Tradiční uhlí v moderním obalu

Topení v kotlích a kamnech se vrací zpět. Ať používáte starší nebo moderní topná zařízení, mezi dlouhodobě oblíbené suroviny patří uhlí. Pokud si chcete užít trochu pohodlí a ušetřit čas, pořiďte si palivo předem zabalené v pytli. 

Historie uhlí

Uhlí je hořlavá hornina hnědé nebo černé barvy s vysokým obsahem uhlíku. Pochází z rostlin a dřeva nahromaděných v bažinách. Pod dešti naplavenými nánosy písku a jílu během miliónů let vzniklo z této hmoty hnědé nebo černé uhlí. Jako palivo se používá od starověku, kdy lidé odlamovali obnažené části slojí. Až s průmyslovou revolucí začal rozmach těžby a spalování. Mnoho velkých měst je postaveno v těsné blízkosti dolů. Příkladem je Ostrava, kde jsou důlní díla součástí města a chráněná jako památky.

Jak se dostane uhlí k vám?

V současné době existují dvě varianty, jak dopravit uhlí až k vám domů. Můžete si zařídit dopravu na korbě nákladního auta před váš dům, přesypat uhlí do vyhrazeného sklepa a pak v uhláku přenášet k topeništi. Ale máte i pohodlnější variantu v podobě pytlovaného uhlí. Už jen vyložení poskytuje výhodu v bezprašnosti. Dovezou vám jej vyskládané na paletě a uskladnění je tak jednodušší. Pytel o váze 25 kg si nachystáte u kotle nebo kamen a libovolně přikládáte.

Prodej uhlí v různých velikostech

Pytlované uhlí je k dostání ve třech velikostech se specifickými názvy. Ořech 2 je označení pro hnědé uhlí a hrášek pro černé uhlí. Má nejmenší velikost kousků do 2 cm a je určený pro automatické kotle. Pojmenování ořech 1 platí pro oba druhy, jeho velikost je mezi 2 až 4 cm a využívá se pro klasická kamna. Největší kostka s rozměry 4 až 7 cm se používá pro topení v klasických kamnech a roštových kotlích.

Efektivní moderní kotle a kamna

Pro spalování uhlí si můžete pořídit automatický kotel a krbová nebo klasická kamna, která mají vysokou účinnost a vypouští minimální emise. Vždy vybírejte velikost a druh pevného paliva podle topeniště a doporučení výrobce. Vyhnete se tak poškození a zamítnuté reklamaci. Například kovářské uhlí není příliš vhodné na zatápění. Ale někteří vlastníci velmi odolných zařízení jej používají pro krátkodobé zvýšení výhřevnosti a rychlé vyhřátí místností.

Potřebujete zakoupit uhlí?

Máte topeniště určené pro spalování uhlí, ale stále nemůžete to správné sehnat? Prodejem uhlí reálně přítomného na skladě se zabývá e-shop Optimtop.cz. Zde naleznete uhlí v pytlích o váze 25 kg a uložené na paletách, které vám dovezou až před bránu vašeho domu. Doprava je po celé České republice zdarma.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang