Vepřové závitky – nejlepší recept

Vepřové závitky jsou lahodným pokrmem, který miluje mnoho lidí na celém světě. Kombinaci šťavnatého vepřového masa a chutných náplní zabalených do křupavé rolky je těžké odolat.

Pokud si chcete tento lahodný pokrm připravit doma, máme pro vás dokonalý recept. Je snadný na provedení a vaše chuťové pohárky budou tančit radostí.

Vepřové závitky

Vepřové závitky (nebo také roláda) je klasický pokrm, na kterém si lidé pochutnávají již po staletí. Jedná se o rolovaný a plněný pokrm z vepřového masa, který je oblíbený v mnoha kulturách po celém světě, včetně francouzské a italské kuchyně. Často je vyhrazen pro zvláštní příležitosti a svátky, ale je natolik jednoduchý, že si ho můžete vychutnat kdykoli během roku.

Jedním z nejlepších aspektů vepřové rolády je to, že se dá připravit předem, takže se hodí na večírky i na rušné všední večery. Lze ji připravit a sestavit den předem a uložit do lednice, dokud není připravena k vaření. To z něj dělá ideální volbu pro ty, kteří chtějí zapůsobit na své hosty, aniž by museli v den akce trávit veškerý čas v kuchyni.

Tradiční náplň se sice připravuje z bylinek, koření a někdy i zeleniny, ale možnosti experimentování s různými chutěmi a přísadami jsou neomezené. To znamená, že závitky mohou vyhovovat každé chuti a lze je přizpůsobit dietním omezením nebo alergiím. Ať už jste příznivci klasické bylinkové nádivky, nebo chcete přidat odvážné a jedinečné chutě, vepřová roláda vás uspokojí.

Ingredience

  • 450 až 700 g vepřové panenky
  • 1 šálek náplně podle vlastního výběru (oblíbené jsou špenát a feta, houby a česnek nebo sušená rajčata a bazalka)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Nejprve z vepřové panenky odřízněte přebytečný tuk a poté ji položte na prkénko. Ostrým nožem opatrně nařízněte vepřovou panenku, udělejte vodorovný řez na jedné straně panenky, asi 2,5 cm nad prkénkem, a prořízněte ji celou. Dávejte pozor, abyste neprořízli celou délku, aby svíčková zůstala vcelku.
  2. Pomocí paličky na maso nebo válečku na maso pečlivě zploštěte vepřovou panenku na tloušťku asi 2,5 cm. Dbejte na to, abyste vyrovnali silnější části hřbetu a zajistili tak rovnoměrné propečení.
  3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo na středním plameni. Náplň podle vlastního výběru smažte asi 2-3 minuty, dokud lehce nezvadne a nezapůsobí aromaticky. Podle chuti osolte a opepřete.
  4. Náplň rovnoměrně rozetřete na zploštělou vepřovou panenku a ponechte asi 2,5 cm kolem okraje. Pečlivě ji srolujte a dbejte na to, aby náplň zůstala uvnitř. Každé 2,5 cm vepřové rolády svažte řeznickým provázkem, aby roláda během pečení držela pohromadě.
  5. Předehřejte troubu na 190 °C. Rozehřejte pánev na středním ohni s kapkou oleje. Roládu opečte ze všech stran, dokud nebude pěkně propečená. Poté ji přendejte do pekáče a pečte asi 30-40 minut, dokud vnitřní teplota vepřového masa nedosáhne 62 °C.
  6. Vepřovou roládu vyjměte z trouby a před krájením ji nechte 10-15 minut odpočívat. Šťáva se tak znovu rozdělí a výsledný produkt bude šťavnatější.
  7. Z vepřové rolády odstraňte řeznický provázek a nakrájejte ji na 2,5 cm silné plátky. Podávejte s přílohami podle vlastního výběru a vychutnejte si chutné jídlo.

Pomocí těchto jednoduchých kroků můžete vytvořit lahodný pokrm z vepřového masa, který ohromí vaše hosty a uspokojí vaše chuťové pohárky. Vyzkoušejte tento recept a pozvedněte svou hru na vepřové maso na zcela novou úroveň.

Přečtěte si, jak připravit rychlý oběd z vepřového masa a recepty na marinádu na vepřové maso a vepřové kostky na houbách.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang