Bolest ucha – u dospělých, dětí, příčiny, babské rady

Bolest ucha není pouze obtěžujícím symptomem. Může být i indikátorem závažnějších problémů, které mohou ovlivnit celkové zdraví jednotlivce. Je to nepříjemný stav, který může výrazně omezit denní aktivity a kvalitu života.

Co tedy dělat při bolesti ucha? Jaké jsou příčiny? A co říkají babské rady?

Nejdůležitější body článku

Bolest ucha: Může mít různé příčiny a závažnost. Mezi nejčastější patří zánět zvukovodu, zánět středního ucha, zánět ušního boltce a barotrauma.

Bolest ucha zvenku: Může být způsobena infekcí, dráždivými látkami, ekzémem nebo traumatem.

Bolest krku a ucha na jedné straně: Může být způsobena infekcí (angína, zánět středního ucha, zánět zvukovodu) nebo neinfekčními příčinami (zvětšené krční mandle, TMJ, neuralgie trojklanného nervu).

Bolest ucha na dotek: Může být způsobena infekcí, zánětem, traumatem, chronickým onemocněním, ušním mazem, cizím předmětem v uchu.

Bolest ucha u dospělých a dětí: Liší se v detailech a možných příčinách. U dětí jsou častější záněty středního ucha, u dospělých silnější bolest. Léčba u dětí častěji zahrnuje antibiotika, u dospělých volně prodejné léky proti bolesti.

Babské rady na bolest ucha: Před jejich vyzkoušením je nutné konzultovat s lékařem. Mezi rady patří teplé obklady, cibulový zábal, olivový olej, česnekový olej, zázvorový čaj, kloktání slanou vodou.

Ušní kapky na bolest ucha: Existuje mnoho typů s různým složením a účelem použití. Vhodné kapky dle diagnózy: anestetika, antibiotika, kortikoidy, cerumenolytika.

Bolest ucha – příčiny

Bolest ucha může mít různé příčiny a závažnost. Mezi nejčastější příčiny patří:

  • Zánět zvukovodu: Jedná se o zánět zevního ucha, který může být způsoben infekcí, podrážděním nebo ucpáním ušního mazu. Bolest je obvykle tupá a doprovázená svěděním, zarudnutím a otokem.
  • Zánět středního ucha: Tato infekce se týká středního ucha, prostoru za bubínkem. Bolest je obvykle ostrá a pulzující a může být doprovázena horečkou, únavou a zalehnutím ucha.
  • Zánět ušního boltce: Tato infekce postihuje chrupavku ušního boltce. Bolest je obvykle tupá a pulzující a ucho může být zarudlé a oteklé.
  • Barotrauma: K tomuto stavu dochází, když dochází k náhlým změnám tlaku v uchu, například při létání nebo potápění. Bolest je obvykle ostrá a může být doprovázena zalehnutím ucha a ztrátou sluchu.

Pokud má člověk bolest ucha, je důležité navštívit lékaře, aby zjistil příčinu a předepsal vhodnou léčbu. Léčba se liší v závislosti na příčině bolesti, avšak může zahrnovat ušní kapky nebo masti, antibiotika, volně prodejné léky proti bolesti a teplé obklady.

Bolest ucha zvenku

Bolest ucha zvenku, odborně nazývaná otitis externa, je poměrně časté onemocnění, které postihuje zevní zvukovod. Může se jednat o akutní nebo chronický stav.

Akutní zánět zevního ucha se obvykle rozvíjí náhle a projevuje se silnou bolestí, zarudnutím a otokem zvukovodu. Bolest se může zhoršovat při žvýkání, tahání za ucho nebo při tlaku na ušní boltec. K dalším příznakům může patřit teplota, svědění, výtok z ucha a zalehnutí ucha.

Chronický zánět zevního ucha se vyvíjí pomaleji a projevuje se méně závažnými příznaky, jako je svědění, olupování kůže a chronický výtok z ucha. V některých případech se může objevit i zúžení zvukovodu.

Mezi nejčastější příčiny bolesti ucha zvenku patří:

  • Infekce: Zánět zevního ucha může být způsoben bakteriemi, plísněmi nebo viry. Infekce se do ucha může dostat plaváním v znečištěné vodě, používáním vatových tyčinek k čištění uší nebo nošením sluchátek.
  • Dráždivé látky: Bolest ucha zvenku může být způsobena i dráždivými látkami, jako je mýdlo, šampon, chlor z bazénu nebo kosmetika.
  • Ekzém: Ekzém je chronické kožní onemocnění, které může postihnout i uši. Ušní ekzém se projevuje svěděním, zarudnutím a olupováním kůže.
  • Trauma: Bolest ucha zvenku může být způsobena i traumatem, jako je škrábnutí v uchu nebo poranění ušního boltce.

Léčba bolesti ucha zvenku se liší v závislosti na příčině. V případě infekce lékař předepíše antibiotika, antimykotika nebo antivirotika. Pokud je bolest způsobena dráždivými látkami, je nutné se jim vyhýbat. U ekzému se používají lokální kortikoidy. V případě traumatu je nutné léčit ránu a zmírňovat bolest.

Bolest krku a ucha na jedné straně

Bolest krku a ucha na jedné straně může být způsobena řadou faktorů, z nichž nejčastější jsou:

Infekce:

  • Angína: Jedná se o zánět krčních mandlí, který může být způsoben bakteriemi nebo viry. Typickými příznaky jsou bolest v krku, horečka, únava, zvětšené a zarudlé krční mandle a někdy i hnisavé čepy na mandlích. Bolest ucha na postižené straně je způsobena zánětem Eustachovy trubice, která spojuje střední ucho s dutinou nosní.
  • Zánět středního ucha: Jedná se o infekci středního ucha, která je nejčastější u dětí. Příznaky zahrnují bolest ucha, horečku, únavu a zalehnutí ucha. V některých případech může dojít i k výtoku hnisu z ucha.
  • Zánět zvukovodu: Jedná se o zánět zevního ucha, který může být způsoben bakteriemi, plísněmi nebo viry. Příznaky zahrnují bolest ucha, svědění, zarudnutí a otok zvukovodu a někdy i výtok z ucha.

Neinfekční příčiny:

  • Zvětšené krční mandle: Zvětšené krční mandle, i bez zánětu, mohou dráždit Eustachovu trubici a vést k bolesti ucha na postižené straně.
  • Temporomandibulární kloubní porucha (TMJ): Tato porucha postihuje kloub, který spojuje čelist s lebkou. Příznaky zahrnují bolest v čelisti, uších a krku, praskání v kloubu a potíže s otevíráním úst.
  • Neuralgie trojklanného nervu: Jedná se o chronické onemocnění, které způsobuje bolest v obličeji. Bolest může být ostrá, bodavá nebo pálivá a může postihovat i ucho.

Pokud má člověk bolest krku a ucha na jedné straně, je důležité navštívit lékaře, aby zjistil příčinu a předepsal vhodnou léčbu.

Toto onemocnění je nepříjemné jak pro děti, tak dospělé.

Bolest ucha na dotek

Bolest ucha na dotek může být způsobena řadou faktorů, od infekcí a zánětů až po poranění a chronická onemocnění. Pochopení příčin bolesti ucha na dotek je důležité pro správnou diagnózu a léčbu.

Seznam nejčastějších příčin:

  • Infekce: Zánět zevního ucha (otitis externa), zánět středního ucha (otitis media) a zánět ušního boltce (perichondritis) jsou nejčastějšími infekčními příčinami bolesti ucha na dotek. Tyto infekce mohou být způsobeny bakteriemi, viry nebo plísněmi.
  • Zánětlivé stavy: Autoimunitní onemocnění, jako je revmatoidní artritida a lupus, mohou postihnout i uši a vést k bolesti a zánětu.
  • Poranění: Mechanické poranění ucha, jako je škrábnutí, bodnutí nebo tupé trauma, může způsobit bolest a otok.
  • Chronická onemocnění: Některá chronická onemocnění, jako je ekzém a psoriáza, mohou postihnout i uši a vést k bolesti, svědění a olupování kůže.
  • Ušní maz: Nadměrné nahromadění ušního mazu může ucpávat zvukovod a způsobovat bolest a tlak.
  • Cizí předměty: Uvíznutí cizího předmětu v uchu, jako je hmyz nebo vatový tampon, může způsobit bolest a podráždění.

Bolest ucha na dotek může mít mnoho příčin, z nichž některé jsou závažnější než jiné. Lze také pociťovat bolest ucha po potápění. Pokud má člověk bolest ucha na dotek, je důležité navštívit lékaře.

Bolest ucha u dospělých a bolest ucha u dětí – rozdíly

Bolest ucha je nepříjemný symptom, který postihuje jak dospělé, tak i děti. I když sdílí některé společné rysy, liší se v detailech a možných příčinách. Pochopení těchto rozdílů je důležité pro správnou diagnózu a léčbu.

Společné rysy bolesti ucha u dospělých a bolesti ucha u dětí:

  • Bolest může být tupá, bodavá, pulzující nebo pálivá.
  • Může být doprovázena dalšími symptomy, jako je horečka, únava, zalehnutí ucha, zhoršení sluchu, závratě, svědění nebo výtok z ucha.
  • Příčinou může být infekce, zánět, trauma, ucpání ušního mazu nebo cizí předmět v uchu.

Klíčové rozdíly:

  • Frekvence: Záněty středního ucha jsou u dětí mnohem častější než u dospělých. Je to proto, že jejich Eustachovy trubice, které spojují střední ucho s nosohltanem, jsou kratší a rovnější, což usnadňuje proniknutí infekce.
  • Příznaky: U dětí se častěji vyskytuje horečka a zalehnutí ucha, zatímco u dospělých je bolest ucha obvykle silnější.
  • Léčba: U dětí se častěji předepisují antibiotika, zatímco u dospělých se více spoléhá na volně prodejné léky proti bolesti a ušní kapky.

I když bolest ucha sdílí některé společné rysy u dospělých i dětí, je důležité si uvědomovat i klíčové rozdíly v prevalenci symptomů a možných příčinách. .

Co na bolest ucha – babské rady

Upozornění: Před vyzkoušením jakýchkoli babských rad na bolest ucha se doporučuje konzultovat rady s lékařem. Některé rady nemusí být vhodné pro všechny a v některých případech mohou i zhoršit stav.

  • Teplý obklad: Přiložit na postižené ucho teplý obklad, například nahřátý vlhký ručník nebo termofor. Teplo pomáhá uvolnit svalové napětí a zmírnit bolest.
  • Cibulový zábal: Nakrájet cibuli na plátky, uvařit ji doměkka a poté ji zabalit do gázy a přiložit na postižené ucho. Cibule má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.
  • Olivový olej: Zahřát lžíci olivového oleje a nakapat 2-3 kapky do postiženého ucha. Olivový olej má lubrikační a protizánětlivé vlastnosti.
  • Česnekový olej: Smíchat stroužek česneku rozdrcený na kaši s olivovým olejem a nakapat 2-3 kapky do postiženého ucha. Česnek má antibakteriální a antivirové vlastnosti.
  • Zázvorový čaj: Pít teplý zázvorový čaj. Zázvor má protizánětlivé a analgetické vlastnosti.
  • Kloktání slanou vodou: Kloktat slanou vodou několikrát denně. Sůl pomáhá zmírnit otok a bolest v krku, která může přispívat k bolesti ucha.

Pokud se bolest ucha nezlepší do 2-3 dnů, nebo se zhorší, je důležité navštívit lékaře. Může se jednat o závažnější infekci, která vyžaduje lékařskou pomoc.

Ušní kapky na bolest ucha

Na trhu existuje mnoho druhů ušních kapek, které se liší složením a účelem použití. V závislosti na příčině bolesti ucha se mohou používat různé typy kapek:

  • Ušní kapky s anestetikem: Tyto kapky obsahují lokální anestetikum, které pomáhá zmírnit bolest a otok. Jsou vhodné pro akutní bolest ucha zánětlivého i nezánětlivého původu. Mezi příklady patří Oticen, Otosporin a Auro-Septine.
  • Ušní kapky s antibiotiky: Tyto kapky obsahují antibiotika, která ničí bakterie způsobující infekci. Jsou vhodné pro zánět zvukovodu a středního ucha s bakteriální infekcí. Mezi příklady patří Otosporin, Ciprofloxacin a Garamycin.
  • Ušní kapky s kortikoidy: Tyto kapky obsahují kortikoidy, které snižují zánět a otok. Jsou vhodné pro zánět zvukovodu a středního ucha s alergickým nebo autoimunitním podkladem. Mezi příklady patří Otosporin HC, Cortimyxin a Betnesol.
  • Ušní kapky s cerumenolytiky: Tyto kapky pomáhají rozpouštět ušní maz, který může ucpávat zvukovod a způsobovat bolest. Jsou vhodné pro bolest ucha způsobenou ucpáním ušním mazem. Mezi příklady patří Cerumenol, Cerulyt a Audione.

Důležité: Před použitím ušních kapek se vždy doporučuje si přečíst příbalový leták a dodržovat pokyny. Není vhodné používat ušní kapky, pokud má člověk prasklý bubínek. Pokud se bolest ucha nezlepší do 2-3 dnů, nebo se zhorší, je důležité navštívit lékaře.

Zánět vnitřního ucha způsobuje bolest a je zapotřebí navštívit odborníka.

Bolest ucha při rýmě

Nejčastější příčinou bolesti ucha při rýmě je zánět Eustachovy trubice. Jedná se o úzký kanál, který spojuje střední ucho s dutinou nosní a nosohltanem. Při rýmě se sliznice v nose a nosohltanu zanítí a otéká, což může vést k ucpání Eustachovy trubice. To má za následek nahromadění tekutiny ve středním uchu, která tlačí na bubínek a způsobuje bolest.

Léčba bolesti ucha při rýmě se liší v závislosti na příčině. V případě zánětu Eustachovy trubice a mírné bolesti ucha obvykle postačí volně prodejné léky proti bolesti, jako je paracetamol nebo ibuprofen.

Důležité je také uvolňovat otok sliznice v nose a nosohltanu, a to pomocí nosních sprejů s mořskou vodou nebo nosních kapek s dekongestantem. V případě silné bolesti ucha, horečky nebo zhoršení sluchu je nutné navštívit lékaře, který může předepsat antibiotika nebo jiné léky.

Bolest ucha při rýmě – babské rady

Bolest ucha při rýmě je běžný a nepříjemný symptom, kterému se lidé snaží ulevit i pomocí babských rad. Je důležité si uvědomit, že tyto rady nemají prokazatelnou účinnost a v některých případech mohou i ublížit.

Mezi nejčastější babské rady patří:

  • Teplé obklady: Aplikace teplých obkladů na ucho může dočasně zmírnit bolest a uvolnit otok.
  • Kapky z bylinných výluhů: Někteří lidé věří, že kapky z bylinných výluhů, jako je heřmánek nebo šalvěj, uleví od bolesti a zánětu. Neexistují však žádné důkazy o jejich účinnosti a v případě prasklého bubínku by mohly ublížit.
  • Cibule: Zastrčení plátku cibule do ucha má údajně uvolňovat bolest a zánět. I v tomto případě chybí věrohodné důkazy a cibule může v uchu dráždit.
  • Masáž ucha: Jemná masáž ucha může stimulovat průtok krve a uvolnit napětí, čímž se může mírně zmírnit bolest.

Babské rady pro zmírnění bolesti ucha při rýmě mohou mít v některých případech mírný efekt, ale jejich účinnost není prokazatelná a v závažnějších případech je nutná lékařská pomoc.

Co na bolest ucha?

Bolest ucha může mít různé příčiny, a proto je důležité navštívit lékaře, který určí diagnózu a doporučí vhodnou léčbu.

Mezi obecná doporučení, co na bolest ucha, patří:

  • Volně prodejné léky proti bolesti: Paracetamol a ibuprofen jsou běžně dostupné léky, které dokáží zmírnit bolest a otok.
  • Teplé obklady: Aplikace teplého obkladu na postižené ucho na 15-20 minut po dobu několika dnů.
  • Ušní kapky: Ušní kapky s anestetikem nebo protizánětlivé kapky mohou zmírnit bolest a otok.
  • Odpočinek: Je vhodné si dopřát dostatek odpočinku, aby se člověk zotavili z infekce.

Toto je pouze obecné shrnutí a nenahrazuje lékařskou diagnózu a léčbu.

Bolest v krku a ucha

Bolest v krku a ucha je běžná kombinace symptomů, která může mít různé příčiny. Mezi nejčastější patří:

  • Infekce dýchacích cest: Virové infekce, jako je nachlazení a chřipka, a bakteriální infekce, jako je angína, mohou způsobovat bolest v krku, kašel, rýmu a zalehnutí ucha. V některých případech se může objevit i horečka a bolest hlavy.
  • Zánět středního ucha: Zánět středního ucha je infekce středního ucha, která se nejčastěji vyskytuje u dětí. Způsobuje bolest v uchu, horečku, zalehnutí ucha a někdy i únik hnisu z ucha.
  • Zánět mandlí: Zánět mandlí (angína) je infekce krčních mandlí. Způsobuje silnou bolest v krku, horečku, potíže s polykáním a zvětšené a zarudlé mandle.
  • Mononukleóza: Mononukleóza je virové onemocnění, které se šíří slinami. Způsobuje bolest v krku, horečku, únavu, zvětšené lymfatické uzliny a někdy i vyrážku.
  • Syndrom suchého krku: Syndrom suchého krku může být způsoben suchým vzduchem, dehydratací, užíváním některých léků a některými chronickými onemocněními. Způsobuje škrábání a pálení v krku a někdy i chrapot.

Léčba bolesti v krku a ucha závisí na příčině. U virových infekcí se obvykle doporučuje odpočinek, dostatek tekutin a volně prodejné léky proti bolesti a horečce. U bakteriálních infekcí jsou nutná antibiotika. V případě zánětu středního ucha nebo angíny je nutné navštívit lékaře.

Vyšetření holčičky pediatrem, protože má bolesti ucha.

Bolest ucha při polykání

Bolest ucha při polykání, odborně nazývaná otalgie deglutitiva, je poměrně nepříjemný symptom, který může zkomplikovat běžné činnosti, jako je jídlo a pití. Může mít různé příčiny a závažnost. Pochopení mechanismů bolesti ucha při polykání je klíčové pro správnou diagnózu a léčbu.

Proč to bolí?

Existuje několik mechanismů, které mohou způsobovat bolest ucha při polykání:

  • Zánět Eustachovy trubice: Eustachova trubice spojuje střední ucho s dutinou nosní a nosohltanem. Při zánětu této trubice dochází k otokům a hromadění tekutiny ve středním uchu, což tlačí na bubínek a vyvolává bolest při polykání, kdy se svaly v trubici stahují.
  • Zánět středního ucha: Infekce středního ucha, ať už bakteriální nebo virová, může vést k zánětu a hromadění hnisu, který tlačí na bubínek a způsobuje bolest při polykání.
  • Zánět mandlí: Zánět krčních mandlí (angína) může způsobovat bolest v krku, která se může šířit i do ucha, zvláště při polykání.
  • Zánět ušního boltce: Infekce ušního boltce (perichondritis) je vzácnější, ale bolestivá příčina bolesti ucha při polykání.
  • Temporomandibulární kloubní porucha (TMJ): Poruchy TMJ postihují kloub, který spojuje čelist s lebkou. Bolest z TMJ se může šířit do ucha a zhoršovat se při polykání.

Kromě zánětlivých stavů může bolest ucha při polykání způsobovat:

  • Ušní maz: Nadměrné nahromadění ušního mazu může ucpávat zvukovod a tlačit na bubínek, čímž se vyvolá bolest při polykání.
  • Cizí předmět v uchu: Uvíznutý předmět v uchu, jako je hmyz nebo vatový tampon, může dráždit zvukovod a způsobovat bolest při polykání.
  • Některé léky: Některé léky, jako jsou bisfosfonáty používané k léčbě osteoporózy, mohou způsobovat bolest v uších a čelisti.

Bolest ucha při polykání může mít různé, a to i závažné, příčiny. Včasná diagnóza a léčba jsou klíčové pro zmírnění bolesti a prevenci komplikací.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang