Jáhlová polévka – nejlepší recept

Jáhlová polévka je chutná a výživná polévka. Připravuje se nejen z kombinace jáhlu a jarních bylinek, čímž vzniká chutné a výživné jídlo, které je ideální pro každé roční období.

Tato polévka je pokrm, který prošel zkouškou času a je stále oblíbenou součástí české kuchyně a kultury. Díky svým jednoduchým surovinám je základem mnoha domácností a její obliba jen roste s tím, jak lidé po celém světě objevují a oceňují její jedinečnou chuť a hřejivé vlastnosti.

Jáhlová polévka

Jáhlová polévka, je tradiční pokrm, který je již po staletí základem středoevropské a východoevropské kuchyně. Tato jednoduchá, ale výživná polévka, která se připravuje z prosa, drobného zrna, jež se velmi podobá kuskusu, je díky svým skromným surovinám a původu často označována jako „jídlo rolníků“.

Jáhly jsou obilovina, kterou lidé konzumují již tisíce let. Bylo základní potravinou ve starověkých civilizacích, například v Číně, Indii a Egyptě, a ve středověku se běžně vyskytovalo i v evropské stravě. Polévka z prosa je často spojována s českými sedláky, kteří se v těžkých dobách spoléhali na tuto levnou obilovinu, aby se uživili.

Navzdory svému skromnému původu proso obstálo ve zkoušce času a mnoho lidí si na něm pochutnává i dnes. V průběhu let prošla také různými úpravami a obměnami, do kterých byly přidány další ingredience, jako je zelenina, maso a koření, a vznikly tak jedinečné regionální verze.

Jedním z důvodů trvalé obliby prosné polévky jsou její zdravotní účinky. Proso je vysoce výživná obilovina bohatá na vlákninu, bílkoviny a základní minerální látky, jako je hořčík, železo a zinek. Je také bezlepkové, takže je skvělou volbou pro osoby s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku. Proso je navíc považováno za dobrý zdroj antioxidantů a může mít protizánětlivé účinky.

Ingredience

  • 1 polévková lžíce oleje (olivového, rostlinného nebo slunečnicového)
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • špetka černého pepře
  • 2 středně velké kořenové zeleniny (mrkev, pastinák a/nebo kořenový celer)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šálek jáhlu
  • svazek nasekaných jarních bylinek (např. petrželka, pažitka nebo kopr)
  • 8-10 šálků vody nebo zeleninového vývaru

Postup

  1. Začněte přípravou všech ingrediencí. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, česnek prolisujte a jarní bylinky nasekejte.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a smažte ji 5 minut, dokud nezačne měknout.
  3. V malé misce smíchejte droždí s 1/4 šálku teplé vody. Nechte ho několik minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
  4. Přidejte směs droždí, sůl a černý pepř do hrnce se zeleninou a dobře promíchejte.
  5. Přilijte 8-10 šálků vody nebo zeleninového vývaru, podle toho, jak hustou polévku chcete mít.
  6. Do hrnce přidejte jáhly a polévku přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na středně nízkou, přiklopte a nechte vařit asi 20 minut, dokud se proso neuvaří a zelenina nezměkne.
  7. Během posledních 5 minut vaření přidejte do hrnce prolisovaný česnek a nasekané jarní bylinky. Dobře promíchejte a nechte polévku ještě několik minut vařit.
  8. Jakmile je polévka hotová, ochutnejte a v případě potřeby upravte koření.
  9. Polévku podávejte horkou a navrch posypte dalšími nasekanými bylinkami.

Tato polévka z jáhlu je nejen chutná, ale také plná živin. Jáhly jsou bezlepkové a bohaté na vlákninu, bílkoviny a základní minerály, jako je hořčík a fosfor. Kořenová zelenina poskytuje řadu vitaminů a antioxidantů, zatímco česnek dodává chuť a několik zdraví prospěšných látek, například posiluje imunitní systém. Kombinace jarních bylinek dodává polévce svěží a pikantní nádech, což z ní činí ideální jídlo pro jarní období.

TIP: Vyzkoušejte recepty na rajskou polévku s rýží, hrachovou polévku, klasickou čočkovou polévku, hrstkovou polévku nebo celerovou polévku.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang