Holandská omáčka – recept

Když se použijí žloutky z vajíček od domácích slepic, bude mít holandská omáčka nádherně sytou barvu. Tato omáčka je oblíbená po celém světě, podává se především k chřestu a rybám. Podle následujícího receptu si lze uvařit lososa s holandskou omáčkou a bramborovou kaší.

Recept na holandskou omáčku se nachází snad v každé kuchařce. La sauce hollandaise má v kulinářském světě dlouhodobou tradici. Už za první republiky se u nás podávala běžně.

Suroviny:

  • 4 žloutky
  • 100 g másla
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • sůl a pepř

Postup:

V míse ušlehejte žloutky a šťávu z citrónu – nejlepší je samozřejmě klasická ruční metla, ale pokud na to nemáte, můžete si pomoct ručním šlehačem. Mísu vložte do teplé vody a pomalu do ní vlévejte rozpuštěné máslo, které do omáčky rozšlehejte. Dochuťte solí a pepřem.

Lososa osolte a opečte na másle, do kterého jste kápli trochu citrónu. Můžete přidat také bylinky – rozmarýn, petrželovou nať. Lososa polijte holandskou omáčkou a podávejte s bramborovou kaší.