Zdravé vánoční cukroví: Recepty a rady

Cukroví patří na každý vánoční stůl. Ať už se z jakéhokoli důvodu rozhlížíte po zdravém vánoční cukroví, přijde vám jistě vhod pár rad, jak na to.

Připravili jsme také několik netradičních receptů na zdravé vánoční pečení. Některé z nich jsou vyzkoušené už našimi prababičkami.

Jak na zdravé vánoční cukroví?

Pokud si letos vánoční cukroví budete doma připravovat sami, nemusíte hned zavrhovat tradiční recepty. Zkuste je jen chytře obměnit. Jak na to?

  • Klasickou bílou mouku nahraďte moukou špaldovou.
  • Místo bílého cukru použijte med nebo sirupy (například javorový). Na obalování cukroví použijte například sušené ovesné mléko.
  • Levný ztužený tuk nahraďte kvalitními tuky a oleji.
  • Kypřící prášek (obsahuje fosforečnany) nahraďte vinným kamenem.
  • Na slepování cukroví použijte kvalitní zavařeninu. Pokud nemáte vlastní, pořiďte si bio zavařeninu.

Mandlové pečivo

Mandle na vánoční stůl patří. Toto pečivo je jednoduché a chutné.

Ingredience:

  • 21 dkg jemně roztlučených mandlí
  • 21 dkg cukru (použijte cukr třtinový – hnědý)
  • Trošku vanilky
  • 4 žloutky

Postup: Z mandlí, cukru, vanilky a žloutků vypracujte těsto. Vyválejte ho a formičkami vykrajujte různé tvary. Pečte v rozehřáté troubě na plechu (použijte pečící papír).

Máčené datle plněné mandlí

Ingredience:

  • Čokoláda na vaření (použijte kvalitní s vysokým obsahem kakaa)
  • Datle
  • Mandle

Postup: Z datlí vyndejte pecky a místo nich vložte mandle. V hrnečku rozpusťte čokoládu na vaření a máčejte v ní mandle.

Jablka v županu

Jablka by neměla chybět na žádném vánočním stole. Říká se, že bychom měli sníst jedno jablko denně. Z jablíček si můžete připravit také chutný a jednoduchý dezert – třeba na štědrovečerní večeři.

Ingredience:

  • Listové těsto
  • Malá jablíčka
  • Marmeláda
  • Žloutky

Postup: Jablka omyjte, vyjměte z něho jádřinec (pozor, nerozkrajovat na půl). Do dutiny jablka vložte trošku marmelády. Těsto vyválejte a nakrájejte na čtverce a do každého čtverce vložte jedno jablíčko. Jablíčka do těsta zabalte, pomažte je vajíčkem a zapečte v rozehřáté troubě.

Tip: Špičky těsta je nutné potřít vajíčkem, aby u sebe držela. Pokud budete péct jablka pomalu, tak splasknou, proto je vhodné péct je zprudka a rychle. Jablka můžete na talíři zakápnout trochu vaječného koňaku.

Plněná jablka

Recept na plněná jablka pochází ze staré kuchařky po prababičce. Plněná jablka se hodí jako lehký zimní dezert.

Ingredience:

  • Větší jablka
  • Meruňková zavařenina
  • Rozinky
  • Půl sklenky bílého vína

Postup: Jablka oloupejte, rozpulte a vyndejte jádřinec. Půlky jablek naplňte zavařeninou, přidejte rozinky (chvilku před tím je vložte do vody nebo do rumu). Jablka položte na plech (použijte pečící papír). Jablka polijte bílým vínem rozředěným s vodou (půl na půl) a dejte je zapéct do trouby.

Tip: Kromě rozinek můžete jablka naplnit také oříšky.

Makronky z ovesných vloček

Tento recept jsem našla ve staré kuchařce z 30. let. Autorka uvádí, že jde o velmi levné a dobré pečivo. A nezbývá, než jí dát za pravdu. Toto cukroví dobře poslouží i na vašem vánočním stole.

Ingredience:

  • 15 dkg ovesných vloček,
  • 10 dkg cukru (použijte třtinový – hnědý cukr),
  • kávovou lžičku medu,
  • vejce,
  • 3 dkg másla,
  • citron,
  • 3 dkg nasekaných mandlí nebo oříšků,
  • půl balíčku prášku do pečiva,
  • trošku špaldové mouky

Postup: Máslo, cukr a vejce utřete do zpěnění, přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Plech vymažte nebo na něho dejte pečící papír. Lžičkou vykrajujte z těsta hromádky velké asi jako vlašský ořech, které na plechu zmáčkněte na plocho. Pečte v mírně rozehřáté troubě do zlatova.

Ořechovo-ovocné cookies

Ingredience:

  • 3/4 hrnečku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku másla
  • 1 1/4 hrnku mouky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 hrnky nasekaných ořechů (použila jsem lískové i vlašské ořechy a mandle)
  • 2 hrnečky nasekaného sušeného ovoce (protože jsou vánoce, tak použijte sušená jablka, švestky a rozinky)

Postup: Máslo si nechte trochu změknout a pak ho utřete s cukrem. Šlo to ztěžka, proto jsem přidala obě vejce a pěkně to ručním šlehačem ušlehala. Pak přidáte mouku, sůl, prášek do pečiva a vše pěkně smícháte. Bude to trošku tužší hmota, takže se toho nelekejte. Nakonec přidejte nasekané ořechy a sušené ovoce a pěkně vše smíchejte. Na plech dejte pečící papír, lžíci si vždy naberte trochu těsta a formujte z nich cookies. Pečte při 130°C asi 20 minut.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang