Šunkovo-sýroví šneci – nejlepší recept

Šunkovo-sýroví šneci

Šneci z listového těsta jsou chutným předkrmem, který se hodí pro každou příležitost. Tito šneci s krustou z listového těsta naplněnou pikantní šunkou a smetanovým sýrem jistě zapůsobí na vaše chuťové pohárky.

Příprava slaných šneků je neuvěřitelně snadná, takže se hodí jak pro začátečníky, tak pro zkušené kuchaře. V tomto článku vás provedeme všemi kroky k přípravě těchto lahodných šneků z listového těsta se šunkou a sýrem.

Šunkovo-sýroví šneci

Šneci z listového těsta se šunkou a sýrem jsou chutným a zábavným způsobem, jak si pochutnat na slaném pohoštění. Tito chutní šneci, plnící se teplým sýrem a plátky pikantní šunky, jsou ideálním předkrmem, svačinou nebo i lehkým jídlem.

Ale co přesně jsou tito šneci z listového těsta? Toto pečivo pochází z Francie a je vyrobeno z vrstev máslového, vločkového těsta, které se rozválí a vytvaruje do spirály připomínající šneka. Poté se plní řadou lahodných ingrediencí, které mohou být od sladkých až po slané. V tomto případě je hlavní hvězdou šunka a sýr, které nabízejí dokonalou rovnováhu chuti a struktury.

Do slaných šneků lze přidat jakýkoli druh šunky.

Klíčem k přípravě dokonalých šneků z listového těsta je kvalita surovin a technika jejich přípravy. Těsto musí být lehké, vzdušné a vločkové, zatímco náplň by měla být bohatá a aromatická. Šunka by měla být nakrájená na tenké plátky a sýr by měl být směsí ostrých i smetanových druhů, aby bylo dosaženo dokonalé rovnováhy chutí.

Jednou z nejlepších vlastností šneků z listového těsta se šunkou a sýrem je jejich univerzálnost. Lze je podávat jako předkrm na slavnostní večeři, rychlou svačinu na filmový večer nebo dokonce jako lehké jídlo v kombinaci se salátem. Je to jednoduchý, ale elegantní pokrm, který na hosty určitě zapůsobí, aniž by vyžadoval hodiny strávené v kuchyni.

Ingredience

  • 1 list listového těsta
  • 4 plátky šunky
  • 1 šálek strouhaného sýra (čedar, gouda nebo směs)
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 lžíce hořčice
  • pepř a sůl podle chuti
  • čerstvá nasekaná petrželka (nepovinné)
  • mouka na poprášení
Spirálovitý tvar a zlatohnědé zbarvení dodávají šnekům vizuálně atraktivní vzhled.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte listové těsto do tvaru obdélníku o rozměrech asi 30 x 20 cm.
  3. Plátky šunky nakrájejte na malé kousky a dejte stranou.
  4. V malé misce smíchejte strouhaný sýr, hořčici, pepř, sůl a nasekanou petrželku (pokud používáte).
  5. Sýrovou směs rovnoměrně rozetřete na listové těsto a nechte asi 2,5 cm od okrajů.
  6. Na sýrovou směs položte kousky šunky.
  7. Od delšího okraje těsto pevně srolujte jako švýcarskou roládu.
  8. Ostrým nožem nakrájejte roládu na 2,5centimetrové plátky.
  9. Plátky položte na vyložený plech a mezi jednotlivými plátky nechte asi 2,5 cm místa.
  10. Každý plátek potřete rozšlehaným vejcem tak, aby byly pokryty všechny strany.
  11. Šneky z listového těsta pečte 15-20 minut, dokud nebudou zlatohnědí a nafouklí.
  12. Po upečení je vyjměte z trouby a před podáváním je nechte několik minut vychladnout.

Tyto šneky z listového těsta lze podávat teplé nebo při pokojové teplotě, takže se skvěle hodí na oslavy a večírky. Jsou také skvělou volbou k obědu nebo svačině, zejména pro děti, které si zamilují roztomilý tvar šneka.

TIP: Vyzkoušejte recept na pizza šneky, sladké šneky z listového těsta, skořicové šneky z listového těsta, špenátovou pizzu nebo žampionovou pizzu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang