Můžou doplňky stravy pomoci v léčbě diabetu?

Doplňky stravy, bylinné extrakty a obecně alternativní medicína stojí v popředí zájmu pacientů s diabetem, kteří jimi často chtějí nahradit léky v domnění, že mají mnohem méně nežádoucích účinků a jsou tedy šetrnější. Které doplňky stravy nebo rostlinné přípravky mohou pomoci?

Takové chování pacientů je pochopitelné, zejména u nemocí, které trvají dlouho nebo dokonce po většinu života a jsou spojeny s nutností užívat dlouhodobě různé léky. Zvláště v posledních letech jsme svědky toho, že se lidé odklánějí od „chemie“ a popularitě se těší vše přírodní. Přesto je užitečné být informováni a přínos alternativních postupů nebo doplňků stravy hodnotit i kriticky.

Rostliny a výtažky z nich jsou používány pro své léčivé účinky několik tisíc let a položily vlastně základ farmaceutického průmyslu. Ještě dnes zhruba 25 % medikamentů má svůj původ v bylinných výtažcích. Je však třeba se ptát, zda je léčba bylinnými preparáty bezpečná a dostatečně účinná.

Nebylo s nimi provedeno příliš mnoho kontrolovaných klinických studií a jsou doloženy případy závažného vzájemného ovlivňování některých bylinných přípravků s léky. Lékaři upozorňují, že existují preparáty, které mohou způsobit i abnormální výsledky některých laboratorních vyšetření, můžou snižovat hladinu jiných léků v krvi a můžou působit dokonce toxicky.

Navíc na baleních doplňků stravy mnohdy chybí informace o možných nežádoucích účincích, o maximální použitelné dávce nebo o tom, které osoby se by se užívání přípravku měly vyhnout. Některé produkty mohou být účinné jen omezeně a nelze jimi nahradit účinná farmaka, ba naopak některé přípravky, především ajurvédské medicíny, mohou mít i nežádoucí účinky.

Na druhou stranu je řada lékařů toho názoru, že pokud užívání doplňků stravy a rostlinných produktů pomůže pacientovi, ve snaze „něco pro sebe udělat,“ zlepšit spolupráci na léčbě a dodržovat především režimová a dietní opatření, není nezbytně nutné jej od jejich užívání odrazovat.

Jak se liší lék od doplňku stravy (potravinového doplňku)

V lékárně se můžeme setkat s nepřeberným množstvím doplňků stravy, které nelze zaměňovat za léky. Léky, přesněji řečeno léčivé přípravky, jsou medikamenty, které prošly přísným a mnohaletým výzkumem a mají doloženu účinnost a bezpečnost. Doplňky stravy nesplňují nároky kladené na léky.

Zjednodušeně řečeno se jedná o doplňky s vysokým obsahem vitamínů, minerálů a dalších látek zpravidla příznivě ovlivňujících náš zdravotní stav. Nároky kladené na přípravky, které jsou označeny jako doplněk stravy, jsou tedy nesrovnatelně nižší než u léků.

U těchto přípravků nemusí být doložena účinnost, stačí doložit zdravotní nezávadnost, což je podstatný rozdíl (nikdo tedy třeba nekontroluje, zda je v tabletce doplňku stravy skutečně obsaženo výrobcem deklarované množství účinné látky).

Jak poznáme, zda v lékárně kupujeme lék nebo doplněk stravy? Všimněme si obalu: každý doplněk musí být na obalu ze zákona označen slovy „doplněk stravy“ a u každého léku musí být zase na obalu uvedeno jeho registrační číslo (např. Ibalgin 400 má registrační číslo 29/154/88-C). 

Doplňky stravy a diabetes

Z pohledu působení na cukrovku lze doplňky stravy rozdělit do několika skupin na:

1) přípravky převážně snižující glykémii (psyllium, Aloe vera, Coccinia indica, Gymnema Sylvestre, Trigonella foenum – graecum)
2) přípravky ovlivňující převážně rezistenci organismu vůči působení inzulinu (skořice, Momordica charantia)
3) přípravky ovlivňující hladinu krevních tuků či preventivně ovlivňující cévní stěnu a fungující tak v oblasti prevence rizika onemocnění srdce a cév u diabetiků (psyllium, česnek, extrakt ze zeleného čaje, Ginkgo biloba, Aloe vera, Emblica officinalis)

Psyllium: Je to vláknina obsažená v semenech jitrocele indického (Plantago ovata). Psylliová
slupka obsahuje 35 % rozpustných a 65 % nerozpustných polysacharidů (celulóza, hemicelulóza a lignin). Psyllium po nasátí vody vytvoří měkký gel, který ve své absorbční schopnosti pokračuje v trávicím ústrojí.

Výrazně zvyšuje objem stolice, podporuje pohyb střevního obsahu, vylučování toxických látek z těla a zabraňuje tak jejich příliš dlouhému setrvávání ve střevech, což může napomáhat v léčbě zánětů tlustého střeva a působit preventivně proti vzniku karcinomu tlustého střeva. 

Rozpustná vláknina zpomaluje i vstřebávání glukózy ze střeva a vede ke snížení hodnot glykémií po jídle i glykovaného hemoglobinu (tzv. dlouhého cukru). Rozbor 21 studií s psylliem ukázal průměrné snížení hodnot celkového cholesterolu o 0,38 mmol/l a „zlého“ LDL-cholesterolu o 0,28 mmol/l.

Další studie prokázaly například snížení body mass indexu a obvodu pasu po 8týdenní léčbě psylliem u pacientů s diabetem 2. typu. Doporučená denní dávka psyllia je 10-15g denně. Důležité je zapíjet dostatkem tekutiny. Vláknina musí být užívána s dostatečným odstupem od požití medikamentů – léky je zapotřebí užít buď minimálně 1 hodinu před vlákninou nebo alespoň 4 hodiny po požití vlákniny.

Česnek: Extrakt z Allium sativum je používán v bylinné medicíně po řadu století. Asi
nejdůležitějším účinkem extraktu z česneku je snížení hladiny krevních tuků, které mohou způsobovat onemocnění srdce a cév (srdeční infarkty nebo mozkové mrtvice).

Společně v kombinaci s léčbou metforminem (léku proti diabetu) vedlo podávání česnekového výtažku i ke snížení hodnoty lačné glykemie a k žádoucímu zlepšení citlivosti tkání a orgánů na inzulin. Dále je zapotřebí uvést, že česnek má významný protizánětlivý a antioxidační učinek a může významně pomoci v prevenci rozvoje pozdních komplikací diabetu.

Existují rovněž data o možnosti prevence vzniku karcinomu tlustého střeva a konečníku při pravidelném užívání extraktu z česneku.

Zelený čaj: Nálev z Camellia sinensis patří hned po vodě mezi nejvíce rozšířené nápoje. Čaj je bohatým zdrojem polyfenolů – katechinů. Antioxidační působení polyfenolů v čaji je známo již poměrně dlouho a patří mezi vlastnosti jednoznačně prokázané.

Polyfenoly však dokáží také podporovat detoxikační procesy, snižují vstřebávání cholesterolu ze střeva do organismu a snižují i jeho „výrobu“ v organismu, obecně tedy vedou k mírnému snížení hladiny krevních tuků. Účinek zeleného čaje na metabolismus cukrů je zatím méně jasný.

Antioxidační účinky polyfenolů v čaji se mohou uplatnit nejen v prevenci nádorů, ale také v prevenci onemocnění srdce a cév, což není u diabetiků zanedbatelné, protože jsou onemocněním srdce a cév více ohroženi.

Z dalších pozitivních účinků čaje literatura uvádí nižší výskyt osteoporózy („řídnutí kostí“) u žen, snížení výskytu zubního kazu a zlepšení funkcí mozku jako je paměť nebo myšlení. Pití čaje v přiměřeném množství není provázeno nežádoucími účinky a jeho konzumaci lze doporučit obecně i jako vhodnou formu přívodu tekutin.

Poněkud složitější je situace s konzumací extraktu ze zeleného čaje ve formě doplňku stravy. Vzhledem k obsahu kofeinu a stimulačním schopnostem není vhodný pro osoby s onemocněním srdce nebo cév.

Skořice: Extrakt z kůry Cinnamonum zeylanicum patří k tradičním přírodním léčivům, má významné antioxidační účinky. Většího rozšíření se skořici dostalo až v 15. a 16. století, kdy ji ze svých cest po Orientu přiváželi jako jednu z vzácností obchodníci.

V posledních letech se vědci stále více zabývají výzkumy týkajícími se příznivého působení skořice u pacientů s diabetem 2. typu. Studie zatím u těchto pacientů prokázaly jen mírný účinek skořice na snížení glykémie.

Korejský ženšen: Stimuluje centrální nervový systém. Užití vyšších dávek může vyvolat vysoký krevní tlak, nespavost, nervozitu. Pro své mírné protisrážlivé účinky

by stejně jako Ginkgo biloba měl být vysazen před chirurgickým výkonem a neměl by být užíván při léčbě protisrážlivými léky kumarinového typu. Pokud jde o účinky ženšenu na diabetes, u zvířat bylo prokázáno zvýšené uvolňování inzulinu ze slinivky a zlepšení snášenlivosti glukózy. Jak by to ale fungovalo u lidí v praxi, není dosud úplně jasné.

Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba): Výtažek z jinanu dvoulaločného patří mezi nejčastěji prodávané rostlinné produkty. Hlavními účinnými složkami extraktu z jinanu dvoulaločného jsou flavonoidy a terpeny. Tradičně byl používán v orientální medicíně k léčbě chronického

kašle a pomočování, v současné době se stal velmi populární pro dobře dokumentované mírné zlepšení mozkových funkcí osob s demencemi včetně Alzheimerovy demence. Pomáhá zlepšovat paměť a schopnost soustředění.

Výtažek z jinanu dvoulaločného rovněž zlepšuje prokrvení končetin, proto je používán v léčbě poruch prokrvování (především právě u diabetiků), ale i při závratích, hučení a šelestu v uších nebo při poruchách erekce u mužů. Extrakt z jinanu dvoulaločného se dávkuje 80-240 mg/den rozděleně do 2-3 denních dávek.

Acai: Fialově zbarvené bobulovité ovoce palmy Euterpe oleracea Mart. se v poslední době těší
relativně velké oblibě pro silné antioxidační účinky. Klinické studie prokázaly až trojnásobné zvýšení aktivity antioxidačních systémů po jednorázovém užití dřeně bobulí acai.

Rýsují se i možnosti použití acai v léčbě diabetu – po 1 měsíci užívání acai došlo u pacientů s nadváhou a bez diabetu 2. typu (ovšem s určitým rizikem jeho vzniku) k významnému snížení glykémie nalačno i krevních tuků.

Chróm: Význam chrómu v metabolismu cukrů nastupuje pouze ve chvíli, kdy je chrómu v těle velký nedostatek. Taková situace nastává téměř výhradně jen u pacientů, kteří jsou dlouhodobě živeni infuzemi a nedostávají náhradu stopových prvků včetně chrómu.

Nedostatek chrómu vede k poruše krevních lipidů a vysokým hodnotám glykémie, tělo je rezistentní vůči působení inzulinu. V nedávné době byly potravinové doplňky s obsahem chrom-pikolinátu masově prodávány s nadějí na zlepšení právě těchto parametrů, zhubnutí a snížení chuti na sladké jídlo.

Studie však naznačují, že u osob, jimž hrozí vznik diabetu 2. typu, nedokázal chróm ovlivnit glykémii, glykovaný hemoglobin, hmotnost, krevní tlak ani krevní tuky (v jedné takové studii pacienti chróm užívali půl roku v dávce 500 nebo 1000μg/den). Chróm jako doplněk stravy tedy zřejmě v léčbě diabetu postrádá význam a neměl by být diabetology nebo praktickými lékaři doporučován.

Aloe vera: je sukulentní rostlina s dužnatými listy, která roste v suchém klimatu Afriky,
Ameriky, Asie a Evropy. Až 96 % listu aloe vera tvoří gel, který je zdrojem cca 200 látek s farmakologickými účinky. Blahodárné účinky Aloe vera jsou známy tisíce let.

Staří Egypťané tuto rostlinu využívali při hojení popálenin nebo ran utržených v bitvách, ve starověkém Řecku byla Aloe vera doporučována pro zdraví, krásu a dlouhý život. Aloe vera může vést po dvou měsících užívání k poklesu glykémie nalačno, glykovaného hemoglobinu i krevních tuků.

Ve formě doplňků stravy (kapslí či směsí k přípravě nálevů) lze v České republice získat i celou řadu bylinných preparátů, patřících do tradiční čínské či ajurvédské medicíny. Jejich prodej na internetu bují, často jsou nabízeny s masívní reklamou na jejich neobvyklý účinek a možnost „nahradit klasickou léčbu“. Mezi nejznámější z nich patří:

Oslizák líbezný: v Indii posvátná dřevina, jeho plody obsahují velké množství éterických olejů. Plody připomínají blumy a jsou konzumovány buď přímo nebo se z nich připravují marmelády. Pravidelné užívání mírně snižuje glykémii i cholesterol v krvi a působá antioxidačně.

Cibule kuchyňská: vykazuje rovněž mírné hypoglykemizující účinky.

Coccinia indica (ivy gourd): indická bylina používaná v ajurvédské medicíně pro hypoglykemizující účinky po mnoho staletí. Malá klinická studie prokázala u diabetických pacientů příznivý vliv na normalizaci aktivity některých enzymů. Extrakt z rostliny vedl ke snížení glykémie nalačno i po jídle ve srovnání s osobami, které tuto bylinu neužívaly.

Momordica charantia (bitter gourd, bitter melon, hořká okurka): popínavá rostlina, která v Indii roste až do nadmořských výšek kolem 1500 m. n. m. V ČR jsou k dostání drcené plody ve formě kapslí nebo sáčků k přípravě nálevů. Podle dostupné literatury by užívání mělo vést ke snížení rezistence na působení inzulinu a ke zlepšení tolerance glukózy.

Gymnema Sylvestre: v hindštině často nazýván gurmar, což znamená „ničitel cukru.“Od nepaměti je užíván v tradiční ajurvédské léčbě diabetu. V experimentálních studiích jeho užívání vedlo ke zvýšenému uvolňování inzulinu ze slinivky. Pískavice, řecké seno.

Jako koření se užívají čerstvé a sušené listy, celá i mletá sušená semena. Pískavice má svůj původ v Mezopotámii. Již v období antiky byla pěstována v oblasti Středozemního moře, kde se pěstuje dodnes. Tato léčivá bylina je účinným antioxidačním prostředkem a vykazuje i hypoglykemizující účinky.

Angrešt: po mnoho století používán jako složka ajurvédského receptu pro léčbu diabetu 2. typu. U laboratorních zvířat s diabetem vede dlouhodobé užívání preparátu ke snížení výskytu šedého zákalu očního.

Před koupí doplňků stravy je nicméně vždy vhodné si předem přečíst recenze, jako jsou například Herboxa recenze. Ty tak mohou uživateli napovědět, jestli mají doplňky stravy nějaké zdravotní účinky nebo naopak, případné vedlejší účinky.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang