Zázvor – čaj nebo výborné těstoviny

Po krásném babím létě a barevném podzimu se ochladilo. Prší, je sychravo. A odtud je jen krok k nachlazení. Někteří trochu smrkají nebo je pobolívá v krku. Určitě ale není hned nutné utíkat k doktorovi pro léky. Při nachlazení pomůže třeba zázvorový čaj. Ze zázvoru se ale dají připravit také další zajímavé pokrmy. Ale pozor, jako s každým lékem, tak i se zázvorem opatrně.

Zázvor se prodává snad v každé zelenině. Poslední dobou slaví tato rostlina, která pochází z Číny a Indie, opět renesanci. Sice řada lidí neví, co s ním, a na ten zvláštní kořen s legračními výběžky kouká trochu vyjeveně, ale postupně se ho učí používat i ve svých kuchyních.

Zázvor má specifickou, výraznou a trochu štiplavou chuť. Obsahuje látku gingerol, která mu dává nejen neopakovatelné aroma a chuť, ale je také účinnou látkou, díky které se zázvor využívá i v lidovém léčitelství.

Kdy zázvor pomáhá?

S čím vším zázvor dokáže pomoct?

  • Při nachlazení (rýma, škrábání v krku)
  • Uklidňuje žaludek
  • Při nevolnosti (např. i při cestování nebo v těhotenství)
  • Působí proti migréně

Zázvor se dá koupit také nakládaný nebo sušený. Nakládaný zázvor znají jistě milovníci sushi, protože se k němu podává společně s pastou wasabi. Sušený zázvor lze použít například jako koření do pokrmu indické nebo čínské kuchyně, okořenit jím lze třeba i maso na gril.

Zázvorový čaj pro zahřátí a proti nachlazení

Domácí zázvorový čaj má zahřívací účinky podobně jako například skořice, která se ne náhodou přidává do teplých zimních nápojů. Příprava zázvorového čaje je velice jednoduchá. Malý kousek (cca centimetr) zázvoru oloupejte a nastrouhejte nebo pokrájejte na menší kousky. Zalijte vařící vodou. Čaj ochuťte medem a citrónem. Pijte ještě horký.

Těstoviny s česnekem a zázvorem

Výborný a jednoduchý recept. Kvalitní italské těstoviny uvařte al dente v osolené vodě. Na olivovém oleji určeném pro tepelnou úpravu orestujte stroužky česneku (pokud budou moc velké, tak je pokrájejte) a přidejte oloupaný a pokrájený zázvor. Orestovaný česnek a zázvor smíchejte s těstovinami, přidejte trochu bazalky a podávejte sypané parmezánem.

Za vyzkoušení stojí také cuketová polévka se zázvorem a hrachová polévka se zázvorem. Obě jsou velmi chutné a jednoduché na přípravu. Hodí se zejména na zimu, kdy tělo účinně prohřejí.

Hovězí nudličky se zázvorem

Připravte si kvalitní kousek hovězího masa, zázvor, česnek, sůl a trochu olivového oleje. Česnek a zázvor nastrouhejte, smíchejte s olivovým olejem a solí. Hovězí maso nakrájejte na nudličky a smíchejte ho se směsí zázvoru a česneku. Nechte uležet nejlépe přes noc. Nudličky orestujte na pánvi, podlijte vodou a duste. Podávejte s rýží a zeleninovým salátem.

Kdy zázvor škodí?

Také u zázvoru platí všeho s mírou. Doporučená denní dávka čerstvého zázvoru jsou 4 g u dospělého člověka. U dětí postupujte se zázvorem opatrně. Užívat ho mohou od 2 let výše a samozřejmě musí být dávka nižší než u dospělého člověka (cca třetinová).

Zázvoru by se měli vyhnout například diabetici a pozor by si na něj měly dát také těhotné ženy. Při předávkování zázvorem hrozí mimo jiné žaludeční nevolnost, srdeční poruchy nebo průjem.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang