Špenátové lasagne – nejlepší recept

Špenát necháme rozmrazit a potom ho za stálého míchání pomalu přivedeme k varu. Přidáme prolisovaný česnek, špetku soli a necháme podusit zhruba 5 minut. Ke konci ještě přimícháme muškátový oříšek. Do vychladlého špenátu přimícháme sýr ricotta, zakysanou smetanu a část parmazánu. Všechno pořádně promícháme, dle potřeby můžeme zředit mlékem.

Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, přidáme rajčatový protlak a krájená rajčata. Dochutíme kořením a přisypeme strouhaný parmazán. Na dno vymazaného pekáčku rozložíme plátky lasagní, potřeme je vrstvou špenátové směsi a opět navrstvíme těstoviny. Pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechnu špenátovou směs a těstoviny. Zakončíme vrstvou lasagní, na které důkladně rozetřeme rajčatovou směs.

Špenátové lasagně pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 45 minut. Každou porci před podáváním ještě ozdobíme malou větvičkou čerstvého tymiánu.

Suroviny

16 plátků lasagní (které se nepředvařují), 1 mražený špenát, 2 stroužky česneku, špetka strouhaného muškátového oříšku, 500g sýra ricotta, 1 kelímek zakysané smetany, 50g strouhaného parmazánu, trocha mléka, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 plechovka rajčatového protlaku, 1 plechovka krájených rajčat, špetka tymiánu, sůl a pepř podle chuti, olej na vymazání pekáčku, větvička čerstvého tymiánu na ozdobu