Zdravé mlsání a dietní mlsání při hubnutí

Jak lze poznat, zda je potravina při hubnutí vhodná nebo ne? Existuje takzvaný glykemický index neboli ukazatel, který udává, zda je potravina při hubnutí vhodná či nevhodná. Některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více, jiné méně. Jaké zvolit varianty pro zdravé a dietní mlsání při hubnutí?

Mnoho lidí si nejvíce užívá jídla večer. Večerní mlsání není při hubnutí to pravé, a tak se mnohdy stane, že odepírání si nezdravých sladkostí během celého dne skončí večerní kalorickou bombou. Není nutné se sladkého vzdát úplně. Stačí sáhnout po zdravějších variantách. 

Jezení dobrot u sledování televize na sedačce je po náročném dnu v práci snem každého pracovníka, který nechce ve fitness centru formovat postavu. Zobání nezdravých dobrot se tak stává zlozvykem. Za jaké zdravější varianty vyměnit chipsy nebo čokoládu?

Zdravé mlsání při hubnutí 

Příkladem nevhodného mlsání při hubnutí je ovocná kobliha posypaná cukrem s vysokým glykemickým indexem. Kobliha se stráví rychle a všechna glukóza se za krátkou dobu uvolní do krve. Proto krevní cukr rychle stoupne. Během 10 minut po koblize má člověk pocit zasycení.

Bohužel během 30–60 minut krevní cukr opět klesne na hodnoty, na kterých byl před koblihou. Proto lze pocítit již za půl hodiny po snězení koblihy opět hlad. Za další půl hodinu přeroste ve velký hlad, protože inzulínu se zpravidla podaří zahnat cukr ještě níže, než byl před snězením koblihy.

A protože proces trávení probíhá u koblihy rychle, rychle se vyprazdňuje i žaludek, a to způsobí znovu hlad za krátkou dobu. Vhodnějším mlsáním při hubnutí je tak například neslazené müsli s nízkým glykemickým indexem.

Dietní mlsání při hubnutí 

Po dietním mlsáním při hubnutí má člověk mnohem déle pocit sytosti a také stálejší krevní cukr. Díky tomu lidské tělo nežadoní o další jídlo velmi brzy. Některé potraviny dokáže v žaludku dokonce zvětšit. 

Müsli bez cukru

Müsli se naopak tráví déle, protože obsahuje složitější cukry a ty se nejdříve musí v žaludku rozložit. Glukóza se proto uvolňuje déle. Díky tomu má člověk déle pocit sytosti. Navíc vláknina, která je obsažená v müsli, má tendenci navazovat v žaludku vodu a zvětšovat tak svůj objem. Jaké jsou další recepty na hubnutí?

Zeleninové chlebíčky 

Tradiční obležené chlebíčky má rád zkrátka každý. Jeden takový chlebíček s vajíčkem, šunkou a bramborovým salátem může mít stejnou energetickou hodnotu jako například 25 dietních jednohubek. Jak na ně?

Stačí si nakrájet okurku na kolečka, která poslouží místo krájené bílé veky. Pro ty, kteří nemají rádi okurku, existují i další varianty jako jsou například mrkev nebo kedlubna. Kolečka zeleniny se potřou tvarohem nebo sýrem. Lze je ozdobit další zeleninou nebo přidat šunku. 

Pražená cizrna 

Cizrnu lze připravit na mnoho různých způsobů. Jedním z nich je právě pražení. Cizrna se slije a následně se obalí v libovolném koření. Poté se dá do trouby na 180 stupňů Celsia. Nechá se tam do doby, než bude zbarvená do zlata. Pražená cizrna tak nahradí chipsy u sledování oblíbených seriálů. 

Další možností zdravého mlsání u televize mohou být méně známé cedrové oříšky.

Pražená cizrna je ideální náhradou za nezdravé chipsy na večerní mlsání u televize.

Zdravé mlsání se sníženým glykemickým indexem

Zdravé mlsání může mít i podobu čokoládových mléčných dezertů. Pokud si chce člověk na dietě dopřát zdravé mlsání, tak jednoduše si do nich může přidat 1-2 lžičky žitných otrub a před nebo po konzumaci vypít 200 ml vody

Tím se dezertu výrazně sníží glykemický index. Trávení bude probíhat déle a krevní cukr bude stabilnější. Pocit sytosti tak vydrží mnohem déle. Ovocný nebo čokoládový jogurt s otrubami je pak ideální zdravé mlsání.

Pokud chce člověk mlsat při hubnutí, nevyřeší se touto kombinací to, čeho chce dotyčný docílit. Kalorie se tímto bohužel neomezí. Dá se to jednoduše vyřešit změnou stravovacích návyků. Pokud se dodají organismu živiny a kvalitní protein pro všechny funkce organismu potřebné, člověk nebude ani chutě nebo hlad přes den pociťovat, a přitom si nastartuje správnou funkci metabolismu.

Zdravé mlsání při hubnutí lze zvládnout i bez pevné vůle

Při rozhodování hrají roli opravdu maličkosti. Většinou člověk sáhne po tom prvním, co v ledničce vidí. Rozhoduje se nejen podle toho, co mu nejvíce chutná, ale také podle toho, co nemusí složitě připravovat. Stačí otevřít lednici nebo skříňku a je po dlouhých přípravách.

Proto bohužel často člověk nechává například ovoce nebo zeleninu bez povšimnutí jen z toho důvodu, že se musí umýt, oloupat, nakrájet, zatímco sladkosti jsou připravené k okamžité konzumaci.

Mlsání při hubnutí je příjemné a jednoduché bez výčitek, když si dietní zdravé mlsání přichystá dotyčný předem tak, aby bylo jako první po ruce. Ve spojení s dietnější stravou je dobré i jednoduché cvičení, které urychlí proces hubnutí.

Je možné si jednoduše některou ze zdravých pochoutek vybrat. Může to být ovoce, cereálie nebo oříšky. Ideální je si připravit například jablka nakrájená na menší kousky na misku a pokapat citrónem. Kdykoli dostane člověk chuť na sladké, automaticky sáhne po kousku jablka a na kalorické bomby ani nepomyslí.

Bude-li dietní zdravé mlsání vždy po ruce, ušetří se nervy a rozhodování. S tím značně souvisí změna stravovacích návyků. Člověk tak bude hubnout zdravě, příjemně, bez chutí a hladu a s dlouhodobým výsledkem.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang