Slaný závin – nejlepší recept

Slaný závin je výtečným pokrmem, který se snadno připravuje a oslní všechny svou chutí a vůní. Tato jednoduchá, ale chutná pochoutka je ideální pro rychlý oběd, večeři nebo dokonce jako příspěvek na rodinný piknik. V našem receptu vám ukážeme, jak připravit dokonalý slaný závin, který si zamilujete.

Slaný závin, někdy nazývaný také slaný štrůdl, patří mezi oblíbené pokrmy ve středoevropské kuchyni. Jeho křupavé těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou harmonii chutí. Tento recept je skvělý pro využití sezonní zeleniny, sýra a dalších surovin, které máte k dispozici. Navíc je možné ho přizpůsobit svým chutím a preferencím, což z něj činí všestranný pokrm, který si můžete užít kdykoli.

TIP: Vyzkoušejte také tradiční štrúdl nebo naopak slanou tortillu.

Suroviny

  • 1 listové těsto
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • 200g šunky
  • 400g sýra (nejlépe mix sýrů niva, hermelín, eidam)
  • 2 stroužky česneku
  • špetka koření dle chuti (italské na pizzu apod.)

Postup přípravy

  1. Těsto rozválíme, potřeme protlakem, posypeme nadrobno pokrájenou cibulí. Poklademe plátky šunky, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, utřený česnek, a koření.
  2. Naplněný plát těsta zabalíme jako klasický jablečný závin. Dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při 200 °C zhruba 20 minut. Nejlepší je ještě teplý.

Slaný závin je skvělým receptem, který vás okouzlí svou jednoduchostí a vynikající chutí. Tato pochoutka se stane oblíbeným jídlem pro celou rodinu a bude připomínat tradiční chutě středoevropské kuchyně. Nechte se inspirovat naším receptem a zkuste připravit tento výborný slaný závin sami. Vaše chuťové buňky vám určitě poděkují za toto lahodné dobrodružství.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang