Cuketové recepty

Rozhodla jsme se trochu vrátit ke kořenům a pěstovat na zahradě vlastní zeleninu. Mrkev, cibuli, rajčata. A také cuketu. Koupila jsem na farmářském trhu dvě sazenice a zasadila je na kompost. Přežily útok slepic a zmátožily se. Rostly a rostly, kvetly a teď dozrávají.

Nedávno jsem sklidila cuketu, která měřila snad půl metru. A to vše úplně bez práce (kompost jim svědčí). Dostal ji můj kamarád Martin. Až pak jsem se ale dočetla, že cukety je lepší sklízet malé, tak kolem 15 – 20 cm, protože jsou nejchutnější. Je to samozřejmě pravda. (Martine, promiň, máš u mě pár malých cuket na spravení chuti.)

Recepty z cukety

Jenže co s těmi všemi cuketami? Uvařit, usmažit, zavařit, upéct! Vyzkoušela jsem tyto recepty.

Cukety smažené

Cukety nakrájejte na kolečka silná asi půl centimetru. Obalte v klasickém trojobalu a usmažte. Podávejte s bramborovou kaší a salátem z okurky. Jíst můžete i studené s chlebem.

Cukety opékané

Ideální pro vegetariány místo masa na gril. Cukety potřete olivovým olejem, do kterého jste nasekali bylinky (skvělý je třeba tymián). Grilujte na grilu nebo opečte na pánvi.

Cukety nakládané

Cukety jde nakládat a udělat si tak zásobu na zimu. Prý je možné naložit je jako okurky nebo si z nich připravit omáčku na těstoviny (podusíte cukety a rajčata a zavaříte je). To ovšem vyzkoušené nemám. Zavařila jsem je trochu pikantnějším způsobem.

Na pánvi osmahněte z obou stran cukety, přihoďte na kolečka nakrájený česnek podle chuti a nějaké ty bylinky, co máte doma. Směsí naplňte sklenice a zalijte horkým nálevem z vody a octa (kyselé podle chuti). Zavařujte při 75°C asi půl hodiny. Prý je dobré jako příloha k masu.

Cukety zmražené

Na zimu se hodí jakákoli zavařená nebo zmražená zelenina. Nakrájejte cukety na kostky nebo plátky, dejte do igelitových pytlíků a šup do mrazáku.

Cukeťáky – cuketové bramboráky

Známý a výtečný recept. Do bramboráků dejte půl brambor a půl cuket. Zjemní je to a dodá jim to nový šmak.

Cukety pečené

Buchta z cukety je skvělá! V podstatě stačí, když si připravíte oblíbené buchtové těsto z mouky, cukru, oleje, prášku do pečiva a vajec a přidáte do něj nastrouhanou cuketu! Nebo cuketu použijte na upečení skvělé cuketové bábovky nebo jako přísadu, z níž se připraví cuketová pizza bez mouky.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang