Skořicoví šneci – nejlepší recept

Skořicoví šneci

Šneci z listového těsta se skořicí jsou lahodnou a snadno připravitelnou pochoutkou, po které vaše chuťové pohárky zaplesají blahem. Toto lahodné pečivo kombinuje bohaté a máslové vrstvy listového těsta s hřejivou a uklidňující chutí skořice.

Nejenže je příprava skořicových šneků jednoduchá, ale také se postarají o působivou prezentaci, která jistě zapůsobí na vaši rodinu a hosty. V tomto článku vás krok za krokem provedeme výrobou těchto lahodných šneků z listového těsta se skořicí.

Skořicoví šneci

Pokud jde o požitkářské sladkosti, jen málokterá pochoutka je tak oblíbená jako pečivo ve tvaru šneka. V různých kulturách po celém světě si na nich pochutnávají již po staletí a díky své bohaté máslové chuti a vláčné struktuře jsou neodolatelným požitkem. Co se však stane, když toto klasické pečivo obohatíte o teplou a voňavou skořici? Výsledkem je nádherná obměna oblíbené pochoutky – skořicoví šneci z listového těsta.

Do náplně lze přidat ořechy nebo rozinky.

Pečivo ve tvaru šneka pochází z východoevropské kuchyně a je známé pod různými názvy, jako jsou šneci, rohlíky“ nebo skořicové rohlíčky. Toto pečivo se vyrábí tak, že se plát těsta vyválí s máslem, cukrem a skořicí a poté se nakrájí a upeče do tvaru spirály. Výsledkem je zlatohnědé, vločkové těsto s cukrovou, máslovou náplní, která se rozplývá v ústech.

Šneci z listového těsta se skořicí povyšují tuto klasickou pochoutku na zcela novou úroveň, protože jí dodávají další vrstvu sladké a pikantní chuti. Hřejivá, uklidňující vůně skořice činí toto pečivo ještě neodolatelnějším a útulný pocit, který vyvolává, je ideální pro každý chladný večer nebo líné nedělní ráno.

Ingredience

  • 1 list rozmrazeného listového těsta.
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 šálku jemně nasekaných pekanových ořechů (nepovinné)
  • 1/4 šálku rozinek (nepovinné)
  • moučkový cukr na posypání (nepovinné)
Šneci jsou vhodným dezertem i snídaní.

Postup

  1. Nejprve si připravte listové těsto. Začněte předehřátím trouby na 200 °C.. Po předehřátí rozložte rozmražený plát listového těsta na lehce pomoučněný povrch. Pomocí válečku těsto opatrně rozválejte na velikost asi 30 x 40 cm.
  2. Pomocí štětce na pečivo štědře potřete celý povrch listového těsta rozpuštěným máslem. To pomůže směsi cukru a skořice přilnout k těstu a dodá mu další vrstvu chuti a bohatosti.
  3. V malé misce smíchejte krystalový cukr a mletou skořici. Touto směsí rovnoměrně posypte máslem potřený plát listového těsta. V případě potřeby je nyní čas přidat volitelné přísady, jako jsou nasekané pekanové ořechy nebo rozinky.
  4. Začněte od kratšího konce plátu těsta a těsto pevně srolujte do špalíčku. Ostrým nožem nakrájejte špalík na 12 stejných plátků. Dbejte na to, abyste krájeli rovně a těsto nerozmačkali.
  5. Připravte si plech na pečení tak, že ho lehce vymažete máslem nebo vyložíte pečicím papírem. Na připravený plech položte nakrájené šneky. Dbejte na to, aby mezi jednotlivými šneky zůstal dostatečný prostor, protože se při pečení roztáhnou.
  6. Šneky ze skořicového listového těsta pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, nebo dokud nejsou zlatavě hnědí a nafouklí. Po upečení je vyjměte z trouby a před podáváním je nechte několik minut vychladnout.
  7. V případě potřeby můžete šneky ze skořicového listového těsta těsně před podáváním poprášit moučkovým cukrem. Krásně se tak upraví a dodá jim další nádech sladkosti.

Tyto teplé a syté pochoutky jsou ideální pro příjemnou odpolední svačinu, dezert, kterým ohromíte své hosty, nebo jen pro víkendové pohoštění. Takže až se vám příště bude někde povalovat listové těsto, nezapomeňte si připravit dávku těchto lahodných šneků z listového těsta se skořicí.

TIP: Vyzkoušejte recepty na sladké šneky z listového těsta, pizza šneky, jablečné šátečky z listového těsta, štrůdl z jogurtu nebo jablečný štrůdl.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang