Krupicová kaše

Není pochyb o tom, že teplá a příjemná snídaně je tím nejlepším způsobem, jak začít den. A co je lepšího než vydatná a lahodná miska sladké krupicové kaše, která vás ráno nastartuje? Tento recept, který se připravuje z mléka a jemné krupice, je jednoduchý, ale neuvěřitelně sytý.

Nejlepší na tomto pokrmu je, že se dá podávat s různými přílohami podle vašich chuťových buněk. Pojďme se tedy ponořit do receptu na tuto lahodnou sladkou krupicovou kaši, která vám dodá energii na dlouhé hodiny.

Krupicová kaše

Původ krupicové kaše sahá až do starověkých civilizací, jako byli Řekové a Římané, kteří ji používali jako základní snídaňové jídlo. V dnešní době je stále oblíbená u mnoha kultur, přičemž se v závislosti na regionu liší její varianty a náplně.

Sladká krupicová kaše se připravuje tak, že se v hrnci nejprve uvede do varu mléko a poté se za stálého míchání postupně přidává krupice. Tím se zajistí, aby se krupice dobře zapracovala do mléka a netvořila hrudky. Kaše se pak několik minut vaří, dokud nezhoustne a nezíská hladkou konzistenci. Tento základní recept lze upravit podle vlastní chuti přidáním různých zálivek a dochucovadel.

Nejčastěji se kaše posype moučkovým cukrem a ozdobí kouskem másla. To dodá pokrmu sladkost a bohatost, takže je ještě více uklidňující a sytý. Další oblíbenou možností je přidat špetku kakaového prášku, který jí dodá čokoládovou příchuť a udělá z ní dokonalou pochoutku pro milovníky čokolády. Pro ty, kteří dávají přednost hřejivému a kořeněnému nádechu, je vhodné posypat kaši skořicí, která jí dodá nádhernou vůni a chuť.

Kromě těchto klasických příloh lze krupicovou kaši podávat také s různými druhy čerstvého ovoce, například s lesními plody, nakrájenými banány nebo jablky. Ty pokrmu dodají nejen přirozenou sladkost a strukturu, ale také nezbytné vitamíny a živiny.

To, co dělá ze sladké krupicové kaše skvělou snídaňovou variantu, je navíc její všestrannost. Lze ji připravit s různými druhy mléka, jako je kravské, kokosové nebo mandlové mléko, a vyhovět tak různým dietním preferencím. Lze ji také připravit z různých druhů krupice, včetně jemné nebo hrubé, podle toho, jakou strukturu upřednostňujete.

Ingredience

  • 1 šálek mléka
  • 1/4 šálku krupice
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička kakaového prášku
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup

  1. V malém hrnci přiveďte mléko k varu na mírném ohni.
  2. Jakmile mléko začne vřít, pomalu přisypávejte krupici za stálého míchání metličkou nebo lžící, aby se netvořily hrudky.
  3. Snižte teplotu a směs nechte za občasného míchání 5-7 minut vařit, dokud nezhoustne dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci.
  4. Jakmile je kaše hotová, přendejte ji do servírovací misky a nechte ji několik minut vychladnout.
  5. Na vrch kaše dejte kousek másla. Nasypte lžičku kakaového prášku, špetku mleté skořice a nakonec moučkový cukr. Pokud máte raději sladší kaši, můžete přidat i více cukru.

Nejlepší na tomto receptu je, že si ho můžete upravit podle své chuti. Kakao a skořici můžete vyměnit za med a čerstvě nakrájené ovoce, například banány, jahody nebo jablka. Můžete ho také podávat posypaný ořechy, jako jsou mandle, kešu nebo vlašské ořechy, které mu dodají křupavost.

TIP: Vyzkoušejte také recept na lívance, lívance s ovesnými vločkami, banánové lívance, jáhlovou kaši, pohankovou kaši a palačinky z polohrubé mouky.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang