Pařížský dort s malinami – nejlepší recept

Tento recept na čokoládový dort s mimořádně vlhkou drobenkou a vláčnou, ale přesto lehkou strukturou se brzy stane i vaším oblíbeným. Doplňte ho čokoládovým máslovým krémem a čokoládovými lupínky, abyste získali 3x více čokoládové chuti. Tento čokoládový dort můžete připravit také jako plechový dort.

Suroviny

  • 50 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 100 g cukru krystalu
  • 100 g mandlí
  • špetka strouhané citronové kůry
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 100 g mražených malin
  • olej a hrubá mouka na vysypání formy

Malinové želé

  • 200 g mražených malin
  • 4 plátky želatiny
  • 30 g cukru krystalu

Pařížský krém

  • 400 ml smetany
  • 150 g cukru krystalu
  • 100 g kakaa
  • 1 želatinový ztužovač zastudena

Postup

  1. Prosátou mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme cukr, mleté mandle, citronovou kůru, vejce, špetku soli a vše promícháme.
  2. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a poklademe rovnoměrně malinami. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut.
  3. Zatím připravíme malinové želé. Rozmrazené maliny rozmixujeme s cukrem, želatinové plátky připravíme dle návodu a vzniklé želé smícháme s malinovým pyré.
  4. Vzniklou hmotu nalijeme do hlubokého talířku (misky na polévku), který vyložíme potravinářskou fólií, a necháme ji v lednici tuhnout minimálně 1 hodinu.
  5. Smetanu přivedeme k varu, vmícháme cukr a postupně i kakao. Povaříme asi 3-5 minut a necháme pořádně v lednici vychladit.
  6. Vychlazenou smetanu potom vyšleháme do tuhé šlehačky. Do ní opatrně zapracujeme želatinový ztužovač zastudena, který připravíme dle návodu na obalu.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang