Špenátové lasagne – nejlepší recept

Tyto špenátové lasagne se skládají z nudlí, dušeného špenátu, omáčky a tří druhů sýra, které jsou zapečené dozlatova. Vydatný vegetariánský hlavní chod, který je ideální pro nasycení velké skupiny.

Zapečenými těstovinami se sýrem nikdy nic nezkazíte, mezi mé oblíbené varianty patří chilli mac, těstoviny s kuřecím masem a tyto lasagne se spoustou špenátu a sýra.

TIP: Víte, jak dlouho zapékat těstoviny?

Suroviny

  • 16 plátků lasagní (které se nepředvařují)
  • 1 mražený špenát
  • 2 stroužky česneku
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 500 g sýra ricotta
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • trocha mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • špetka tymiánu
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na vymazání pekáčku
  • větvička čerstvého tymiánu na ozdobu

Postup

  1. Špenát necháme rozmrazit a potom ho za stálého míchání pomalu přivedeme k varu. Přidáme prolisovaný česnek, špetku soli a necháme podusit zhruba 5 minut. Ke konci ještě přimícháme muškátový oříšek.
  2. Do vychladlého špenátu přimícháme sýr ricotta, zakysanou smetanu a část parmazánu. Všechno pořádně promícháme, dle potřeby můžeme zředit mlékem.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, přidáme rajčatový protlak a krájená rajčata. Dochutíme kořením a přisypeme strouhaný parmazán.
  4. Na dno vymazaného pekáčku rozložíme plátky lasagní, potřeme je vrstvou špenátové směsi a opět navrstvíme těstoviny.
  5. Pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechnu špenátovou směs a těstoviny. Zakončíme vrstvou lasagní, na které důkladně rozetřeme rajčatovou směs.
  6. Špenátové lasagne pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 45 minut. Každou porci před podáváním ještě ozdobíme malou větvičkou čerstvého tymiánu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang