TEST šunek: Kde je nejvíce masa a nejméně éček?

Šunka, libová šunčička k čerstvému pečivu je skvělou svačinou. Ovšem pokud v šunce najdete skutečné maso. Připravili jsme pro vás test pěti šunek od různých výrobců. Smutné je, že v každé šunce se vyskytuje nebezpečné éčko E250 aneb dusitan sodný.

Balené šunky jsme nakoupili v supermarketu Tesco. I proto mezi nimi najdete šunku prodávanou pod značkou tohoto řetězce. Šunky jsme podrobili nejen testu našich chuťových buněk, ale také jsme prozkoumali složení, podívali se na to, kolik procent masa obsahují a zda není chuť doháněna éčky. Šunky jsme po skončení testu obodovali jako ve škole. Moc nás mrzí, že nejlepší známka, kterou jsem dali je trojka.

Česká šunka – výrobce Procházka (známka 5)

Česká šunka se pyšní na obalu tím, že je bez mouky, což by mělo být u kvalitní šunky samozřejmostí. Značka marketingově hraje na to, že je česká, na což většina z nás v současné době slyší. Po otevření obalu na nás bohužel vyteklo relativně dost vody, kterou jsme museli nechat odkapat. Vůně šunky byla nevýrazná, ale víceméně se blížila masu. Chuťově tato šunka byla relativně dobrá.

Složení šunky: vepřová kýta 60 %, pitná voda, modifikovaný kukuřičný škrob, dusitanová solící směs (jedlá sůl, konzervant E250, modifikovaný bramborový škrob, vepřová kůže, zahušťovadlo E407 a E415, stabilizátory E450 a E451, rostlinná vláknina, cukr, látky zvýrazňující chuť a vůni (E621, E635), sůl E508, antioxidant E316, aroma, barvivo E120, extrakt koření.

  • E407 – Karagenan. Jde o látku vyráběnou z mořských řas, která se používá jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo emulgátor. Karagenan najdeme také v mléčných výrobcích, šlehačkách ve spreji, dětské výživě. Používá se ale také v kosmetickém průmyslu (krémy, deodoranty). Karagen může u citlivých osob vyvolat alergické reakce.
  • E415 – Xantan. Jde o látku přírodního původu, která se používá jako zahušťovadlo nebo stabilizátor. Xantan je považován za bezpečnou látku, ale u citlivých osob může způsobit alergii doprovázenou zažívacími potížemi.
  • E450 – difosforečnany. Působí jako kypřící látky a stabilizátory. Používají se také v masných výrobcích, protože mají schopnost vázat vodu. Při vyšších dávkám mohou zapříčinit odvod vápníku z těla.
  • E451 – trifosforečnany. Používají se také jako stabilizátory a kypřící látky. Při vyšších dávkám mohou zapříčinit odvod vápníku z těla.
  • E316 – Erythorban sodný – sůl kyseliny isoaskorbové. Používá se jako antioxidant a stabilizátor. Nejsou známy žádné negativní vlivy na lidský organismus.
  • E250 – Dusitan sodný. Také toto éčko je NEBEZPEČNÉ! Může způsobit bolest hlavy, kožní vyrážku nebo dokonce rakovinu. Používá se v uzeninách a dalších masných výrobcích.
  • E120 – Košenila – barvivo. Jde o přírodní barvivo (karmín). Získává se ze sušených těl samiček červce nopálového. Může způsobovat alergické reakce a u dětí hyperaktivitu.
  • E621 – Glutaman sodný. Tak na toto éčko opravdu POZOR! Může způsobit žaludeční nevolnost, kožní vyrážku, astma. Používá se v masných výrobcích, instantních polévkách, sojových omáčkách a dalších polotovarech.
  • E635 – disodné ribonukleotidy – mohou způsobovat astma, alergické reakce nebo hyperaktivitu. Jde o látku nevhodnou pro děti i lidi trpící alergiemi nebo astma. NEBEZPEČNÉ éčko!

Cena: 24,90 za 10 dkg

Celkové hodnocení: šunka obsahuje pouze 60 % masa. Ačkoli se chlubí, že je bez mouky, najdeme v ní kukuřičný i bramborový škrob, které v pořádné šunce nemají co dělat. Kromě toho obsahuje hned 3 nebezpečná éčka. Toto šunka by se na našich stolech objevovat neměla a dáváme jí 5 mínus.

Tesco šunka vepřová toustová – výrobce Le&Co (známka 5)

K Tesco šunce jsme z pochopitelných důvodů přistupovali skepticky. Nicméně nás překvapila vábivou vůní a velmi dobrou, ačkoli poněkud slanější chutí. V lacině působícím obalu byla úhledně naskládána.

Složení: vepřová kýta 70 %, voda 24 %, jedlá sůl, konzervant E250, cukr, želírující látka  E407a, stabilizátory E450 a E451, zahušťovadlo E415, antioxidanty E301, E316, E331, látka zvýrazňující chuť E621, barvivo E120.

  • E250 – Dusitan sodný. Také toto éčko je NEBEZPEČNÉ! Může způsobit bolest hlavy, kožní vyrážku nebo dokonce rakovinu. Používá se v uzeninách a dalších masných výrobcích.
  • E407a – Guma Euchema – tato želírující látka může být příčinou alergie. Používá se také v jogurtech (nízkotučných) nebo cukrovinkách.
  • E450 – difosforečnany. Působí jako kypřící látky a stabilizátory. Používají se také v masných výrobcích, protože mají schopnost vázat vodu. Při vyšších dávkám mohou zapříčinit odvod vápníku z těla.
  • E451 – trifosforečnany. Používají se také jako stabilizátory a kypřící látky. Při vyšších dávkám mohou zapříčinit odvod vápníku z těla.
  • E415 – Xantan. Jde o látku přírodního původu, která se používá jako zahušťovadlo nebo stabilizátor. Xantan je považován za bezpečnou látku, ale u citlivých osob může způsobit alergii doprovázenou zažívacími potížemi.
  • E301 – askorban sodný. Sodná sůl vitamínu C. Jde o bezpečnou látku.
  • E316 – Erythorban sodný – sůl kyseliny isoaskorbové. Používá se jako antioxidant a stabilizátor. Nejsou známy žádné negativní vlivy na lidský organismus.
  • E331 – citronan sodný (citrát sodný) – jde o sůl kyseliny citronové. E331, stejně jako E330, upravuje kyselost potravin. Používá se nejen v nápojích, ale také v margarínech, cukrovinkách apod. Tato látka je považována za bezpečnou.
  • E621 – Glutaman sodný. Tak na toto éčko opravdu POZOR! Může způsobit žaludeční nevolnost, kožní vyrážku, astma. Používá se v masných výrobcích, instantních polévkách, sojových omáčkách a dalších polotovarech.
  • E120Košenila – barvivo. Jde o přírodní barvivo (karmín). Získává se ze sušených těl samiček červce nopálového. Může způsobovat alergické reakce a u dětí hyperaktivitu.

Cena: 26,90 za 10 dkg

Celkové hodnocení: této šunce se podařilo ošálit naše chuťové a čichové buňky. Obsahuje několik éček, jež nejsou pro náš organismus dobrá. Je proto vhodnější se jí vyhnout. Nemůžeme jinak než dát opět 5.

Lázeňská šunka zauzená – výrobce Krásno a.s. (známka 5)

Tato šunka je zauzená, čemuž dostála jak lákavou vůní, tak i chutí. Co se v ní ale skutečně skrývá?

Složení šunky: vepřové maso 63 %, voda, jedlá sůl, bramborový škrob, vepřová bílkovina, cukr, konzervant E250, stabilizátory E450 a E451, zahušťovadlo E407a, E407 a E415, antioxidanty E316 a E331, kouřové aroma, mléko, sója.

  • E250 – Dusitan sodný. Také toto éčko je NEBEZPEČNÉ! Může způsobit bolest hlavy, kožní vyrážku nebo dokonce rakovinu. Používá se v uzeninách a dalších masných výrobcích.
  • E450 – difosforečnany. Působí jako kypřící látky a stabilizátory. Používají se také v masných výrobcích, protože mají schopnost vázat vodu. Při vyšších dávkám mohou zapříčinit odvod vápníku z těla.
  • E451 – trifosforečnany. Používají se také jako stabilizátory a kypřící látky. Při vyšších dávkám mohou zapříčinit odvod vápníku z těla.
  • E407a – Guma Euchema – tato želírující látka může být příčinou alergie. Používá se také v jogurtech (nízkotučných) nebo cukrovinkách.
  • E407 – Karagenan. Jde o látku vyráběnou z mořských řas, která se používá jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo emulgátor. Karagenan najdeme také v mléčných výrobcích, šlehačkách ve spreji, dětské výživě. Používá se ale také v kosmetickém průmyslu (krémy, deodoranty). Karagen může u citlivých osob vyvolat alergické reakce.
  • E415 – Xantan. Jde o látku přírodního původu, která se používá jako zahušťovadlo nebo stabilizátor. Xantan je považován za bezpečnou látku, ale u citlivých osob může způsobit alergii doprovázenou zažívacími potížemi.
  • E316 – Erythorban sodný – sůl kyseliny isoaskorbové. Používá se jako antioxidant a stabilizátor. Nejsou známy žádné negativní vlivy na lidský organismus.
  • E331 – citronan sodný (citrát sodný) – jde o sůl kyseliny citronové. E331, stejně jako E330, upravuje kyselost potravin. Používá se nejen v nápojích, ale také v margarínech, cukrovinkách apod. Tato látka je považována za bezpečnou.

Cena: 18,50 Kč za 10 dkg

Celkové hodnocení: Tato šunka má relativně nízký obsah masa, což je opět doháněno přídatnými látkami. Ani šunku s poetickým názvem Krásno se nepodařilo vyrobit bez dusitanu sodného a dalších éček, která způsobují zdravotní komplikace. Navíc na zauzenou si pravděpodobně jen hraje, když výrobce musel použít kouřové aroma. Ošálit se mu nás ale povedlo. Dáváme kvůli nízkému obsahu masa a vysokému obsahu éček 5.

Junior dušené šunka – výrobce Schneider (známka 4)

Šunku veze na obalu veselý vláček a chlubí se, že výrobek obsahuje málo tuku, zato 80 % vepřové kýty. Tato šunka je určena pro děti od tří let a lze se domnívat, že tomu výrobce přizpůsobil i chuť. Ta je nevýrazná, na což upozorní i „vůně“ po otevření obalu. Šunka je v plastové mističce ledabyle poházená, a ačkoli má podle tvrzení výrobce obsahovat 80 % masa, její chuť příliš masová není. Nechutná vyloženě špatně, ale k dobré šunce jí prostě něco chybí.

Složení šunky: vepřová kýta 80 %, pitná voda, jedlá sůl s jodem, dextróza maltodextrin, stabilizátor E451, zahušťovadlo E470, antioxidant E316, aroma, konzervant E250. Tuk max. 3 %. Může obsahovat stopy vajec, sóji, mléka, celeru, hořčice.

Otázkou hodnou Sherlocka Holmese je, kde mohla obyčejná šunka přijít do styku s vejci, celerem nebo hořčicí. Škoda, že ani šunku pro děti není možné vyrobit bez éček. Podívejme se na ně blíže.

  • E451 – trifosforečnany. Používají se také jako stabilizátory a kypřící látky. Při vyšších dávkám mohou zapříčinit odvod vápníku z těla.
  • E470 – sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin. Používají se např. jako prostispékavé látky nebo stabilizátory a emulgátory. Jde o soli mastných kyselin, které jsou rovněž produkty metabolismu a na organismus by proto neměly mít negativní vliv.
  • E316 – Erythorban sodný – sůl kyseliny isoaskorbové. Používá se jako antioxidant a stabilizátor. Nejsou známy žádné negativní vlivy na lidský organismus.
  • E250 – Dusitan sodný. Také toto éčko je NEBEZPEČNÉ! Může způsobit bolest hlavy, kožní vyrážku nebo dokonce rakovinu. Používá se v uzeninách a dalších masných výrobcích.

Cena: 30,90 Kč za 8 dkg

Celkové hodnocení: Ačkoli šunka obsahuje 80 % masa, není chuť příliš vábná. Smutné je, že i ve výrobku určeném pro děti najdeme dusitan sodný! Vzhledem k vysokému obsahu masa a menšímu podílu éček než v dalších výrobcích přihmouříme oko a dáme za 4. (Ovšem za cenu 30 korun za 80 g by mohl výrobce ubrat alespoň pár éček.)

Šunka nejvyšší jakosti  – výrobce LE&CO (známka 3)

Po otevření obalu nás šunka hned nalákala svou vůni i vzezřením. Chuťově si nás získala, bohužel obal obsahoval pouze čtyři kousky šunky, ačkoli mnohem větší než u zbývajcících šunek.

Složení šunky: vepřová kýta 90 %, voda 5 %, jedlá sůl, konzervant E250, dextróza, glukózvý sirup, stabilizátory E450, E451, antioxidant E316.

  • E250 – Dusitan sodný. Také toto éčko je NEBEZPEČNÉ! Může způsobit bolest hlavy, kožní vyrážku nebo dokonce rakovinu. Používá se v uzeninách a dalších masných výrobcích.
  • E450 – difosforečnany. Působí jako kypřící látky a stabilizátory. Používají se také v masných výrobcích, protože mají schopnost vázat vodu. Při vyšších dávkám mohou zapříčinit odvod vápníku z těla.
  • E451 – trifosforečnany. Používají se také jako stabilizátory a kypřící látky. Při vyšších dávkám mohou zapříčinit odvod vápníku z těla.
  • E316 – Erythorban sodný – sůl kyseliny isoaskorbové. Používá se jako antioxidant a stabilizátor. Nejsou známy žádné negativní vlivy na lidský organismus.

Cena : 36,90 za 10 dkg

Celkové hodnocení: šunka obsahuje v porovnání s ostatními výrobky vysoké procento masa – 90 %, čemuž odpovídá i cena. Za kvalitu se prostě platí. Zklamáním je, že ani v této šunce nechybí dusitan sodný E250, který rázem srazil šunku o pár žebříčků dolů. Proto dáváme známku 3.

Štítky: éčka, obsah masa, soli, šunka, test