct 20-25 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a kůrka nezíská zlatohnědou barvu.
- Nakrájet na plátky a podávat.
V přípravě domácí pizzy je klíčové mít kvalitní ingredience a správně je připravit. Těsto by mělo být dobře vypracované a dostatečně prokynuté. Při pečení pizzy v domácích podmínkách je důležité pečlivě sledovat teplotu trouby a pečicí dobu, aby byla pizza dokonale upečená.
TIP: K domácí pizze je skvělé podávat Manhattan koktejl nebo koktejl z tonicu a vodky.
S výběrem ingrediencí a přípravou těsta je možné experimentovat a přizpůsobit si tak pizzu svému vlastnímu vkusu. Dostatek času a trpělivosti jsou klíčové pro dosažení dokonalého výsledku.
Až bude mít člověk příště chuť na pizzu, může vynechat donášku pizzy a připravit si ji doma! Stačí jen pár jednoduchých ingrediencí a trocha času a vynikající domácí pizzu je na světě.