Bezlaktózová dieta: Příčiny, léčba a jídelníček

Alergie na mléko a mléčné výrobky? To není v současné době nic neobvyklého. Vedle celiakie je laktózová intolerance nejrozšířenější nemocí, která má příčinu v alergii na určitý druh potravin. Léčení je možné bezlaktózovou dietou a jídelníčkem.

V případě laktózové intolerance se nejedná o alergii na mléko jako takovou (za což bývá nesprávně označována). Jde o onemocnění, kdy v organismu není dostatek enzymu laktázy, který rozkládá mléčný cukr přítomný v mléku. Na rozdíl od laktózové intolerance je tzv. alergie na mléko způsobena imunitní reakcí organismu na bílkovinu obsaženou v mléce.

Jak se laktózová intolerance projevuje?

Jak jsme se již zmínili, příčinou laktózové intolerance je nedostatek enzymu laktáza, který rozkládá mléčný cukr (laktózu) v těle. Pokud je laktóza málo, není mléčný cukr dostatečně stráven, takže způsobuje zažívací potíže, jako je nadýmání, průjmy, zvracení, bolesti břicha apod.

Intolerance, tedy neschopnost organismu štěpit laktózu a strávit ji, může být vrozená, ale stejně tak se může projevit i později. Není proto výjimkou, že s podobnými příznaky přichází k lékaři také dospělí lidé.

Bezlaktózová dieta a jídelníček

Vzhledem k povaze onemocnění je laktózová intolerance léčena bezlaktózovou dietou a jídelníčkem, která spočívá ve vyřazení potravin s obsahem mléčného cukru. Nejde pouze o mléko a mléčné výrobky, ale také produkty, které mléko obsahují. Konkrétně jde o

  • Mléko a mléčné výrobky
  • Smetanu, zakysanou smetanu
  • Jogurty a tvarohy
  • Sýry
  • Omáčky smetanové
  • Pudink, čokoládu a další sladkosti s obsahem mléka
  • Pečivo zadělávané mlékem
  • Kefír

 Čím nahradit mléko?

Nahrazení mléka nemusí být v současné době vůbec problém. V ochodech se zdravou výživou je možné zakoupit výrobky ze sojového mléka (nápoje, sýry, jogurty, majonézu…), které jsou chutné a mají vysoký obsah bílkovin. Vhodné je také například rýžové mléko.

Sojovým mlékem je možné zadělávat pečivo, zalít s ním müsli nebo si ho přidávat třeba do kávy. Tofu (vyrobené ze sojového mléka) pak přidejte směle do zeleninových salátů, těstovin apod.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang