Rybičková pomazánka – nejlepší recepty

Pomazánky, jak již jejich název napovídá, slouží k tomu, aby se jimi něco pomazalo. Přičemž tyto mají být jedlými a stravitelnými a jimi mazané by mělo mít tytéž vlastnosti.
K přípravě pomazánek se tudíž nehodí suroviny tuhé a tedy neroztíratelné, stejně jako ty, jež jsou pro změnu tekutými a nezahustitelnými. Jinak se fantazii meze nekladou.

A tak si je nekladu ani já, ačkoliv tato pomazánka, již vám tu představím, není z mojí hlavy. Dělával si ji už můj táta a nikdo už se zřejmě nedobere toho, kde k ní přišel on. Ale to je vlastně jedno, protože jeho pomazánky stejně jako případné pomazánky předků jsou již dávno snědeny a je třeba jít v ústrety surovinám novým, čerstvým.

Pomazánka, o níž tu budu hovořit, je vlastně úplně jednoduchá, stejně jako jsem jednoduchý i já. Prostě je pro nás, kdo se kulináři příliš být necítíme. Kdo se často spokojíme i s něčím, co alespoň vzdáleně připomíná pokrm.

Pro její přípravu si vystačíme s pouhopouhými rybičkami v oleji a konzervě a cibulí. Obojího je potřeba přiměřeně, přičemž pro každého znamená toto přiměřeně něco docela jiného, takže množství tohoto nebudu vůbec specifikovat. Prostě rybičky za pár korun a cibule za korun ještě méně, ne-li zadarmo ze zahrádky.

Poté už je třeba jenom být alespoň trochu zručnými nebo mít někoho takového k dispozici, protože je třeba cibuli nakrájet na co nejmenší kousky a není právě žádoucí, aby se u toho kuchtík připravil o polovinu svých prstů.

Nakrájená cibule se vsype do nádoby, v níž se má následně pomazánka nacházet, a do ní se vyklopí obsah konzervy rybiček. Nejvhodnější je k tomuto účelu sice drcený tuňák v oleji, který je už v plechovce drcený natolik, že se s ním netřeba drtit zde, ale cibule snese bez problémů i kteroukoliv jinou rybu v jakémkoliv stavu naporcovanosti.

Vše se promíchá, prohňácá a za občasného promíchnutí nechá uležet, aby se cibule vsákla do rybiček s olejem a naopak. Doba tohoto odležení není nikterak stanovena a máte-li hlad, lze se obejít i bez této, jen to potom tak trochu není ono.

A pak už stačí jenom tuto pomazánku na něco namazat a jíst. I když, upřímně řečeno, zde jsem ji namazal jenom kvůli vám. Jinak se touto totiž krmím samotnou, aniž bych si ji „kazil“ chlebem.