Kufr do letadla – jak zabalit, palubní, odbavený, rozměry

Kufr do letadla představuje klíčovou součást každého cestování letadlem. Je to praktické a nezbytné zavazadlo, které umožňuje cestovatelům mít na palubě letadla veškeré důležité věci, jako jsou osobní doklady, cennosti, léky, hygienické potřeby a další nezbytnosti pro cestu. Jak zabalit kufr do letadla?

Jak vybrat kufr do letadla? Jak se liší odbavený kufr do letadla a palubní kufr do letadla? Jaké cestovní kufry nabízí Ikea? A jak vybrat správný zámek na kufr?

Shrnutí nejdůležitějšího obsahu článku

Příruční kufr: Maximální rozměry a hmotnost se liší dle letecké společnosti, obvykle 55x40x20 cm a do 8 kg. Do něj patří cennosti, léky a věci, které potřebuje člověk během letu.

Odbavený kufr: Maximální rozměry a hmotnost se liší dle letecké společnosti a tarifu, obvykle do 20 kg. Do něj lze vzít i tekutiny a ostré předměty.

Pro kratší cesty je ideální kabinový kufr (55 x 40 x 20 cm, max. 8 kg). Na delší cesty je nutný odbavený kufr (max. hmotnost a rozměry se liší).

Ikea kufry do letadla: Široká nabídka kabinových a odbavených kufrů splňující požadavky leteckých společností. Kvalitní a cenově dostupné modely.

Zámek na kufr: Důležitý pro zabezpečení zavazadla. Typy zámků: na klíč, kódový, TSA, otiskem prstu. TSA zámek nutný pro cesty do USA.

Jaký kufr do letadla

Při výběru kufru do letadla je důležité zohlednit několik faktorů, jako jsou rozměry, hmotnost, materiál, funkčnost a cena. Dodržováním těchto kritérií si vyberete kufr, který bude splňovat potřeby a zajistí komfortní cestování.

Rozměry a hmotnost:

  • Kufr by měl splňovat rozměrové a váhové limity dané letecké společnosti. Tyto informace nalezne cestující na webových stránkách aerolinky.
  • Pro kratší cesty a výlety je ideální kabinový kufr, který se vejde do prostoru nad sedadlem v letadle. Jeho maximální rozměry jsou obvykle 55 x 40 x 20 cm a hmotnost do 8 kg.
  • Na delší cesty je nutný odbavený kufr, který se přepravuje v zavazadlovém prostoru letadla. Jeho maximální hmotnost a rozměry se liší v závislosti na letecké společnosti a tarifu.

Materiál:

  • Plastové kufry jsou lehké a odolné proti nárazům, avšak mohou být náchylné k poškrábání.
  • Hliníkové kufry jsou pevné a odolné, avšak poměrně těžké.
  • Kufry z polykarbonátu jsou lehké a odolné proti nárazům a poškrábání, avšak dražší.
  • Textilní kufry jsou lehké a skladné, avšak méně odolné než kufry z pevných materiálů.

Funkčnost:

  • Kufr by měl mít kvalitní kolečka pro snadné manévrování.
  • Praktické jsou teleskopické madlo a integrovaný zámek.
  • Některé kufry disponují rozšířením pro navýšení kapacity.

Cena:

  • Cena kufru se liší v závislosti na materiálu, značce a funkcích.

Výběr správného kufru do letadla je důležitou součástí přípravy na cestu.

Jak zabalit kufr do letadla – tipy

Před cestou letadlem je důležité správně zabalit kufr, aby se do něj vešly všechny potřebné věci a zároveň splňoval požadavky letecké společnosti. Dodržením několika jednoduchých tipů si člověk zajistí bezproblémovou cestu a vyhne se zbytečným komplikacím.

Seznam tipů:

  • Seznam věcí: Doporučuje se vytvořit si seznam věcí, které si s sebou chce člověk vzít, a rozdělit je na kategorie (oblečení, toaletní potřeby, elektronika, atd.). To pomůže zabalit se efektivně a nic nezapomenout.
  • Volba oblečení: Vybrat si oblečení vhodné pro destinace a aktivity, které jsou v plánu. Je vhodné využít princip vrstvení, což pomůže přizpůsobit se měnícímu se počasí.
  • Skládání oblečení: Oblečení se hodí skládat do balíčků nebo rolovat. Ušetří se tak místo a zabrání se pomačkání.
  • Tekutiny: Tekutiny a gely v odbaveném zavazadle musí být v lahvičkách o maximálním objemu 100 ml a umístěny v průhledném sáčku o objemu 1 litr.
  • Hygienické potřeby: Toaletní potřeby a hygienické produkty si lze přelít do malých lahviček cestovního formátu.
  • Cenné předměty: Cenné předměty, jako jsou šperky a elektronika, si patří do příručního zavazadla.
  • Léky: Léky se přepravují v originálním balení s předpisem.
  • Zavazadlo: Vývěr kufru odpovídající váhovým a rozměrovým limitům letecké společnosti.
  • Informace o letu: Je důležité nezapomenout si s sebou vzít letenku, cestovní pas a další důležité dokumenty týkající se letu.

Dodržováním výše uvedených tipů si lze zajistit bezproblémové zabalení kufru a cestu letadlem. Je dobré si před cestou ověřit aktuální požadavky letecké společnosti ohledně zavazadel a odbavení.

Příruční kufr do letadla – rozměry

Rozměry a hmotnost příručního zavazadla se u jednotlivých leteckých společností liší. Před cestou je proto důležité si ověřit aktuální požadavky dané aerolinky, aby se člověk vyhnul poplatkům za nadměrná zavazadla.

Nízkonákladové aerolinky:

  • Ryanair: 40 x 20 x 25 cm, max. 10 kg
  • Wizz Air: 40 x 30 x 20 cm, max. 10 kg
  • easyJet: 56 x 45 x 25 cm, max. 15 kg

Tradiční aerolinky:

  • ČSA: 55 x 45 x 25 cm, max. 8 kg
  • Lufthansa: 55 x 40 x 23 cm, max. 8 kg
  • Air France/KLM: 55 x 35 x 25 cm, max. 12 kg

Dodržováním povolených rozměrů a hmotnosti příručního zavazadla ušetří člověk čas a peníze na letišti.

Příruční kufr do letadla

Příruční kufr do letadla je zavazadlo, které se může vzít na palubu letadla. Standardní rozměry pro příruční kufr do letadla u českých aerolinek jsou obvykle kufr do letadla 55x40x20 cm (výška x šířka x hloubka). Tento typ kufru nabízí snadnou dostupnost osobních věcí během letu a umožňuje ušetřit čas a peníze za odbavené zavazadlo.

Nicméně je důležité dodržovat limity na hmotnost a rozměry příručního kufru do letadla stanovené aerolinkami. Při výběru příručního kufru je doporučeno zvolit lehký kufr z odolného materiálu s kvalitními zipy a kolečky a zaměřit se na praktičnost vnitřního uspořádání.

Balení všech potřebných věcí do kufru do letadla pomocí organizérů.

Palubní kufr do letadla

Palubní kufr do letadla je synonymem pro příruční kufr.

Jaký kufr do letadla? Kufr do letadla s rozměry 55x40x20 cm je ideální pro kratší cesty a víkendové pobyty. Mezi oblíbené kupované kufry patří například Samsonite, Rimowa, Ikea kufr do letadla – Ikea STOCKHOLM 20″ kufr na kolečkách, nebo Xiaomi Mi Trolley. 

Cenově dostupný kufr vyrobený z polypropylenu. Nabízí jednoduchý design a praktické funkce. Tyto kufry jsou snadno uskladnitelné a manipulovatelné díky svým kompaktním rozměrům.

Malý kufr do letadla

Malý kufr do letadla představuje alternativu k příručnímu kufru pro ty, kteří cestují pouze s minimem věcí. Rozměry kufru do letadla jsou kolem 40x30x20 cm a jsou lehké a kompaktní, což je činí ideálními pro letecké společnosti s přísnými limity na zavazadla. V České republice je k dispozici široká nabídka batohů a tašek, které splňují požadavky na příruční zavazadla.

Cestovní kufr do letadla

Cestovní kufr do letadla představuje obecný pojem pro kufry určené k letecké přepravě, které se vyrábějí v různých rozměrech a materiálech. Při výběru cestovního kufru je důležité zohlednit délku cesty, počet osob, objem a hmotnost zavazadel, pravidla aerolinky a osobní preference.

Co lze vzít do příručního zavazadla:

  • Osobní doklady: Cestovní pas, občanský průkaz a letenky.
  • Peníze a platební karty: Peníze a platební karty.
  • Elektronika: Do příručního zavazadla se může vzít notebook, tablet, fotoaparát a další elektronika (do 100 Wh).
  • Léky: Léky na předpis i volně prodejné.
  • Malá zavazadla: Kabelka, batoh nebo aktovka.

Celkově vzato by si člověk měl vzít na palubu s sebou všechny doklady, cennosti a další nezbytnosti, bez kterých se neobejde. Zvláště v případě, pokud by došlo ke ztrátě odbaveného zavazadla.

Dětský kufr do letadla

Dětský kufr do letadla by měl být lehký, zábavný a mít rozměry a design vhodný pro malé cestovatele. Tyto kufry musí splňovat standardní rozměry a limity na hmotnost pro příruční zavazadla dané aerolinky.

V České republice je k dispozici široká nabídka dětských kufrů s atraktivními motivy a funkcemi, jako jsou integrované hračky a odnímatelné batohy.

Kromě těchto základních typů existují také další variace kufrů, jako jsou kufry na kolečkách, kufry s expandérem nebo měkké kufry, které poskytují další možnosti a výhody při cestování.

Žena přemýšlí, co si vzít, co sbalit, a co nechat doma.

Kufr do letadla 20 kg – odbavené zavazadlo

Kufr do letadla s limitem 20 kg má obvykle méně striktní omezení ohledně obsahu, jelikož se přepravuje v podpalubí letadla. To znamená, že do něj lze vzít i předměty, které by v palubním zavazadle nebyly povoleny, například:

  • Tekutiny: V odbaveném zavazadle neplatí omezení 100 ml a průhledného sáčku na tekutiny. Lze si tak s sebou vzít i větší lahve šamponu, sprchového gelu, krémů a dalších tekutin.
  • Ostré předměty: Do odbaveného zavazadla je možně si vzít i ostřejší předměty, jako jsou nůžky, pinzety, nože (s výjimkou zbraní).
  • Sportovní vybavení: Odbavené zavazadlo je ideální pro přepravu sportovního vybavení, jako jsou lyže, kola, golfové hole apod. (je však nutné zkontrolovat poplatky za nadměrná zavazadla a specifické požadavky letecké společnosti).

Do odbaveného zavazadla se naopak nedoporučuje vkládat:

  • Cenné předměty a dokumenty: Tyto věci je lepší mít u sebe v příručním zavazadle, aby k nim měl cestující snadný přístup a v případě ztráty odbaveného zavazadla o ně nepřišel.
  • Léky: Některé léky, zejména ty, které potřebuje člověk užívat pravidelně, je vhodné mít u sebe v příručním zavazadle pro případ, že by se odbavené zavazadlo zpozdilo.

Kufr do letadla s hmotností 20 kg umožňuje vzít si s sebou na cestu dostatek věcí pro kratší i delší pobyt.

Kufr do letadla do 20 kg může obsahovat i předměty, které nejsou v příručním kufru povoleny.

Kufr do letadla – Ikea

Spojení Ikea a kufr do letadla je zárukou kvality a spolehlivosti. Ikea e-shop i prodejny nabízí širokou škálu kufrů do letadla, které splňují požadavky na palubní i odbavená zavazadla.

Palubní zavazadla:

  • STORMHOLMEN Kabinový kufr, 55x35x20 cm: Lehký a odolný kufr z polykarbonátu s integrovaným zámkem TSA a čtyřmi kolečky pro snadnou manipulaci.
  • SYNNOVE Kabinový kufr, 55x38x20 cm: Kufr z polyesteru s prostornou vnitřní kapsou a odnímatelným ramenním popruhem.
  • NESBAK Kabinový kufr, 55x40x20 cm: Kompaktní kufr z polyesteru s trojitým zipem a dvěma kolečky.

Odbavená zavazadla:

  • STORMHOLMEN Odbavený kufr, 68x44x27 cm: Velký kufr z polykarbonátu s integrovaným zámkem TSA a čtyřmi kolečky pro snadnou manipulaci.
  • SYNNOVE Odbavený kufr, 70x47x28 cm: Kufr z polyesteru s prostornou vnitřní kapsou a odnímatelným ramenním popruhem.
  • NESBAK Odbavený kufr, 70x40x28 cm: Kompaktní kufr z polyesteru s trojitým zipem a dvěma kolečky.

Ikea nabízí široký výběr kvalitních a cenově dostupných kufrů do letadla. Díky rozmanitosti modelů si tak každý vybere kufr, který bude splňovat jeho individuální potřeby a zajistí mu komfortní cestování.

Zámek na kufr do letadla

Při cestování letadlem je důležité správně zabezpečit své zavazadlo. K tomuto účelu slouží zámky na kufry do letadla, které zabraňují neoprávněnému otevření. Na trhu existuje mnoho typů zámků, lišících se materiálem, způsobem uzamykání a funkcionalitou.

Typy zámků na kufr do letadla:

  • Zámek na klíč: Tradiční typ zámku, který se otevírá klíčem. Nevýhodou je nutnost mít klíč u sebe.
  • Kódový zámek: Zámek s číselnou kombinací, kterou si nastaví uživatel. Výhodou je absence klíče, nevýhodou možnost zapomenutí kódu.
  • TSA zámek: Speciální typ zámku, který mohou otevřít pouze autorizovaní pracovníci Transportation Security Administration (TSA) bez poškození zámku. Je nutný pro cesty do USA.
  • Zámek s otiskem prstu: Moderní typ zámku, který se otevírá otiskem prstu uživatele. Nabízí nejvyšší úroveň zabezpečení.

Správný výběr zámku na kufr do letadla je důležitý pro zajištění bezpečnosti zavazadel.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang