Recepty z pohanky. Proč je pohanka zdravá?

Je škoda, že na pohanku zapomínáme. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a působí jako prevence civilizačních chorob. Navíc se z ní nechá uvařit spoustu dobrých a levných jídel.

Možná jste už na ni narazili, jen jste nevěděli, co si z ní uvařit. Pohanka se opět objevuje na pultech našich obchodů – nejčastěji ji najdete v oddělení zdravé výživy. Než vám prozradím několik dobrých pohankových receptů, podívejme se napřed na to, jaké látky pohanka obsahuje, odkud k nám přišla a jak nám může být prospěšná.

Historie pohanky

Pohanka, resp. její předchůdkyně, pochází z Himalájí. Do Evropy se dostala díky tatarským bojovníkům, jež si jí s sebou vozili na svá tažení. Pohanka se tak dostala na stoly Slovanů, kteří se živili především zemědělstvím, a obilniny tvořily důležitou součást jejich jídelníčku.

Z pohanky se pekly placky, vařila se z ní pohanková kaše, pekl se z ní chléb. Až do konce 19. století byla pohanka tradiční součástí českého jídelníčku. Postupně se z něho však vytrácela. Je zajímavé, že kuchařka mojí maminky z roku 1958 se zmiňuje o pohance, která se opětovně objevuje na pultech obchodů. Zdá se, že pohanka tak dnes slaví už několikátou renesanci. A je to dobře.

Proč je pohanka prospěšná zdraví?

Pohanka má vysokou nutriční hodnotu (je velice výživná). Důležité je, že neobsahuje lepek, proto se může stát i součástí jídelníčku celiaků. Pohanka je také zdrojem vlákniny, které bohužel často konzumujeme nedostatečné množství. Navíc v ní najdeme nenasycené mastné kyseliny.

Díky obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny působí pohanka blahodárně na celý náš organismus, působí jako prevence řady civilizačních onemocnění.

Jak uvařit pohanku?

Při přípravě pohanky postupujte nejlépe podle návodu, který najdete na obalu. Dejte ale pozor na to, abyste pohanku neuvařili – ztratí se z ní pak prospěšné látky a vitamíny. Pohanku opražte na pánvi, pak ji dejte do hrnce, zalijte horkou vodou, přikryjte pokličkou a nechte ji nabobtnat.

Příprava je v podstatě podobná jako u kuskusu. Z takto uvařené pohanky pak můžete připravit řadu velmi chutných pokrmů.

Pohanka jako příloha

Uvařenou pohanku můžete použít jako chutnou přílohu. Stačí jí osolit, polít jí osmaženou cibulkou. Takto připravená pohanka se nechá jíst samotná jen se zeleninovým salátem (například zelným). Doplnit ji můžete třeba kvalitním párkem nebo uzeným masem.

Pohankové karbanátky

Pohanka se nechá použít také k přípravě výborných karbanátků. V minulém díle zdravých a levných receptů jsme si představili recepty z ovesných vloček – mimo jiné na ovesné karbanátky. Postup na karbanátky z pohanky je stejný. Jen místo vloček použijte spařenou (pozor, nikoli rozvařenou) pohanku. Pohankové karbanátky podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Pohanková kaše s medem

Ingredience: 300 g pohanky, 8 dl mléka, sůl, strouhaný perník, med, máslo.

Postup: Pohanku spařte, sceďte (dvakrát). Zalijte osoleným mlékem a přiveďte k varu (pozor, pohanka by se neměla přímo vařit). Přikryjte hrnce pokličkou a nechte pohanku nabobtnat a změknout. Oslaďte pohankovou kaši mlékem, posypte perníkem a přelijte rozpuštěným máslem. Pokud nemáte strouhaný perník, můžete použít třeba hnědý cukr. Do pohankové kaše můžete přimíchat i sušené ovoce.

TIP: Milovníci sladkých jídel si mohou dopřát také pohankové palačinky.

Pohankový nákyp se švestkami

Ingredience: 300 g pohanky, 7 dl mléka, sůl, 200 g sušených švestek, 40 g másla, 20 g cukru.

Postup: Pohanku připravte stejným způsobem jako na pohankovou kaši. Sušené švestky vyperte, namočte je na chvíli do studené vody. Polovinu kaše dejte do vymazaného pekáčku, poklaďte na ni švestky, zakryjte zbylou kaší. V předehřáté troubě zapečte. Nákyp pocukrujte a pokapte rozpuštěným máslem.

TIP: Místo švestek můžete do tohoto receptu použít i ryngle.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang